Παρασκευή 26 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιδοτήσεις συγκάλυψης της αντιλαϊκής πολιτικής

Ενάντια στα πραγματικά συμφέροντα εργαζομένων, μικρεμπόρων και αυταπασχολούμενων είναι το νέο «πρόγραμμα» που ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση

Την επιβεβλημένη και αναγκαια κοινή δράση εμποροϋπαλλήλων και αυταπασχολούμενων έχει - ανάμεσα στα άλλα - στο στόχαστρό της η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας το νέο πρόγραμμα επιδότησης της εργοδοσίας με τα λεφτά των εργαζομένων
Την επιβεβλημένη και αναγκαια κοινή δράση εμποροϋπαλλήλων και αυταπασχολούμενων έχει - ανάμεσα στα άλλα - στο στόχαστρό της η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας το νέο πρόγραμμα επιδότησης της εργοδοσίας με τα λεφτά των εργαζομένων
Σε μια προσπάθεια να χρυσώσει το χάπι της παραπέρα διεύρυνσης του ωραρίου για τους αυταπασχολούμενους και τους μικρεμπόρους και μάλιστα με λεφτά των ίδιων των εργαζόμενων, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες ένα ακόμα πρόγραμμα επιδότησης της εργοδοσίας στην πεπατημένη του ΠΑΣΟΚ και στα πλαίσια των «ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση». Σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Ανάπτυξης Δ. Σιούφας και Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλος, εξήγγειλαν την επιδότηση των εργοδοτών με κονδύλια του ΟΑΕΔ για να απασχολήσουν ανέργους με μερική απασχόληση, επιταχύνοντας ταυτόχρονα τους στόχους της κυβέρνησης για ανατροπή της πλήρους και σταθερής εργασίας, τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης, την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου.

Με το νέο πρόγραμμα, η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των ιδιοκτητών χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων και στους αυτοαπασχολούμενους, που βρίσκονται αντιμέτωποι με το «λουκέτο», καθώς η πρόσφατη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων ενίσχυσε ακόμα παραπέρα τη θέση των μονοπωλιακών εμπορικών ομίλων στην αγορά. Παράλληλα, προσπαθεί να βάλει αναχώματα στην επιβεβλημένη κοινή δράση εργαζομένων και μικροεπαγγελματιών, αξιοποιώντας για μια ακόμη φορά χρήματα τον ίδιων των εργαζομένων, στη λογική ενίσχυσης των εργοδοτών.

Επιδοτήσεις με ξένα ...κόλλυβα

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αφορά την απασχόληση 10.000 ανέργων μέχρι 50 ετών σε μικρές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου. Η διάρκεια του προγράμματος είναι 20 μήνες και πέραν της 20μηνης επιδότησης των επιχειρήσεων οι εργοδότες δε δεσμεύονται να κρατήσουν το προσωπικό. Το πρόγραμμα θα κοστίσει 48.280.000 ευρώ και θα καλυφθεί από το Λογαριασμό για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ) του ΟΑΕΔ, δηλαδή από τα χρήματα που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αποδίδουν στον ΟΑΕΔ. Το πρόγραμμα επιδοτεί το 40% της συνολικής εργοδοτικής επιβάρυνσης.

Στο πρόγραμμα εντάσσονται ιδιωτικές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου που απασχολούν από 0 - 3 άτομα προσωπικό. Κάθε επιχείρηση μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα για ένα μόνο άτομο. Το πρόγραμμα χωρίζεται σε δυο φάσεις. Η πρώτη φάση διαρκεί 2 μήνες και αφορά την «απόκτηση εργασιακής εμπειρίας» (stage), περίοδο κατά την οποία οι εργαζόμενοι είναι ασφάλιστοι. Το ποσό της επιδότησης είναι 15 ευρώ τη μέρα μεικτά. Από αυτά τα χρήματα θα παρακρατείται ποσοστό 6,45% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και 1% κατά του επαγγελματικού κινδύνου.

Η δεύτερη φάση είναι διάρκειας 18 μηνών και αφορά πια την επιδοτούμενη μερική απασχόληση. Το ποσό της επιδότησης είναι στα 8 ευρώ ημερησίως, ποσό που αυξάνεται στα 10,50 ευρώ στην περίπτωση που η αμοιβή του εργαζόμενου είναι προσαυξημένη κατά 25% από την προβλεπόμενη στις συλλογικές ή κλαδικές συμβάσεις. Αν ο άνεργος αποχωρήσει οικειοθελώς από την επιχείρηση και μέχρι τη συμπλήρωση του πρώτου μήνα του προγράμματος μπορεί να αντικατασταθεί, μόνο για μια φορά.

Κοροϊδεύουν εργαζόμενους και αυταπασχολούμενους

Οι διακηρύξεις της ΝΔ για δήθεν αύξηση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας, είναι κοροϊδία τόσο για τους χιλιάδες άνεργους όσο και για τους μικρούς επαγγελματίες που αντιμετωπίζουν όλο και πιο έντονα το πρόβλημα της επιβίωσης. Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, ότι και η κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιεί την υπαγορευμένη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του κεφαλαίου για ανατροπή της πλήρους και σταθερής απασχόλησης, γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, αύξηση των κερδών του κεφαλαίου. Σ' αυτήν την κατεύθυνση σημαντικό εργαλείο της αποτελεί ο ΟΑΕΔ και οι εισφορές των εργαζομένων προς αυτόν.

Σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας χτες οι δυο υπουργοί προσπάθησαν να πείσουν για την πολιτική της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της δήθεν αντιμετώπιση της ανεργίας. Το «ενδιαφέρον» για τις γυναίκες και τους νέους - φοιτητές, όπως εκδηλώθηκε και χτες, έγκειται και για την κυβέρνηση της ΝΔ στην προσπάθεια ενσωμάτωσής τους στη λογική της πλήρους υποταγής τους στο κεφάλαιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο υπουργός Δ. Σιούφας ζήτησε από το υπουργείο Απασχόλησης και την κατάρτιση νέου προγράμματος που θα αφορά αποκλειστικά τους αυτοαπασχολούμενους. Αίτημα που ο Π. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι εξετάζεται πολύ θετικά. Αυτή ακριβώς η λογική των προγραμμάτων θα ανακυκλώνει συνεχώς τους άνεργους και το πρόβλημα της ανεργίας δε θα βρίσκει ποτέ λύση, γιατί αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του συστήματος.

Σε ό,τι αφορά δε τις μικρές επιχειρήσεις οι υπουργοί έμμεσα παραδέχτηκαν, ότι «θύματα» τελικά της διεύρυνσης του ωραρίου είναι αυτές οι επιχειρήσεις, για αυτό άλλωστε και βάζουν σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα.

Με βαρύτατες ευθύνες φορτώνεται για μια ακόμη φορά και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ καθώς οι εκπρόσωποί της στον ΟΑΕΔ συμφώνησαν στην υλοποίηση του προγράμματος, πράξη την οποία χαιρέτισαν και οι δυο υπουργοί κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ