Πέμπτη 18 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Πλατιά εξόρμηση - σάλπισμα για νέους αγώνες

Στις 8 - 10 Σεπτέμβρη στο Γυμναστήριο του Αριστοτέλειου οι εκδηλώσεις

Βγαίνουν από ένα ιδιαίτερο θερμό καλοκαίρι, που τους βρήκε στους δρόμους του αγώνα να παλεύουν ενάντια στην επίθεση της κυβέρνησης, που έβαλε στο στόχαστρο τα δικαιώματά τους στη μόρφωση και τη δουλιά. Οι μαθητές, οι σπουδαστές, οι νέοι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, μέλη των Οργανώσεων Πόλης και Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ ρίχτηκαν ήδη στη μάχη και προετοιμάζουν τη μεγάλη νεολαιίστικη γιορτή, τις εκδηλώσεις του 31ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ που θα γίνουν στις 8, 9 και 10 Σεπτέμβρη στο Γυμναστήριο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μια μεγάλη γιορτή για τους χιλιάδες νέους και τις νέες, που δε θέλουν να ζήσουν στα σύγχρονα κάτεργα που στήνονται γύρω τους. Για τους νέους και τις νέες, που καθημερινά παίρνουν τη θέση τους στο ανυπόταχτο νεολαιίστικο κίνημα και διεκδικούν να μάθουν την αλήθεια, για να αλλάξουν τον κόσμο.

Οι νεολαίοι της ΚΝΕ δείχνουν το δρόμο. Τις επόμενες μέρες ξεκινούν την πανεξόρμηση στις γειτονιές και τα στέκια νεολαίας, σε κάθε χώρο όπου ζει, εργάζεται και μορφώνεται η νέα γενιά, ώστε το κάλεσμα να φτάσει παντού, σε κάθε νέα και νέο που τα όνειρά του και οι ελπίδες του, τα δικαιώματά του στη μόρφωση, στη δουλιά, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, συνθλίβονται στις μυλόπετρες των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Με νέα ορμή, θα σαλπίσουν το κάλεσμα για ένταση των αγώνων, στο πλάι της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Οι νεολαίοι της ΚΝΕ και φέτος, μέσα από το Φεστιβάλ, επιδιώκουν να φέρουν στο προσκήνιο τις ανάγκες της νέας γενιάς, τις αγωνίες και τις αναζητήσεις της, τα όνειρα και τα ΘΕΛΩ της και να δείξουν πως μπορούν να γίνουν πράξη μόνο πέρα κι έξω από τα όρια του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος.

Φέτος το «Φεστιβάλ» θα γίνει σε μεγαλύτερο χώρο, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις, να μπορέσει να φιλοξενήσει τους χιλιάδες που μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα, χρόνο με το χρόνο, συσπειρώνονται στο δρόμο της αντίστασης και της ανυπακοής στις σειρήνες της συναίνεσης και της υποταγής. Εκτός από τους χώρους του Γυμναστηρίου, εξασφαλίστηκε και θα αξιοποιηθεί και ο υπαίθριος χώρος της πάνω Φοιτητικής Λέσχης του ΑΠΘ.

Τα μέλη της ΚΝΕ θα μπουν στο χώρο στις 27 Αυγούστου, για να αρχίσουν τις κατασκευαστικές εργασίες, που φέτος θα έχουν πολλές καινοτομίες, ώστε να απελευθερωθεί η νεανική δημιουργικότητα και φαντασία.

Οι ξένες αντιπροσωπείες

Για πρώτη φορά έχουν προσκληθεί και θα παραβρεθούν αντιπροσωπείες νεολαιίστικων οργανώσεων από την Τουρκία, τη Σερβία, την ΠΓΔΜ, την Κύπρο, την Αλβανία και τη Βουλγαρία. Θα «φιλοξενηθούν» στη Βαλκανιούπολη που θα στηθεί στο χώρο του Φεστιβάλ, ενώ εκπρόσωποί τους θα συμμετάσχουν στη συζήτηση που θα γίνει την Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη με θέμα «οι ΝΑΤΟικές βάσεις στα Βαλκάνια και ο ρόλος τους. Η απάντηση των λαών».

Το πρόγραμμα

Στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων του 31ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» την Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη θα γίνει η πολιτική ομιλία από μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη η κεντρική πολιτική ομιλία από μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη διάρκεια του τριημέρου θα γίνει, επίσης, συζήτηση με θέμα «τέχνη, εμπόρευμα ή κοινωνικό αγαθό;», και ένα διαφορετικό μάθημα ιστορίας μέσα από την παρουσίαση του βιβλίου «Τα πέτρινα πανεπιστήμια».

Θα λειτουργήσουν ειδικοί χώροι για τα 60χρονα της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών, για την αντιιμπεριαλιστική πάλη, για την Παιδεία και την Εργασία, το Περιβάλλον, για τον Πολιτισμό, ενάντια στα ναρκωτικά, για τα Μέσα Ενημέρωσης του Κόμματος και της Νεολαίας τον «Οδηγητή», το «Ριζοσπάστη» και τον «904 Αριστερά στα FM».

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα είναι ιδιαίτερα πλούσιο, αφού περιλαμβάνονται συναυλίες με τους Δημήτρη Μητροπάνο και την Μελίνα Κανά, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Παντελή Θαλασσινό με την ορχήστρα «Εστουδιαντίνα Ν. Ιωνίας», τον Λάκη Παπαδόπουλο (με τα ψηλά ρεβέρ), τον διάσημο Τούρκο μουσικό Fouat Saka, το νεανικό ροκ συγκρότημα «Μωρά στη Φωτιά» καθώς και πολλούς Θεσσαλονικείς καλλιτέχνες.

Θα πραγματοποιηθούν μουσικά αφιερώματα στον Σταύρο Κουγιουμτζή, στον Γρηγόρη Μπιθικώτση και τον Νίκο Καββαδία. Επίσης, συναυλία αφιερωμένη στα 60χρονα της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών με μελοποιημένη ποίηση από τον Μίκη Θεοδωράκη, μουσικοθεατρική παράσταση για τη «μαύρη βίβλο του ιμπεριαλισμού».

Εξάλλου, στο χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργεί εξέδρα θεάτρου και κινηματογράφου όπου καθημερινά θα γίνονται προβολές. Για πρώτη φορά θα ανέβουν δύο θεατρικές παραστάσεις: η «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη από τη Θεατρική Ομάδα Μεταναστών Θεσσαλονίκης και «τα τουφέκια της Κυρά Καράρ» του Μπέρτολτ Μπρεχτ από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ