Παρασκευή 12 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Η ΕΦΟΠΛΙΣΤΙΚΗ ΑΣΥΔΟΣΙΑ

ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ: «Οι πολλές διευκολύνσεις και τα προνόμια που συλλήβδην όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν παραχωρήσει στους ακτοπλόους εφοπλιστές είναι πολλά. Ουσιαστικά, πρόκειται για έμμεσες επιδοτήσεις. Συγκεκριμένα:

Πληρώνουν σχεδόν μηδενικό φόρο για τα έσοδα από επιβατηγά πλοία τους... Τα καύσιμα και τα λιπαντικά των πλοίων τους τα προμηθεύονται ατελώς, δηλαδή χωρίς δασμούς και φόρους. Επιδοτούνται έμμεσα από το ΝΑΤ, που ικανοποιεί μονίμως απαράδεκτα αιτήματά τους... Θυμίζουμε, επίσης, πως αρκετές ακτοπλοϊκές εταιρείες ευνοήθηκαν από την είσοδό τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αντλώντας μεγάλα ποσά». (Από το ρεπορτάζ στο «Εθνος»).

ΚΙ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: «Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε οι συμβάσεις για την εξυπηρέτηση των νησιών της άγονης γραμμής να ανατίθενται για διάστημα μέχρι πέντε και, σε ορισμένες περιπτώσεις, δώδεκα ετών, αλλά και να θεσπιστούν ποιοτικά κριτήρια για τα πλοία που θα εξυπηρετούν τα σχετικά δρομολόγια, ώστε να ενθαρρύνονται τα νεότερα και ταχύτερα.

Για το σκοπό αυτό θα υπάρξει, ενδεχομένως, επιδότηση από το δάνειο των 3 δισ. ευρώ, που υπεγράφη με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, παρότι το κύριο μέρος του θα διατεθεί για εκσυγχρονισμό των λιμανιών» (Από το ρεπορτάζ στην «Καθημερινή»).

ΗΜΙΜΕΤΡΑ...: «Απαράδεκτη η εικόνα της ακτοπλοΐας, αλλά και των λιμανιών, όπως επισήμανε και χθες η "Ε", φαίνεται να μη συγκινεί τον αρμόδιο υπουργό, ο οποίος προσπαθεί με ημίμετρα και πολλά λόγια να "ρυθμίσει" τις θαλάσσιες συγκοινωνίες και ταυτόχρονα να μην ενοχλήσει τους εφοπλιστές ακτοπλοΐας, οι οποίοι αδιαφορούν σαφέστατα για την ταλαιπωρία που υφίστανται οι ανυπεράσπιστοι πελάτες τους. Τους απειλεί με πρόστιμα και ριζικές αλλαγές, κυρίως όσον αφορά τα επιδοτούμενα δρομολόγια, αλλά ως εκεί...» (Από το κύριο άρθρο της «Ελευθεροτυπίας»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ