Τετάρτη 27 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- «Επιτυχή» δοκιμή ενός μικρού βεληνεκούς πυραύλου εδάφους - αέρος έκαναν χτες οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας σε απομακρυσμένη περιοχή του κρατιδίου Ορίσα της Ινδίας.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Οκτώ μαοϊκοί αντάρτες σκοτώθηκαν στο Κεντρικό Νεπάλ από ομάδες αυτοάμυνας πολιτών χτες, σύμφωνα με τις Αρχές. Επίσης χτες, ο πρώην πρωθυπουργός Σερ Μπαχαντούρ Ντεούμπα καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών για «σκάνδαλο διαφθοράς».

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.-- Οι τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της θεραπείας και πρόληψης του HIV/AIDS τίθενται επί τάπητος στη μεγαλύτερη φετινή διάσκεψη που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ρίο ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας, με τη συμμετοχή περισσότερων από 5.000 επιστημόνων και ιατρών.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Σημάδια τόνωσης παρουσιάζει η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γερμανία για δεύτερο συνεχή μήνα, κάνοντας πιθανή μία οικονομική ανάκαμψη, σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού ινστιτούτου «Ιφο» σε 7.000 επιχειρήσεις. Η Γερμανία ετοιμάζεται για τις εκλογές του Σεπτέμβρη, κατά τις οποίες οι ανησυχίες για την οικονομία αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο για την ανάδειξη του νικητή.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από βακτήριο στρεπτόκοκκου που «συνήθως απαντάται σε χοίρους», ενώ άλλοι 69 έχουν προσβληθεί και νοσηλεύονται, μετέδωσε χτες η «Ημερησία της Κίνας».

ΧΑΡΑΡΕ/ΠΕΚΙΝΟ.-- Διμερείς συμφωνίες σύσφιξης πολιτικών και οικονομικών σχέσεων με την Κίνα υπέγραψε χτες στο Πεκίνο ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, κατά την επίσημη επίσκεψή του στη χώρα.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Τουλάχιστον πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 30 τραυματίστηκαν από τις προχτεσινές επιθέσεις αγνώστων με χειροβομβίδες σε νυχτερινό κέντρο στη μεθόριο της Αιθιοπίας με τη Σομαλία.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Τουλάχιστον 10.000 διαδηλωτές απαίτησαν χτες στη βόρεια νιγηριανή πολιτεία, Κάνο, την εφαρμογή μέτρων για την ξεχωριστή επιβίβαση γυναικών και ανδρών στα μέσα μαζικής συγκοινωνίας, κατά τη «λογική» του ισλαμικού νόμου (Σαρία) που εφαρμόζεται στη συγκεκριμένη πολιτεία.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Με λιμοκτονία δεν απειλούνται μόνον εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι του Νίγηρα της Δυτικοκεντρικής Αφρικής αλλά και άλλοι 2.500.000 πολίτες χωρών της περιοχής, όπως το Μάλι, η Μπουρκίνα Φάσο και η Μαυριτανία, ανακοίνωσε χτες αξιωματούχος του ΟΗΕ, κάνοντας έκκληση για τη συγκέντρωση και αποστολή επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Επαναληπτικές εκλογές για τουλάχιστον δύο έδρες θα γίνουν στην Αλβανία, ανακοίνωσε χτες η κεντρική εκλογική επιτροπή της χώρας. Τρεις εβδομάδες μετά τις εκλογές, η Αλβανία παραμένει χωρίς κυβέρνηση - αφού δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη τα επίσημα αποτελέσματα. Η πρώτη συνεδρίαση της νέας βουλής αναμένεται περί την... 10η Αυγούστου.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Δύο εκρήξεις βομβών σημειώθηκαν χτες σε τρένο στην Ελαζίγ και στρατιωτικό όχημα στην Μπινγκιόλ, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί, ανέφερε το πρακτορείο «Ανατολή». Συνελήφθη, επίσης, ένας «επίδοξος βομβιστής» και αποτράπηκε μια ακόμη επίθεση στην Τούντσελι. Τη Δευτέρα, είχαν σκοτωθεί σε μάχη δύο Κούρδοι αντάρτες και δύο Τούρκοι στρατιώτες. Τέλος, χτες, διορίστηκε πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας για πρώτη φορά μια γυναίκα, η 63χρονη Τιλάι Τουγκτσού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ