Τρίτη 28 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΘΕΑ - «18 ΑΝΩ»
Πλήρης αντίθεση και αίτημα για απόσυρση

Την πλήρη αντίθεσή τους στο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) εκφράζουν, με κοινή ανακοίνωσή τους, το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) και το «18 Ανω». Οι μεγαλύτεροι οργανισμοί απεξάρτησης στη χώρα μας ζητούν την άμεση απόσυρση του σχεδίου ΠΔ και την άμεση έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους και τις προτάσεις τους.

Το σχέδιο του ΠΔ υποβιβάζει και αποσταθεροποιεί την επιτυχημένη λειτουργία των μεγαλύτερων και καταξιωμένων φορέων απεξάρτησης, σημειώνουν, ενώ παραβλέπει τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, που απαιτούν μια σύνθετη ψυχοκοινωνική προσέγγιση στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και μετατρέπει όλες τις μονάδες απεξάρτησης σε ψυχιατρικές κλινικές, σημειώνουν το ΚΕΘΕΑ και το «18 Ανω» και επισημαίνουν: «Ετσι, οι επιτυχημένοι οργανισμοί τίθενται σε μια ομηρία και καλούνται να προσαρμοστούν στα μέτρα εκείνων που ως τώρα δεν έχουν καμία επιτυχία να επιδείξουν στον τομέα της απεξάρτησης. Σε μια εποχή που όλοι οι επιστημονικοί, κοινωνικοί και πολιτικοί φορείς, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, προτάσσουν την προσαρμογή των μονάδων απεξάρτησης στις ιδιαίτερες ψυχολογικές και κοινωνικές ανάγκες των εξαρτημένων, το υπουργείο Υγείας εμφανίζεται να επαναφέρει δογματικές, οπισθοδρομικές αντιλήψεις περί ψυχιατρικών μεθόδων αντιμετώπισης σύνθετων προβλημάτων, όπως η απεξάρτηση και η κοινωνική επανένταξη. Στο ΠΔ αναφέρεται ρητά ότι οι θεραπευτικές κοινότητες πρέπει να λειτουργούν στο πρότυπο των ψυχιατρικών κλινικών. Δίνεται, επίσης, η δυνατότητα σε ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές και ιδιωτικά κέντρα να χορηγούν υποκατάστατα με χαμηλές προδιαγραφές, υποβαθμίζοντας την κοινωνική επανένταξη, που αποτελεί τον αναγκαίο όρο της θεραπείας, και συρρικνώνοντας τις δομές απεξάρτησης».

Τέλος, όπως σημειώνουν το ΚΕΘΕΑ και το «18 Ανω», καταργείται στην πράξη η ευελιξία των μεγάλων φορέων να ιδρύουν μονάδες, όταν επανειλημμένως εκφράζονται αιτήματα αγωνίας από την περιφέρεια για δημιουργία μονάδων, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση των χρηστών και των οικογενειών τους στις υπηρεσίες απεξάρτησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ