Παρασκευή 12 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τα... αναλογικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ, άραγε, στη ΝΔ ότι υπάρχει έστω και ένας Ελληνας που πείστηκε πως οι προωθούμενες αλλαγές στον εκλογικό νόμο για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές στοχεύουν στο να κάνουν «αναλογικότερο» και «πιο δημοκρατικό» το υπάρχον σύστημα;

Αν το πιστεύουν τότε μάλλον υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Γιατί άπαντες έχουμε καταλάβει τι συμβαίνει και γιατί. Αλλωστε, οποίος θέλει αναλογικότητα δεν έχει παρά να υιοθετήσει την απλή αναλογική είναι τόσο... αναλογικά απλό.

Εκεί στο ΠΑΣΟΚ όμως ας σταματήσουν να διαμαρτύρονται τόσο πολύ και να μιλούν για μεθοδεύσεις. Πέρα από το γεγονός, πως όλοι θυμούνται ποιοι έχουν θεσμοθετήσει το υπάρχον και εξίσου ληστρικό εκλογικό σύστημα, ας παίρνουν υπόψη τους, ότι όσα λες σήμερα... σε εκθέτουν αύριο.

Κι έχουμε συνηθίσει σε αυτή τη χώρα να βολεύεται διαδοχικά το ένα κόμμα του δικομματισμού με τους εκλογικούς νόμους που έχει ψηφίσει το προηγούμενο ή να τους κάνει χειρότερους.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ μεθόδους ελέγχων πρόκειται να υιοθετήσει η Εφορία από το Σεπτέμβρη, σύμφωνα με το χτεσινό πρωτοσέλιδο του «Ελεύθερου Τύπου». Είδηση για την οποία δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφιβάλλουμε.

Αλλωστε, τα αμερικανικά συστήματα υιοθετούνται στην Ελλάδα σε όλους τους μηχανισμούς καταστολής (παρακολούθηση με κάμερες, ηλεκτρονικό φακέλωμα κλπ), πώς θα ήταν δυνατόν να εξαιρεθεί το σύστημα συλλογής των δημοσίων εσόδων.

Και για όποιον αμφιβάλλει ότι η Εφορία εντάσσεται στους «μηχανισμούς καταστολής», ας ρωτήσει κανέναν μικρέμπορο ή οποιονδήποτε δυστυχή πίστεψε - κάποια στιγμή στη ζωή του - ότι μπορεί να αποτελέσει μέλος της... δημιουργικής «ιδιωτικής πρωτοβουλίας». Ακόμη πληρώνουν...

Πάντως στους «φανατικούς» οπαδούς των αμερικανικών συστημάτων φορολογικών ελέγχων του υπουργείου Οικονομίας να θυμίσουμε το εξής: Πράγματι η Εφορία πέραν του Ατλαντικού έχει ένα από τα πλέον σκληρά και αποτελεσματικά συστήματα. Ενδεικτικό είναι το ότι ο μέσος Αμερικανός την τρέμει!


Γρηγοριάδης Κώστας

Ακριβώς όμως εκεί εστιάζεται και το πρόβλημα. Μόνον ο «μέσος Αμερικανός» ελέγχεται, ενώ εκείνοι που πραγματικά πρέπει να πληρώσουν στην πλέον πλούσια χώρα του πλανήτη, μένουν στο απυρόβλητο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ