Τετάρτη 8 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Πρωτοπόρα στις εργασιακές ανατροπές

Ενδεικτική του αντιδραστικού ρόλου που επιφυλάσσει για τους δήμους η κυρίαρχη πολιτική είναι η περίπτωση υπαλλήλου στο Δήμο Αμαρουσίου, την οποία αποκάλυψε ο «Ρ»

Πρωτοπόρα στην εφαρμογή των αντεργατικών νόμων είναι η πλειοψηφία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου, η οποία, με τις «ευλογίες» του υπουργείου Εσωτερικών, έχει συστήσει εταιρία ενοικίασης εργαζομένων, τους οποίους παραχωρεί στις δημοτικές επιχειρήσεις του δήμου. Τα παραπάνω προκύπτουν από απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών σε αναφορά βουλευτών του ΚΚΕ σχετικά με την απόλυση του εργαζόμενου Σπύρου Μπουρνελέ, ο οποίος από το 2000 εργάζεται ως οδηγός στη Δημοτική Επιχείρηση Κυκλοφορίας Δήμου Αμαρουσίου.

Ο «Ρ» είχε αποκαλύψει το θέμα της απόλυσης στις 11 του Μάρτη, μετά από καταγγελία της παράταξης «Δημοτική Ενότητα». Να σημειωθεί ότι ο εργαζόμενος απολύθηκε επειδή υπερασπίστηκε τα εργασιακά του δικαιώματα, διαφυλάσσοντας το νόμιμο ωράριο εργασίας του. Και αυτό γιατί πριν από εφτά μήνες η διοίκηση, με «φιρμάνι», απαίτησε από τους εργαζόμενους να δουλεύουν 10 ώρες, χωρίς διάλειμμα, από 6,5 ώρες που εργάζονταν. Την πρώτη μέρα που θεσπίστηκαν τα μέτρα ο Σπ. Μπουρνελές σε ένδειξη διαμαρτυρίας παρέδωσε τα κλειδιά του οχήματος στον επόμενο οδηγό ύστερα από την ολοκλήρωση του κανονικού του ωραρίου. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης τον κάλεσε σε απολογία - τέσσερις μήνες μετά το περιστατικό - και αποφάσισε την απόλυσή του.

Το ΚΚΕ κατέθεσε αναφορά στη Βουλή για το θέμα. Στις 27 του Απρίλη ο αρμόδιος υφυπουργός Εσωτερικών, Θ. Νάκος, απαντώντας, αναφέρει, ανάμεσα στα άλλα, πως «ο απολυθείς Σπυρίδων Μπουρνελές δεν έχει καμιά υπηρεσιακή σχέση με το Δήμο Αμαρουσίου», αλλά ότι «είναι υπάλληλος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας με την επωνυμία "Οργανισμός Εργασίας στο Δήμο Αμαρουσίου", η οποία είναι ΝΠΙΔ, επειδή οι μετέχοντες σ' αυτήν είναι ιδιωτικοί φορείς σε ποσοστό άνω του 50%».

Ο επικεφαλής της «Δημοτικής Ενότητας», Μπάμπης Ζιώγας, μιλώντας στο «Ρ» για το θέμα, τόνισε: «Η συγκεκριμένη εταιρία προχωρά σε προσλήψεις εργαζομένων και στη συνέχεια μετά από συμβάσεις με τις δημοτικές επιχειρήσεις τους παραχωρεί σε αυτές». Μάλιστα, όπως μας εξηγεί, η εταιρία έχει συσταθεί από τον ίδιο το δήμο και λειτουργεί στην πράξη ως εταιρία ενοικιάσεως εργαζομένων. Επιπλέον, σημείωσε, ο εργαζόμενος έχει άμεση υπηρεσιακή σχέση με το δήμο εφόσον εργάζεται σε μια από τις δημοτικές του επιχειρήσεις.

«Η δημοτική αρχή του Δήμου Αμαρουσίου», σημειώνει ο Μπ. Ζιώγας, «δεν είναι πρωτοπόρος και "πιλότος" μόνο στις ιδιωτικοποιήσεις, στην αύξηση των ανταποδοτικών τελών και στο ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας στο μεγάλο κεφάλαιο, αλλά και στην εφαρμογή των αντιλαϊκών εργασιακών σχέσεων».

Και άλλοι δήμοι

Το παράδειγμα της διοίκησης του Μαρουσιού ακολουθούν και άλλες δημοτικές αρχές. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της Καλλιθέας και της Νέας Ιωνίας.

Απλήρωτοι εδώ και δώδεκα μήνες είναι 22 εργαζόμενοι που απασχολούνται στα προγράμματα «Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης» και «Βοήθεια στο Σπίτι», ενώ άλλοι δώδεκα εργαζόμενοι που συμμετέχουν στα ίδια προγράμματα έχουν από τέσσερις έως και έξι μήνες να πληρωθούν, σύμφωνα με καταγγελία του προέδρου του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμου Καλλιθέας, Π. Τραντέλα. Η διοίκηση του δήμου δηλώνει «στο πλευρό» των εργαζομένων και ότι «συμπάσχει» μαζί τους, όμως ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα, καθώς το υπουργείο Εργασίας καθυστερεί να διανείμει τα χρήματα.

Αποκαλυπτική για το ρόλο του «Δούρειου Ιππου» που παίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην προώθηση αντεργατικών μέτρων είναι και η περίπτωση του Δήμου Ν. Ιωνίας. Σε συνθήκες, πραγματικά, εργασιακού μεσαίωνα απασχολούνται εφτά εργαζόμενοι σε διοικητικές υπηρεσίες του δήμου, μέσω των προγραμμάτων STAGE του ΟΑΕΔ. Οι εργαζόμενοι απασχολούνται στο δήμο με 9μηνη σύμβαση.

Πρόκειται για μια ατομική συμφωνία του εργαζόμενου με το δήμο και του δήμου με τον ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με τον Γ. Στρατηγό, μέλος του Συντονιστικού των εργαζομένων στους ΟΤΑ Αττικής, καλούνται να δουλέψουν με διακεκομμένα ωράρια (7 ώρες τη μέρα και μέχρι 22 μέρες το μήνα, όποτε τους καλέσει ο δήμος!) με μισθούς πείνας (420-520 ευρώ το μήνα), χωρίς ασφαλιστική συνταξιοδοτική κάλυψη, μόνο υγειονομική. Δε δικαιούνται δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, ούτε επίδομα αδείας. Δεν παίρνουν άδειες ή ρεπό, ενώ αν λείψουν μια μέρα πρέπει να την αναπληρώσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ