Τετάρτη 15 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Κλιμακώνουν την επιχείρηση ανατροπής

Τις «γενικές αρχές» του προωθούμενου νομοσχεδίου παρουσίασε χτες η κυβέρνηση

Στον ολετήρα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων μπήκε και επίσημα πλέον το ασφαλιστικό σύστημα των τραπεζοϋπαλλήλων. Χτες, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης της κυβέρνησης και των μέτρων που μεθοδεύονται ενάντια στις εργασιακές σχέσεις, τα ασφαλιστικά και άλλα δικαιώματα των εργαζομένων, οι υπουργοί Οικονομίας και Απασχόλησης δημοσιοποίησαν την απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Με συνοπτικές διαδικασίες, η επιτροπή ενέκρινε την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης τουλάχιστον στα 65 έτη και τη μείωση των συντάξιμων αποδοχών για δεκάδες χιλιάδες τραπεζοϋπαλλήλους. Αυτό είναι και το μόνο σίγουρο, καθώς οι δύο υπουργοί περιορίστηκαν χτες στην ανακοίνωση των γενικών αρχών της ρύθμισης για το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό καθεστώς που θα διέπει τη λειτουργία των τραπεζών.

Οι Γ. Αλογοσκούφης και Π. Παναγιωτόπουλος επιφυλάχτηκαν να παρουσιάσουν σε λίγες ημέρες το σχετικό Σχέδιο Νόμου για διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς. Το κείμενο «γενικών αρχών» που παρουσίασαν χτες, όσο σαφέστατο είναι στα σημεία που αφορούν το σφαγιασμό των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, τόσο ασαφές είναι σε κρισιμότατα θέματα. Ετσι οι δύο υπουργοί δεν ήταν σε θέση να δώσουν απάντηση στο ερώτημα τι οικονομική επιβάρυνση συνεπάγεται για το ΙΚΑ και το ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ (Επικουρικό) η μεταφορά σε αυτά χιλιάδων τραπεζοϋπαλλήλων. Σε σχετικές ερωτήσεις, υποστήριξαν ότι αυτό θα προκύψει από τις ειδικές μελέτες που θα γίνουν στο μέλλον, για κάθε τράπεζα ξεχωριστά.

Απαντώντας σε ερώτηση του «Ρ», ο υπουργός Οικονομίας υποστήριξε προκλητικά ότι η κυβέρνηση δεν απεμπολεί τις προεκλογικές της υποσχέσεις ότι δε θα αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και παραδέχτηκε κυνικά ότι απλώς εφαρμόζει τους νόμους του ΠΑΣΟΚ. Ηταν εμφανής η πρόθεση των δύο υπουργών να τονίσουν ότι υπάρχει συνέχεια μεταξύ του αντιλαϊκού έργου των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και του δικού τους έργου.

Ετσι, ο υπουργός Απασχόλησης θεώρησε σκόπιμο να επισημάνει ότι «δεν ακυρώνουμε τους νόμους 3029 και 3232 (σ.σ. νόμοι ΠΑΣΟΚ για το Ασφαλιστικό), αλλά τους εξειδικεύουμε και τους προσαρμόζουμε. Βρίσκουμε τα θετικά τους και τα επαυξάνουμε». Ο δε Γ. Αλογοσκούφης, αφού χαρακτήρισε την κυβερνητική λύση για το επικουρικό των τραπεζοϋπαλλήλων «σαν μια μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή», στη συνέχεια υποστήριξε ότι - με την επιχειρούμενη εξίσωση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των τραπεζοϋπαλλήλων προς τα κάτω - «εξομαλύνονται οι ανισότητες και οι ακρότητες της πανσπερμίας των ρυθμίσεων του παρελθόντος».

Ρεσιτάλ κινδυνολογίας

Και οι δύο υπουργοί της κυβέρνησης επιδόθηκαν σε ρεσιτάλ κινδυνολογίας. Υποστήριξαν ότι αν η κυβέρνηση δεν προωθούσε τη ρύθμιση, η Αγροτική και η Εμπορική κινδύνευαν με κατάρρευση, λόγω της εφαρμογής των διεθνών λογιστικών προτύπων! Προβάλλοντας το πρόσωπο της κρατικής βίας, με ιταμό τρόπο, απείλησε τους εργαζόμενους της Εμπορικής Τράπεζας ότι «αν δε διασφαλιστεί η εξομάλυνση των ταμείων, αν (σ.σ. οι εργαζόμενοι) δεν προσαρμοστούν στα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δεδομένα που ισχύουν για τους υπόλοιπους φορολογούμενους, η κυβέρνηση δε θα εγκρίνει τη συμμετοχή της στην αύξηση του μετοχικού ταμείου της τράπεζας».

Η ευθεία απειλή περί «κατάρρευσης» της Εμπορικής, αν οι εργαζόμενοι δε σηκώσουν λευκή σημαία, αναδεικνύει το γεγονός ότι χωρίς τη συναίνεσή τους, η διάλυση του επικουρικού τους ταμείου και η ένταξή του στο υπό δημιουργία, ίσως προσκρούσει σε νομικά εμπόδια, που αφορούν τη λειτουργία ταμείων που αποτελούν προϊόν συλλογικών συμβάσεων. Οσο για το μέλλον της Εμπορικής Τράπεζας - αν και είναι πασίδηλο πως αν προχωρήσει η ρύθμιση μπαίνει στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων - ο Γ. Αλογοσκούφης, σε σχετική ερώτηση, απλώς απάντησε ότι δεν είναι θέμα του παρόντος να σχολιάσει τέτοια ζητήματα...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμεση απάντηση στην αντιασφαλιστική επίθεση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (2006-03-28 00:00:00.0)
Ολοι θα την πληρώσουν (2005-06-16 00:00:00.0)
«Διαρθρωτική αλλαγή » η διάλυση των εργασιακών σχέσεων... (2005-06-02 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία η νέα επίθεση (2005-05-26 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία για τη... «λύση» (2005-04-19 00:00:00.0)
Κίνδυνοι και από την αύξηση των επιτοκίων (2005-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ