Τρίτη 9 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Υπεροχή των υποστηριχτών της Μπολιβαριανής διαδικασίας

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η προσπάθεια της αντιπολίτευσης για αποχή απέτυχε

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Στις κάλπες προσήλθαν την Κυριακή οι Βενεζουελανοί για εκλέξουν 5.999 τοπικούς συμβούλους, δύο δημάρχους και έναν κυβερνήτη, όπως προβλέπει το νέο «Μπολιβαριανό» Σύνταγμα της 5ης Δημοκρατίας της Βενεζουέλας.

Απέναντι σ' αυτή την διαδικασία ενδεικτικό ήταν το κλίμα που προσπαθούσε να καλλιεργήσει συλλήβδην η αντιπολίτευση: Αρχικώς προσπάθησε, για άλλη μία φορά, να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της εκλογικής διαδικασίας, προσπάθεια που έπεσε στο κενό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μέρος της αντιπολίτευσης να μποϊκοτάρει τις εκλογές, ενώ παραδοσιακά κόμματα όπως τα AD, COPEI, PRIMERO JUSTICIA να «δέχονται» τελικά να λάβουν μέρος... Την ίδια στιγμή, την Κυριακή, ημέρα των εκλογών, ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα, όπως το «Venevision» και το RCTV, γνωστά και για τον πόλεμο κατά της κυβέρνησης, μετέδιδαν το ένα μουσική και το άλλο κινούμενα σχέδια, ουσιαστικά μποϊκοτάροντας τις εκλογές και προσπαθώντας να καλλιεργήσουν κλίμα «αποχής»...

Οντως, ο μεγάλος εχθρός ήταν η αποχή. Οχι εξαιτίας των «αντιδράσεων» έναντι της κυβέρνησης Τσάβες, αλλά γιατί μέχρι πρόσφατα η αποχή ήταν ο μεγάλος νικητής των τοπικών εκλογών. Εντούτοις, αυτό φαίνεται να έχει αλλάξει. Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Βενεζουέλας (CNE), Χόρχε Ροντρίγκες, στο «Venpres», η αποχή είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Τα τελικά αποτελέσματα - λόγω και της διαφοράς της ώρας - δεν έχουν ανακοινωθεί, αλλά σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι υποψήφιοι των οργανώσεων και των κομμάτων που στηρίζουν την «Μπολιβαριανή επαναστατική διαδικασία» είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι των εκλογών, με ποσοστά που κυμαίνονται από 51% έως και πάνω από 80%!

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Ούγο Τσάβες Φρίας, προσερχόμενος την Κυριακή να ψηφίσει, ερωτώμενος να διευκρινίσει για την έρευνα που διέταξε για τη δράση των πρακτόρων της αμερικανικής DEA, τόνισε ότι η «DEA χρησιμοποιεί ως προσωπείο τον αγώνα κατά της διακίνησης των ναρκωτικών, μεταξύ άλλων για να στηρίξει το εμπόριο και τη διακίνηση, αλλά κυρίως για να κατασκοπεύει και να υπονομεύει τη χώρα» και κατέληξε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσει την απόφαση για τη συνέχιση ή μη της συνεργασίας με την αμερικανική υπηρεσία.

Τέλος, ο υπουργός Αμυνας της Βενεζουέλας υπέγραψε συμφωνία με την κινεζική εταιρία «China's Electronics Import & Export» για την αγορά συστημάτων ραντάρ μεγάλου βεληνεκούς, για τη θωράκιση της πολεμικής αεροπορίας και της άμυνας της Βενεζουέλας. Επίσης η συμφωνία περιλαμβάνει την αγορά κι «άλλων αμυντικών συστημάτων αέρος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ