Τρίτη 9 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αίσιο τέλος για το βαθυσκάφος

ΜΟΣΧΑ, ΠΕΤΡΟΠΑΒΛΟΦΣΚ ΚΑΜΤΣΑΤΚΙ και ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια των επτά Ρώσων ναυτικών που είχαν παγιδευτεί από την Πέμπτη σε βάθος 190 μέτρων, στα ανοιχτά της χερσονήσου Καμτσάτκα. Την Κυριακή, με τη βοήθεια ενός βρετανικού υποβρυχίου ρομπότ, του «Σούπερ Σκόρπιο», κόπηκαν τα ψαράδικα δίχτυα και τα καλώδια που κρατούσαν το ρωσικό βαθυσκάφος «AS-28», γνωστό και ως «Priz», παγιδευμένο και στη συνέχεια ακολουθήθηκε μια διαδικασία ανάδυσης έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με το Ρώσο ναύαρχο Βλαντίμιρ Πεπελάεφ, οι επτά ναυτικοί είναι σώοι και δε χρειάζονται σοβαρή ιατρική βοήθεια.

Η ρωσική κυβέρνηση εξέφρασε τις «ευχαριστίες» της προς τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία για την «βοήθεια» που προσέφεραν - ειδικά στους Αγγλους, που είχαν και την καθοριστική συμβολή στην απελευθέρωση του υποβρυχίου την κρίσιμη ώρα που το οξυγόνο τελείωνε στο μικρό διασωστικό/ερευνητικό βαθυσκάφος.

Πάντως το κλίμα «ευφορίας» στις τάξεις της ρωσικής ηγεσίας δε συμμερίστηκε ο ναύαρχος Εντουαρντ Μπάλτιν, πρώην επικεφαλής του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Οπως ανέφεραν η εφημερίδα «Moscow News» και το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Interfax», χαρακτήρισε ως «σοβαρό σφάλμα» της κυβέρνησης του Βλαντίμιρ Πούτιν το ότι κάλεσε ξένες χώρες να συνδράμουν στην επιχείρηση διάσωσης του βαθυσκάφους, λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα της περιοχής: «Η περιφέρεια είναι γεμάτη (ρωσικά στρατιωτικά) μυστικά... φιλοξενεί την κύρια βάση για τα στρατηγικά πυρηνικά υποβρύχια του στόλου του Ειρηνικού, που το ΝΑΤΟ χαρακτηρίζει σφηγκοφωλιά. Ενα μυστικό καλώδιο διατρέχει την περιοχή, ενώ ένα σύστημα εντοπισμού ξένων υποβρυχίων βρίσκεται επίσης εκεί», είπε. Ο Ρώσος ναύαρχος πρόσθεσε ότι του προκάλεσε «έκπληξη» το γεγονός ότι ο στόλος του Ειρηνικού αποκάλυψε ότι το μίνι-υποβρύχιο πιάστηκε σε «υποθαλάσσια κεραία», αντί να πει ότι επρόκειτο για κάποιο «αντικείμενο», αφού «η κεραία είναι από τα κύρια εργαλεία ενός ενεργού συστήματος εντοπισμού υποβρυχίων».

Ρωσικά ΜΜΕ εξέφρασαν παράλληλα την απορία πώς - σε μια περιοχή όπου το ψάρεμα απαγορεύεται - το υποβρύχιο, που μετείχε σε ναυτικά γυμνάσια, μπόρεσε να πιαστεί σε ψαράδικα δίκτυα: προήλθαν αυτά από παράνομη αλιεία ή μήπως συνέβη κάτι άλλο;

Ο πρόεδρος του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, δήλωσε ότι «η απροσεξία της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων έφθασε στο αποκορύφωμά της» και αυτό εκφράστηκε στην κρίση. Μέρος της αντιπολίτευσης ζητούσε τη διεξαγωγή έρευνας για το συμβάν - που θα γίνει ούτως ή άλλως, αν και τα αποτελέσματά της εκ των προτέρων μάλλον αναμένεται να «ξεπλύνουν» την πολιτική ηγεσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ