Τρίτη 28 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Ευρύ κίνημα ενάντια στην τοξικοεξάρτηση

Η απεξάρτηση πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν, τόνισε ο Ηλ. Μιχαλαρέας, πρόεδρος του ΕΣΥΝ

Η Ν. Γκουντούμη - Νικολάου στην «Υδραυλι», ο Γ. Παράσχος (μέσο), ανακατασκευαστής του αρχαίου οργάνου, και ο Γ. Θωμόπουλος
Η Ν. Γκουντούμη - Νικολάου στην «Υδραυλι», ο Γ. Παράσχος (μέσο), ανακατασκευαστής του αρχαίου οργάνου, και ο Γ. Θωμόπουλος
Ηταν μια μέρα, μακριά από τον επετειακό χαρακτήρα που της έχουν αποδώσει, αλλά ορόσημο για τους αγώνες που γίνονται, ενάντια στα αίτια που παράγουν και αναπαράγουν την τοξικοεξάρτηση. Ο λόγος για την κεντρική εκδήλωση του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), που έγινε προχθές το απόγευμα, στην πλατεία Ταπητουργείου, στο Βύρωνα. Μια εκδήλωση με την ευθύνη της 25χρονης ιστορίας του ΕΣΥΝ, γεμάτης μάχες για μια «ζωή χωρίς δόσεις»: Το αρχαίο όργανο «ύδραυλις», οι στίχοι μεγάλων ποιητών, οι μελωδίες χαρισματικών συνθετών του τόπου. Ομως, ήταν και μια εκδήλωση, όπου αναδείχτηκε η ανάγκη για την ανάπτυξη ενός κοινωνικού αντιναρκωτικού κινήματος.

«Δεν είναι μόνο μια μέρα, αλλά 365 μέρες κατά των ναρκωτικών», υπογράμμισε ο Β. Σπηλιωτόπουλος, πρόεδρος του Παραρτήματος Βύρωνα του ΕΣΥΝ. Ενώ η Ελένη Μωραΐτου, πρώην πρόεδρος του φορέα, υπογράμμισε: «Οσοι σεβόμαστε την αξία "άνθρωπος", δεν μπορούμε παρά να πούμε "ναι, συστρατεύομαι μαζί σας και πολεμώ για να έχουν τα παιδιά μας μια καλύτερη ζωή"».

Αναφερόμενος στο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για την εκχώρηση της απεξάρτησης στους ιδιώτες, ο Ηλίας Μιχαλαρέας, πρόεδρος του ΕΣΥΝ, τόνισε: «Δε στοχεύουν μόνο στην τσέπη μας, αλλά και στη ζωή μας. Μέχρι σήμερα, η απεξάρτηση ήταν δημόσια και δωρεάν. Η εξάρτηση είναι ένα νευραλγικό ζήτημα, καθώς δε σε εξοντώνει μόνο κοινωνικά, ψυχολογικά, αλλά και οικονομικά και γι' αυτό οφείλουμε να έχουμε υπηρεσίες δημόσιες και δωρεάν. Η πίτα στην υπόθεση των ναρκωτικών είναι μεγάλη. Πρόκειται για την εμπορευματοποίηση του ανθρώπινου πόνου. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει, δεν είναι σωστό να γίνει».

Και κατέληξε: «Χρειάζεται να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αναπτυχθεί ένα ευρύ λαϊκό κίνημα ενάντια στην τοξικοεξάρτηση και τις αιτίες που την παράγουν και την αναπαράγουν. Εκείνοι που σήμερα στοχεύουν στην εμπορευματοποίηση των αναγκών ανθρώπων που δυστυχούν, θα μας βρουν μπροστά τους».

Αμέσως μετά, το δικό τους μήνυμα έστειλαν τα μελοποιημένα ποιήματα των Ρίτσου, Σικελιανού, Γκάτσου, Σεφέρη, Ελύτη και άλλων, συνοδευόμενα από τους ήχους του πρώτου στην ιστορία πληκτροφόρου οργάνου, την ύδραυλι. Ο ανακατασκευαστής του οργάνου Γιώργος Παράσχος, ο οποίος το παραχώρησε για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, είπε: «Δίνουμε κάτι ελάχιστο στο μεγάλο αγώνα που κάνετε κάθε μέρα. Τα ναρκωτικά έχουν ένα όνομα, έναν προορισμό και μια πηγή». Ενώ ο Γιάννης Θωμόπουλος, τραγουδιστής της προχθεσινής βραδιάς, υπογράμμισε:«Με τη συμμετοχή μας σ' ένα αντιναρκωτικό κίνημα μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά που γεμίζουν τις πλατείες». Στην ύδραυλι ήταν η πιανίστα Ν. Γκουντούμη - Νικολάου, ενώ στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Αιμ. Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, η Λούλα Καρατζά, εκ μέρους του Τμήματος για τα Ναρκωτικά της ΚΕ του ΚΚΕ, και πολλοί άλλοι φορείς.

Κ. Μάτσα: «Θα απαντήσουμε δυναμικά»

Κοινές προτάσεις, στη βάση των οποίων θα μπορέσει να αναπτυχθεί ένα ευρύ λαϊκό κίνημα ενάντια στα ναρκωτικά, αναδείχτηκαν προχθές το πρωί, στα πλαίσια της εκδήλωσης που διοργάνωσε το «18 Ανω», με τη συμμετοχή των ΕΣΥΝ, «Συλλόγου Γονέων και Φίλων 18 ΑΝΩ», «Σωματείου Υποστήριξης Κοινωνικής Επανένταξης» και Συλλόγου Αντιμετώπισης της Τοξικοεξάρτησης», στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθήνας.

«Πρέπει να απαντήσουμε δυναμικά, σαν θεραπευτική ομάδα μαζί με όλους εσάς για τη μάχη που δίνουμε», επισήμανε η Κατ. Μάτσα, επιστημονική υπεύθυνη του «18 ΑΝΩ».

«Ολοι όσοι έχουμε αντιμετωπίσει και βιώσει το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης και ματώσαμε μαζί με τα παιδιά μας, στεκόμαστε όρθιοι και θα αντισταθούμε σε όποιον βρεθεί μπροστά μας, όποιον θέλει να μείνουν τα παιδιά μας στο δρόμο. Να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα για την απεξάρτηση και να μείνουμε μακριά από διλήμματα, ηττοπάθεια και παραίτηση. Να γίνουμε εμπόδιο στους μηχανισμούς που προωθούν την εκμετάλλευση, να επαγρυπνούμε γι' αυτούς που θέλουν να εμπορευματοποιήσουν την υγεία των παιδιών μας», επισήμανε η Βάσω Μελέντη, πρόεδρος του Συλλόγου Οικογένειας.

Παράλληλα, προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Χρ. Ζέρβα: «Τώρα κάνω όνειρα». Ενα ντοκιμαντέρ, που αποτελεί μια στοχαστική προσέγγιση του λυτρωτικού ρόλου της Τέχνης στην προσπάθεια απεξάρτησης από ουσίες που έχουν ενταχθεί σε σχετικά προγράμματα του «18 ΑΝΩ». Μια ταινία, που διερευνά την υπαρξιακή μετάβαση από την ακραία αλλοτρίωση προς την αυτόνομη υπόσταση και αναδεικνύει τη συγκλονιστική μεταμόρφωση αυτών των ανθρώπων. «Αυτό που επιτελείτε είναι - δεδομένης της ελληνικής πραγματικότητας - σχεδόν στα όρια του απίστευτου», σχολίασε ο Γιώργος Ζέρβας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ