Κυριακή 14 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Με αφορμή μια αστυνομική παρεμπόδιση...

Είναι γνωστό ότι οι παρεμποδίσεις, παρεμβάσεις και επεμβάσεις αστυνομικών δυνάμεων υπό τις ευλογίες εισαγγελικών αρχών στις εργατολαϊκές κινητοποιήσεις αυξάνονται επικίνδυνα. Ομως, η επέκτασή τους στις εκδηλώσεις ειρήνης έχει ιδιαίτερη σημασία και για την αξιολόγηση της πορείας του αστικού κράτους. Σ' αυτό το αστικό κράτος υπεύθυνη του οποίου είναι η εκάστοτε κυβέρνηση.

Αυτή η παρατήρηση γίνεται με αφορμή γεγονότα που συνέβησαν στην είσοδο του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης τη Δευτέρα 8 Αυγούστου στην εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ, για την επέτειο του ατομικού ολοκαυτώματος της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι στις 6 και 9 Αυγούστου 1945 από τον γιάνκικο ιμπεριαλισμό. Αστυνομικοί με πρωτοφανές θράσος απέκλεισαν με τη γνωστή κόκκινη λωρίδα την προσέλευση ανθρώπων που πιστεύουν στο όραμα της παγκόσμιας ειρήνης. Προφανώς, θα πρόκειται για όργανα που μετατρέπονται, με κατάλληλη εκπαίδευση, σε γενίτσαρους και ραβδούχους τιμωρούς του λαού. Είναι εντελώς δικαιολογημένο, το επεισόδιο να λαμβάνεται ως απαρχή αναβίωσης των διώξεων αγωνιστών της ειρήνης.

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά ως πρώην πρόεδρος της ΚΙΠΑΕΑ (Κίνηση Ειρήνης της ΝΔ της δεκαετίας του 1980) οφείλει να πάρει θέση. Αυτό έχει ιδιαίτερα ευαίσθητη αξία και σημασία όταν πρόκειται για το κίνημα ειρήνης. Περισσότερο, είναι ο κατ' εξοχήν ευαίσθητος δείκτης που δείχνει το βαθμό της κατρακύλας μιας πολιτικής παράταξης, ιδιαίτερα όταν καταλαμβάνει το κυβερνητικό θώκο. Κύριοι πού το πάτε; Τη δεκαετία του 1980, ο τότε αρχηγός της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αποκαλούσε τους αγωνιστές της ειρήνης «χασομέρηδες που τους αρέσει να σπαταλάνε την ώρα τους φωνάζοντας». Και να, τώρα ξανά ξεπροβάλλει η ίδια λογική.

Κύριοι της κυβέρνησης, όλα τα ακραία αντιδραστικά, αντιλαϊκά, φιλοπόλεμα καθεστώτα ασκούν ανελέητο διωγμό στο κίνημα ειρήνης. Αυτό συμβαίνει στην Τουρκία, αυτό συνέβη με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, αυτό συμβαίνει στη Λατινική Αμερική, αυτό συνέβη στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια τους βρώμικου πολέμου στο Βιετνάμ, αυτό συμβαίνει σήμερα στην ιμπεριαλιστική πολεμική έξαρση της μετασοβιετικής εποχής με τη συντριβή των λεγόμενων «δυνάμεων του κακού». Εάν εσείς, κύριοι, επιλέξατε να συστρατευτείτε με τους κυνηγούς κεφαλών του κινήματος ειρήνης, εάν θεωρείτε το κίνημα ειρήνης ως εύκολη λεία για να χτυπήσετε τις διαμαρτυρίες εναντίον των σύγχρονων εγκλημάτων του διεθνούς ιμπεριαλιστικού κεφαλαίου, τότε είστε βαθιά νυχτωμένοι.

Οι αμετανόητοι εραστές της ειρήνης είναι μυριάδες και εδώ και στον κόσμο ολόκληρο. Οι Ελληνες ειρηνιστές ερχόμαστε από πολύ μακριά, από τον Προμηθέα και τον Αριστοφάνη και πάμε πολύ μακριά σε μια κοινωνία ειρήνης και προόδου. Εάν, ωστόσο, κύριοι της κυβέρνησης, επιμένετε να αναμετρηθείτε με εμάς, τότε σας λέμε ότι είμαστε εδώ και σας περιμένουμε. «Μολών Λαβέ», λοιπόν.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2008-03-29 00:00:00.0)
Μισθοφορικός στρατός...(2003-06-22 00:00:00.0)
Λαϊκή οργή...(2003-02-09 00:00:00.0)
Διότι δε συμμορφώθηκε... προς τας υποδείξεις(2001-05-24 00:00:00.0)
Η ελπίδα στο δυνάμωμα του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος(1999-05-07 00:00:00.0)
Ο "πιλότος" της "Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης"(1997-07-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ