Παρασκευή 26 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
«Πόλεμος» επιχειρηματικών συμφερόντων

Κορυφώνεται η επιχειρηματική σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα στους μετόχους του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ). Χτες, οι Γερμανοί της «Χόκτιφ» αποφάσισαν μόνοι τους και ενώ εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις, να διαγράψουν από το βιβλίο μετόχων του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών την εταιρία «Horizon», συμφερόντων του επιχειρηματία Κοπελούζου.

Οπως είναι γνωστό, το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί η διαμάχη συμφερόντων μεταξύ των μετόχων του ΔΑΑ και η αντιπαράθεση δίνεται πλέον στα ελληνικά, αλλά και διεθνή δικαστήρια. Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική εταιρία «Χόχτιφ», που κατέχει - βάσει της αποικιοκρατικής σύμβασης με το ελληνικό Δημόσιο - το 40% των μετοχών του ΔΑΑ, καθώς και η ελληνική εταιρία «Horizon», ερίζουν στα δικαστήρια για ένα ποσοστό 5% των μετοχών. Το επίμαχο ποσοστό 5% αγόρασε η «Horizon» από τη μέτοχο εταιρία ΑΒΒ, ενώ η γερμανική «Χόχτιφ» προσέφυγε σε διαιτητικό δικαστήριο του Λονδίνου, ζητώντας την ακύρωση της μεταβίβασης των μετοχών, με τον ισχυρισμό ότι αυτή έγινε ερήμην της. Το δικαστήριο διέταξε την ακύρωση της πώλησης των μετοχών επιδικάζοντας μάλιστα σε βάρος της εταιρίας του ΔΑΑ δικαστικά έξοδα 500.000 λιρών Αγγλίας.

Πρόσφατα, όμως, η «Horizon» είχε πετύχει, με προσωρινή διαταγή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, να αναστείλει την εκτέλεση της απόφασης του δικαστηρίου του Λονδίνου μέχρι να συγκληθεί η γενική συνέλευση των μετόχων του ΔΑΑ. Ωστόσο, η «Χόχτιφ» με νέα της προσφυγή, πέτυχε την ανάκληση της προσωρινής διαταγής, καθώς το δικαστήριο δέχτηκε ότι δεν υπάρχει λόγος να υφίσταται προσωρινή διαταγή μέχρι τη γενική συνέλευση που έχει προσδιοριστεί για τις 29 Σεπτέμβρη.

Ετσι, οι Γερμανοί της «Χόχτιφ» συγκάλεσαν χτες το ΔΣ της εταιρίας του ΔΑΑ και με τη συμμετοχή μόνο των... εαυτών τους και του διορισμένου μέλους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προχώρησαν σε αυτή την απόφαση. Σημειώνεται ότι τη χτεσινή απόφαση στο 9μελές ΔΣ του ΔΑΑ, έλαβαν τέσσερις εκπρόσωποι της «Χόχτιφ» και ένας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων!

Πάντως, η κόντρα και οι εκβιασμοί μεταξύ των μετόχων της εταιρίας του ΔΑΑ αναμένεται να έχει συνέχεια, ενόψει και της επικείμενης εισαγωγής μετοχών της εταιρίας του αεροδρομίου στο χρηματιστήριο. Να σημειωθεί, τέλος, ότι εκκρεμεί και προκαταρκτική έρευνα για το καθεστώς διαχείρισης του αεροδρομίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ