Παρασκευή 26 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΜΑΪΚΛ ΜΠΕΪ
Το νησί

Δεύτερη περίπτωση χαμένης ευκαιρίας! Αντί να έχουμε μια σοβαρή κινηματογραφική κουβέντα πάνω στο πρόβλημα της κλωνοποίησης, έχουμε ένα ψευτοεπιστημονικό χαζοθρίλερ! Αντιλαμβάνεστε πόσο ανεύθυνοι δραχμοφονιάδες είναι οι άνθρωποι! Ενα ζήτημα, που οι καπιταλιστικές κοινωνίες, αν στο μεταξύ δε μετασχηματιστούν, θα φέρουν, οπωσδήποτε, επί τάπητος (ήδη έχει ανοίξει η κουβέντα), έγινε κράχτης για το εισιτήριο της πιτσιρικαρίας. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι εκεί. Και μας αφορά όλους! Μιλάμε, για την κλωνοποίηση ανθρώπων (κάτω από όποια δικαιολογία)!

«Το Νησί», υποτίθεται, είναι ένα «επιστημονικό» εργοστάσιο, το οποίο δέχεται παραγγελίες και κλωνοποιεί ανθρώπους, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για ανταλλακτικά! Νεφρά, καρδιές, μάτια, στομάχια... Πλούσιοι πελάτες, που πάσχουν από διάφορες ασθένειες, παραγγέλλουν τα «αντίγραφά» τους.

Αυτό, λοιπόν, το τόσο σοβαρό, και σχεδόν υπαρκτό, θέμα οι δημιουργοί της ταινίας το έκαναν ...πορνό! Οχι πορνό, με την έννοια του γυμνού, αλλά πορνό με την έννοια του χυδαίου! Εφτιαξαν, με άλλα λόγια, ένα εμπορικό κατασκεύασμα. Δε σεβάστηκαν την αγωνία της ανθρωπότητας. Αντίθετα θέλησαν να την εκμεταλλευτούν!

Αυτά που συμβαίνουν στην οθόνη αφορούν τους Κάφρους! Οι κλωνοποιημένοι άνθρωποι(;) ξαφνικά αποκτούν αισθήσεις, αισθήματα, συνείδηση! Και, όπως είναι επόμενο, για άτομα με συνείδηση, απαιτούν ανθρώπινη μεταχείριση. Και γίνεται, βέβαια, το «έλα να δεις»!

Στο «έλα να δεις», δεν είναι ανάγκη εσείς να ενδώσετε. Δεν πρόκειται να γίνετε σοφότεροι βλέποντας την ταινία. Αντίθετα θα μελαγχολήσετε και κάπου, στο βάθος του «είναι» σας, θα αηδιάσετε.

Παίζουν: Γιουάν Μακγκρέγκορ, Σκάρλετ Γιόχανσον, Τζίμον Χούνσου, Σον Μπιν κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ