Τρίτη 9 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Δικαστική Απόφαση: Δεν τιμωρούνται τα συνθήματα για τα S - S

Απόφαση του Ανωτάτου Ομοσπονδιακού Ποινικού και Αστικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης, του Μπούντες - Γκερίχτς - Χοφ, (δεν έχει σχέση με το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης) ορίζει ότι το σύνθημα που χρησιμοποιούν οι Γερμανοί νεοναζιστές «Δόξα και Τιμή στα Οπλα των S-S», δεν είναι, κατά κανόνα, αξιόποινο και τιμωρητέο. Σύμφωνα με την απόφαση του τρίτου τμήματος αυτού του δικαστηρίου, η πιο πάνω νεοναζιστική φόρμουλα δεν είναι ταυτόσημη με το πρωτότυπο σύνθημα των χιτλερικών. Οι χιτλερικοί, κατά την απόφαση, είχαν παρόμοια συνθήματα, όπως «Αίμα και τιμή» ή «Η τιμή μας ονομάζεται Πίστη», αλλά όχι το «Δόξα και Τιμή».

Με αυτό το αιτιολογικό αθωώθηκαν τρεις νεοναζί της ακροδεξιάς οργάνωσης «Καμεράντσαφτ της Καρλσρούης» που τον Οκτώβρη του 2004 είχαν καταδικαστεί από κατώτερο δικαστήριο της ίδιας πόλης σε ποινή φυλάκισης με αναστολή και σε χρηματική ποινή.

Δικαστική απόφαση

Οπως είναι γνωστό, το Διεθνές Δικαστήριο της Νυρεμβέργης καταδίκασε τα S - S συνολικά σαν εγκληματική οργάνωση. Πέρα απ' αυτά και η γερμανική νομοθεσία προβλέπει τιμωρία της νεοναζιστικής προπαγάνδας. Ετσι το 1994 με τροποποίηση της παραγράφου 86α του Ποινικού Κώδικα προβλέπεται τιμωρία όταν χρησιμοποιούνται συνθήματα, που λόγω ομοιότητας μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση. Επίσης, κατά το άρθρο 130 του Ποινικού Κώδικα τιμωρείται (από την Ανοιξη του 2005) όποιος εγκρίνει, εγκωμιάζει ή δικαιολογεί την εθνικοσοσιαλιστική βίαιη και αυθαίρετη κυριαρχία».

Δικαιολογημένα εξανίσταται ο Βερολινέζος Κ. Χάινριχ, σε επιστολή διαμαρτυρίας στη Νόιελ Ντόιτσλαντ: «Δόξα και τιμή στα όπλα S - S σημαίνει δόξα και τιμή στους δολοφόνους. Και αυτό το επικυρώνει ένα από τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας μας. Ανατριχιάζω μπροστά σ' αυτό το σύστημα δικαίου και τους δικαστές που έτσι αποφασίζουν». Ενας άλλος πάλι στην ίδια εφημερίδα γράφει: «Μου φαίνεται ότι χρειαζόμαστε επειγόντως ένα δεύτερο Δικαστήριο της Νυρεμβέργης».


Θ. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ