Τρίτη 9 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
Στιγμιότυπα

«ΚΚΕ - ΚΚΕ, ΖΗΤΩ - ΖΗΤΩ!» ήταν τα λόγια που αντήχησαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής (5/8) έξω από τα καταλύματα της ελληνικής αποστολής όταν δεκάδες Τούρκοι νεολαίοι κομμουνιστές έφτασαν για μια επίσκεψη φιλίας. Στην πηγαία αυτή ένδειξη φιλίας και τον ενθουσιασμό των μελών της νεολαίας του TKP, εξίσου αυθόρμητη ήταν κι η απάντηση από την αδελφή οργάνωση της ΚΝΕ: «Ζήτω η φιλία των λαών, κάτω η Νέα Τάξη των ιμπεριαλιστών!». «Εμπλεξαν» έπειτα οι νεανικές φωνές, με τραγούδια και χειροκροτήματα, με τον ήχο από το λαούτο, το ντέφι, το τύμπανο και την κιθάρα που σιγοντάριζαν, πότε στους τούρκικους στίχους του «πιο όμορφου κόσμου που δεν έχουμε δει ακόμα», πότε στο κάλεσμα «έλα και πάρ' τη μόνος σου τη λευτεριά, με τραγούδια, όπλα και σπαθιά!». Κι άρχισαν έπειτα οι χοροί, βγήκε το ούζο να «φιλέψουμε» οι Ελληνες τους επισκέπτες... Τα συνθήματα. βέβαια. δεν έλειψαν ούτε λεπτό: «Πόσοι; - Ενας! Πόσοι; - Ενας! Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός» επέμεναν οι νέοι. Δίνοντας το λόγο τους ότι, ενάντια σε όσους πεισματικά θέλουν να δηλητηριάζουν τις νεανικές συνειδήσεις με τον εθνικισμό, που θέλουν να διχάζουν τους λαούς, εκείνοι αντιπαραβάλλουν τη δική τους δύναμη: το συντονισμένο αντιιμπεριαλιστικό αγώνα. Που πρέπει να δυναμώνει και να δυναμώνει και να δυναμώνει! Γιατί, όπως μας είπε ένας Τούρκος σύντροφος, που μας πλησίασε κι άρχισε να συλλαβίζει με περηφάνια: «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός!»

* * *

Περισσεύουν οι μακροσκελείς συζητήσεις, άλλωστε πολλές φορές η επικοινωνία γίνεται με χειρονομίες και ανάκατες λέξεις από διάφορες γλώσσες και αρκούν πιο απλά πράγματα για να μιλήσουν αντιπρόσωποι. Ενα σύνθημα και ένα τραγούδι. Οπως συνέβη σε ένα από τα πούλμαν που μεταφέρουν τους αντιπροσώπους στο Καράκας. Οι Ελληνες νεολαίοι ξεκίνησαν να τραγουδάνε «Εμπρός της Γης οι κολασμένοι» και αμέσως μετά μαζί, Ελληνες, Ιταλοί, Ισπανοί, Βενεζουελανοί, Καναδοί, Ισλανδοί άρχισαν να τραγουδούν στις γλώσσες τους αυτόν τον ύμνο της ταξικής πάλης και της διεθνιστικής αλληλεγγύης. Και όταν τα τραγούδια του αγώνα ξεκινήσουν δε σταματούν. Ολες οι αντιπροσωπείες τραγουδούν τους αγώνες του λαού τους, παρασέρνοντας τους υπόλοιπους στο ρυθμό. Μάλιστα στους Βενεζουελανούς άρεσε πολύ το «Γιούπι για για», το οποίο ζητούσαν διαρκώς από τους Ελληνες να τους το τραγουδούν ακολουθώντας κι οι ίδιοι στο ρεφρέν, φωνάζοντας σε σπαστά ελληνικά «Γιούπι για για, γιούπι γιούπι για, εβίβα ΚΝΕ».

* * *

Τις επισκέψεις των αντιπροσώπων στους χώρους όπου θα γίνει το Φεστιβάλ τους υποδέχονται Βενεζουελανοί που συμμετέχουν σε διάφορα κοινωνικής προγράμματα της Μπολιβαριανής διαδικασίας, με το σύνθημα «Alerta, alerta, alerta ke kamina, la espada de Bolivar por l' America Latina» (Ξύπνα, ξύπνα, ξύπνα και προχώρα, με το σπαθί του Μπολιβάρ για τη Λατινική Αμερική). Και οι έλληνες αποκρίνονται... «Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός», για να καταλήξει αυτός ο διάλογος με το σύνθημα «El pueblo unido jamas sera vencido» (Λαός ενωμένος ποτέ νικημένος)!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ