Τρίτη 23 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εκθετη για την ανυπαρξία ενημέρωσης

Αφού πέρασαν εννιά μέρες μετά το τραγικό δυστύχημα και αφού φρόντισε να διοχετεύσει κάθε λογής σενάριο σχετικά με την υπόθεση, μόλις χτες προχώρησε σε επίσημη ενημέρωση διά του κυβερνητικού εκπροσώπου...

Eurokinissi

Εννέα μέρες μετά τη συντριβή του μοιραίου κυπριακού «Μπόινγκ» στο Γραμματικό, εδέησε η κυβέρνηση να κάνει την πρώτη επίσημη ενημέρωση, για το αεροπορικό δυστύχημα... Μέχρι και χτες, και σε όλο το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Θ. Ρουσόπουλου, στις 14 Αυγούστου, μετά από σύσκεψη που είχε γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου, η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε σκόπιμα να διοχετεύει συγκεκριμένες, ελεγχόμενες και με «δόσεις» πληροφορίες μέσω των ΜΜΕ για το τραγικό δυστύχημα.

Την ίδια στιγμή που γύρω από τους κυβερνητικούς χειρισμούς δημιουργούνταν πλήθος σεναρίων, ακόμα και εντολή κατάρριψης του μοιραίου αεροσκάφους, η κυβέρνηση απέφυγε να πάρει οποιαδήποτε θέση. Αλλά ακόμα και χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να τοποθετηθεί κατηγορηματικά σε συγκεκριμένο ερώτημα που τέθηκε από δημοσιογράφο, για το αν δόθηκε από τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή «εντολή για κατάρριψη του αεροσκάφους», δηλώνοντας: «Από το ίδιο κιόλας απόγευμα, απάντησα στο ερώτημα που μου θέτετε. Δεν έχει αλλάξει τίποτα από τότε». Βέβαια, στις 14 Αυγούστου, ο Θ. Ρουσόπουλος είχε δηλώσει ότι δεν «υπήρξε κατάρριψη του αεροσκάφους», χωρίς και τότε να ξεκαθαρίσει, αν υπήρξε ή όχι πρωθυπουργική εντολή κατάρριψης.


ICON

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε και χτες ότι η κυβέρνηση είχε θέσει ενεργή τη διαδικασία «Renegade» (που σύμφωνα με το νέο «αντιτρομοκρατικό» νόμο, προβλέπει ακόμα και την κατάρριψη αεροσκάφους, που δεν επικοινωνεί με τον πύργο ελέγχου) και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου δήλωσε κατηγορηματικά ότι αν χρειαζόταν η κυβέρνηση ήταν σε θέση να το υλοποιήσει. «Η κυβέρνηση έχει προβεί σε αναλυτική ανακοίνωση από την πρώτη στιγμή στην οποία αναφέρθηκε με σαφήνεια τι σημαίνει ύποπτο Renegade και τι σημαίνει Renegade. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε περισσότερο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρέπει να σημειωθεί, επίσης, ότι ο Θ. Ρουσόπουλος, σε αντίθεση με τις δηλώσεις που είχε κάνει έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, όταν και απέφυγε να αναφερθεί σε εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην επιχείρηση με το κυπριακό «Μπόινγκ», δήλωσε ότι «το σχέδιο κινήθηκε με βάση τα προβλεπόμενα». Είχαν προηγηθεί οι πληροφορίες που διέρρεαν από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ότι την επιχείρηση την παρακολούθησε και το ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Νάπολης. Ο ίδιος, πάντως, δεν αναφέρθηκε καθόλου στην εμπλοκή των «Mirage 2000» στην επιχείρηση, κάτι εξάλλου που δεν είχε κάνει από την πρώτη στιγμή, αφού η επίσημη κυβερνητική ενημέρωση έκανε λόγο για εμπλοκή μόνο δυο «F-16».

Οπως υποστήριξε ο Θ. Ρουσόπουλος, ο κρατικός μηχανισμός «εργάστηκε με αυτοθυσία και επαγγελματισμό», αλλά την ίδια στιγμή έσπευσε να προσθέσει ότι «εάν διαπιστωθεί η οποιαδήποτε παράλειψη ή ολιγωρία, η κυβέρνηση, όχι μόνο δε θα την καλύψει, αλλά θα βοηθήσει να βρεθεί και να επιβληθεί τιμωρία».

Σε ειδικότερη ερώτηση, σχετική με τα 30 λεπτά που μεσολάβησαν από την είσοδο του αεροσκάφους στον ελληνικό εναέριο χώρο έως την ενημέρωση του κρατικού μηχανισμού, ο Θ. Ρουσόπουλος παρέπεμψε στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΥΠΑ στις 19 Αυγούστου, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Ο διοικητής της ΥΠΑ Δ. Σταμάτης έδωσε έγγραφη εντολή να καταγραφούν σε επίσημη αναφορά όλες οι ενέργειες των υπαλλήλων και τα στοιχεία που προκύπτουν από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και από τα τέσσερα ραντάρ που κατέγραψαν την πορεία του μοιραίου αεροσκάφους».


ICON

Βάσει αυτής αναφοράς, όπως είπε ο ίδιος, «εντός της βδομάδας θα προωθηθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες, εφόσον κριθεί ότι έτσι πρέπει να γίνει, για να διαπιστωθεί αν τηρήθηκαν αυστηρά οι κανόνες που ισχύουν γι' αυτές τις περιπτώσεις».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες περί εντολής του Κ. Καραμανλή για καθαίρεση της ηγεσίας της Πολιτικής Αεροπορίας λόγω ολιγωρίας στην αντιμετώπιση της αεροπορικής τραγωδίας. Αναφορικά με την παρουσία ερευνητών του «Δημόκριτου» στην περιοχή του δυστυχήματος, ο Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε: «Βρέθηκαν στον τόπο της τραγωδίας, όπως προβλέπεται από τους διεθνείς κανονισμούς, προκειμένου να ελέγξουν τυχόν διαρροή ραδιενέργειας. Υπάρχουν κάποια ραδιενεργά υλικά σε τμήματα του αεροσκάφους, ώστε να έχει πολύ μεγαλύτερη αντοχή η άτρακτος».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες περί ενοικίασης αεροσκαφών από την «Ολυμπιακή» χωρίς προηγούμενο τεχνικό έλεγχο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι η ΟΑ παγίως «κάνει τεχνικό έλεγχο, όπως διεθνώς προβλέπεται, σε όλα τα αεροσκάφη που χρησιμοποιεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ