Παρασκευή 26 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δραματικές συνθήκες στα ιδιωτικά γηροκομεία

Οι δραματικές συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων ηλικιωμένων στους ιδιωτικούς οίκους ευγηρίας που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα, χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο από το κράτος, είτε έχουν άδεια λειτουργίας, είτε δεν έχουν, ήρθαν στην επικαιρότητα ακόμα μια φορά από πόρισμα ελέγχου των εποπτών Υγείας της Νομαρχίας Αθηνών.

Τον έλεγχο πραγματοποίησε την περασμένη βδομάδα Μεικτό Κλιμάκιο της Συντονιστικής Επιτροπής Ελέγχου Επιχειρήσεων - Εγκαταστάσεων της Νομαρχίας. Συγκεκριμένα, ελέγχθηκαν έντεκα ιδιωτικοί οίκοι ευγηρίας και, όπως διαπιστώθηκε, μόνο δυο λειτουργούσαν χωρίς παραλείψεις, παρατυπίες και προβλήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κατάσταση που επικρατούσε ήταν επικίνδυνη για την υγεία των γερόντων και των εργαζομένων, ενώ για τέσσερις περιπτώσεις κατατέθηκαν μηνυτήριες αναφορές στον εισαγγελέα Πρωτοδικών της Αθήνας.

Στις μηνυτήριες αναφορές των εποπτών Υγείας περιλαμβάνονται περιπτώσεις γηροκομείων που δουλεύουν χωρίς άδεια λειτουργίας. Στα περισσότερα γηροκομεία, οι εργαζόμενοι δεν είχαν ατομικά βιβλιάρια υγείας, ενώ άθλιες ήταν οι συνθήκες στις κουζίνες, στη λάντζα, στις αποθήκες και τις τουαλέτες των γηροκομείων.

Οι ανακοινώσεις της Νομαρχίας, που κατά καιρούς συνοδεύονται με μεγαλόστομες δηλώσεις των εκάστοτε υπουργών Υγείας και νομαρχών, ότι το «μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο», αναδεικνύουν την απουσία δημόσιων δομών για την κάλυψη υπαρκτών κοινωνικών αναγκών, που έχει ως αποτέλεσμα την ασύδοτη δράση των κάθε είδους επιχειρηματιών στους ευαίσθητους τομείς. Στην πραγματικότητα, πέρα από τις φιλότιμες προσπάθειες κάποιων εποπτών Υγείας, οι υπηρεσίες ελέγχου της Νομαρχίας αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και υποδομών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν ουσιαστικούς ελέγχους. Και η κυβέρνηση, αν και χαρακτηρίζει «απόστημα» την κατάσταση που επικρατεί στα γηροκομεία, επεξεργάζεται νέο νομοθετικό πλαίσιο, που θα είναι πιο ευέλικτο, ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί, όχι στις ανάγκες των γερόντων, αλλά στις ανάγκες των διαφόρων γηροκομείων της χώρας, που λειτουργούν σήμερα, άλλα ως φιλανθρωπικά σωματεία, άλλα ως απλά σωματεία, άλλα ως ΝΠΙΔ και άλλα ως κερδοσκοπικές οργανώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ