Τρίτη 23 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ
ΚΥΠΡΟΣ
Πολιτική αντιπαράθεση για το δυστύχημα

Εντονη είναι η πολιτική αντιπαράθεση που έχει προκαλέσει στην Κύπρο το δυστύχημα με το αεροσκάφος της «Ηλιος». Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Ν. Αναστασιάδης, ζήτησε χτες τον άμεσο διορισμό ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών για διερεύνηση τυχόν ευθυνών ή παραλείψεων των ιδιοκτητών, της διοίκησης και της διεύθυνσης της «Ηλιος», αλλά και του τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας.

Ο πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γ. Ομήρου, σε δηλώσεις του για την πτώση του αεροπλάνου, έκανε λόγο για έγκλημα εκ προμελέτης, προσθέτοντας ότι δε θα υπάρξει ανοχή τυχόν διαπλοκής στους κάθε λογής κερδοσκόπους. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Συγκοινωνιών και Εργων της Κυπριακής Βουλής, Ν. Ποττοκοπίτης, τόνισε χτες σε δηλώσεις του πως ενδιαφέρει τον κόσμο να μάθει, κατά πόσο δόθηκε σωστά η άδεια στην «Ηλιος», πότε δόθηκε και κάτω από ποιες συνθήκες, όπως επίσης και αν τηρήθηκαν οι κανονισμοί ασφαλείας.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γ. Περδίκης ζήτησε τη σύσταση ανεξάρτητης διερευνητικής επιτροπής υπό τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, για να εντοπιστούν τυχόν πολιτικές ευθύνες.

Ο Χ. Θράσου, υπουργός Συγκοινωνιών της Κύπρου, δήλωσε στο ΡΙΚ πως θα γίνει σε βάθος έρευνα στα βιβλία της «Ηλιος» και στην Πολιτική Αεροπορία για τους ελέγχους που γίνονταν στα αεροσκάφη και θα καταλογιστούν ευθύνες. Σχολιάζοντας τις επικρίσεις σε βάρος της Πολιτικής Αεροπορίας, σύμφωνα με τις οποίες ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας είχε επισημάνει κενά και αδυναμίες στη λειτουργία της, υπογράμμισε ότι αυτές έγιναν το 2002. Το 2005 οι Συνδυασμένες Αρχές Πολιτικής Αεροπορίας ανέφεραν πως έχει σημειωθεί πρόοδος στη λειτουργία της.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ και πρώην υπουργός Συγκοινωνιών της Κύπρου Α. Νεοφύτου δήλωσε πως δεν έχει καμιά σχέση με την εταιρία «Ηλιος» και τη μητρική της «Libra» και επέκρινε την κυβέρνηση του Τ. Παπαδόπουλου διότι δε φρόντισε να αυτονομηθεί το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας.

Ο πρώην υπουργός Συγκοινωνιών της Κύπρου Λ. Ιεροδιακόνου τόνισε ότι επί θητείας του δόθηκε μόνο άδεια λειτουργίας της «Ηλιος» με βάση την οικονομική της βιωσιμότητα. Η άδεια για πραγματοποίηση των πτήσεων δόθηκε αργότερα από την ανεξάρτητη αρχή έκδοσης αδειών για τις αεροπορικές μεταφορές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ