Τρίτη 9 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Διαβουλεύσεις σε εκρηκτικό φόντο

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Η εξέγερση χάνει τον πόλεμο όσον αφορά τις καρδιές και το νου των Ιρακινών», υποστηρίζει η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κοντολίζα Ράις, σε δηλώσεις της προς Αμερικανούς βουλευτές, προσπαθώντας να πείσει και να καταπνίξει τις ανησυχίες που συνεχώς γιγαντώνονται στις ΗΠΑ. Εντούτοις, τα γεγονότα τα ίδια στο Ιράκ διαψεύδουν την επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας... αφού οι επιθέσεις την Κυριακής ήταν καίριες στο Τικρίτ, τη Βαγδάτη, τη Σαμάρα, τη Μοσούλη, την Μπακούμπα, τη Φαλούτζα και τη Σαμάουα.

Καμικάζι παρέσυρε στο θάνατο 10 Ιρακινούς, ανάμεσά τους επτά στρατιώτες, σε επίθεση με παγιδευμένο φορτηγό έξω από την έδρα των δυνάμεων ασφαλείας του Τικρίτ, βόρεια της Βαγδάτης. Την ώρα της επίθεσης, κατά την οποία 17 στρατιώτες τραυματίστηκαν, έξω από τα κεντρικά γραφεία της έδρας των δυνάμεων ασφαλείας, ήταν συγκεντρωμένοι εθελοντές, που επρόκειτο να καταταγούν στις δυνάμεις ασφαλείας. Λίγο αργότερα μία ακόμη επίθεση στοίχισε τη ζωή σε 2 Ιρακινούς αστυνομικούς και τραυμάτισε άλλους 12.

Στη Βαγδάτη, ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο εργαζόμενους στο υπουργείο Πετρελαίου και τραυμάτισαν άλλους δύο. Οι δράστες άνοιξαν πυρ από το αυτοκίνητό τους στην περιοχή της Νέας Βαγδάτης. Το Σάββατο επίθεση σε βρετανικό κομβόι στη Βασόρα είχε μόνο τραυματίες, αλλά δε στάθηκαν τόσο τυχεροί οι Αμερικανοί πεζοναύτες οι οποίοι τινάχτηκαν στο αέρα από βόμβα στην άκρη του δρόμου κοντά στη Σαμάρα, στο Κεντρικό Ιράκ. Τουλάχιστον 2 είναι οι νεκροί πεζοναύτες. Επίσης ένας ακόμη Αμερικανός στρατιώτης έχασε τη ζωή του σε επίθεση στην Αμιρίγια, λίγο έξω από τη Φαλούτζα. Στη Μοσούλη σε διαφορετικά περιστατικά 15 Ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλοι 5 τραυματίστηκαν σε διαφορετικές επιθέσεις. Αλλοι δύο Ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν και στην Μπακούμπα.

Διαβουλεύσεις για το Σύνταγμα

Στο μεταξύ, καθώς πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία της 15ης Αυγούστου για τη σύνταξη του ιρακινού Συντάγματος, εντείνονται οι διαβουλεύσεις επί του κειμένου. Την Κυριακή τα ενδιαφερόμενα μέρη έχουν νέα συνάντηση με κύρια ζητήματα τη δομή της νέας κυβέρνησης και την ονομασία της χώρας.

Τέλος, την παραίτησή του από τον ΟΗΕ υπέβαλε ο πρώην επικεφαλής του προγράμματος «Πετρέλαιο αντί Τροφίμων», ο οποίος κατηγορείται για δωροδοκία. Ο Μπένον Σεβάν άσκησε δριμεία κριτική στον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, θεωρώντας ότι ο ίδιος έγινε ποδιοπομπαίος τράγος στην όλη υπόθεση.

Εις βάρος του Σεβάν αναμένεται να ασκηθούν κατηγορίες για δωροδοκία, προκειμένου να χορηγήσει συμβόλαια του Ιράκ σε έναν Αιγύπτιο έμπορο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ