Παρασκευή 26 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Μονόδρομος η οργάνωση κι ο αγώνας

Κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων στους ξενοδοχοϋπαλλήλους

Κάλεσμα στους ξενοδοχοϋπαλλήλους να διεκδικήσουν καλύτερες μέρες για τους ίδιους και τα παιδιά τους, ενωμένοι και αποφασιστικά, «με κριτήριο τις ανάγκες τους και τον πλούτο που παράγουν» και «δημιουργώντας σε κάθε χώρο δουλιάς πυρήνες αντίστασης-αντεπίθεσης του ΠΑΜΕ», απευθύνει η Γραμματεία Νομού Ηρακλείου του Πανεργατικού Μετώπου.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, την ανοδική πορεία της τουριστικής κίνησης στην περιοχή την καρπώνονται αποκλειστικά οι ξενοδόχοι, σε βάρος μάλιστα των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους. Είναι χαρακτηριστικό πως τον Ιούνη οι αφίξεις «τσάρτερ» στο αεροδρόμιο του νομού παρουσίασαν αύξηση κατά 7,9%, τον Ιούλη κατά 14%. Επίσης, αυξημένη κατά 6% ήταν και η κίνηση μέσω πλοίων.

Ωστόσο, η αυξημένη τουριστική κίνηση δε σημαίνει καμία βελτίωση και κανένα κέρδος για τους εργαζόμενους, οι οποίοι - αντιθέτως - βιώνουν στο πετσί τους την ένταση της εκμετάλλευσης. «Στο όνομα της τάχα παρεχόμενης ποιότητας κατακρεουργούνται καθημερινά τα εργατικά δικαιώματα: Χαμηλοί μισθοί, ελάχιστα ένσημα, πλήρης ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, απλήρωτη εργασία, εργοδοτική τρομοκρατία, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ωρομίσθιοι, δουλιά μέχρι τελικής πτώσης, εργαζόμενοι ακόμα και εισαγόμενοι που ενοικιάζονται από τους σύγχρονους δουλεμπόρους... Η πιο αποδοτική επένδυση για το κεφάλαιο ήταν, είναι και παραμένει το βάθεμα της εκμετάλλευσης, το μεγαλύτερο ξεζούμισμα των εργαζομένων», σημειώνει το ΠΑΜΕ.

Η αύξηση των κερδών υπαγορεύει και την αμείλικτη εντατικοποίηση της δουλιάς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ό,τι συμβαίνει με τις καμαριέρες: Αν και κανονικά, σε κάθε καμαριέρα αντιστοιχεί η τακτοποίηση 10, 12 και 15 δωματίων (σε ξενοδοχεία Α΄, Β΄ και Γ΄ κατηγορίας αντίστοιχα), στην πράξη, πολλές εργαζόμενες υποχρεώνονται να τακτοποιούν 20, 25 και 30 δωμάτια, ειδικά στα ξενοδοχεία της Γ΄ κατηγορίας.

«Για όλους τους εργαζόμενους είναι μονόδρομος η οργάνωση, η ενότητα, ο αγώνας», καταλήγει η ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ