Παρασκευή 26 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΕΡΓΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Κινητοποιούνται για το δικαίωμα στη δουλιά

Αμέσως μετά τη χτεσινή σύσκεψη, πραγματοποίησαν παράσταση στην ΠΝΟ και συμβολική κατάληψη στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας

Διεκδικώντας το δικαίωμά τους στην εργασία, οι άνεργοι ναυτεργάτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής Ανέργων Ναυτεργατών και συμμετείχαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ, διατρανώνοντας την απόφασή τους να κλιμακώσουν τις πολύμορφες αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις μέχρις ότου δοθεί λύση στο τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας που αντιμετωπίζουν.

Το πρόβλημα της ανεργίας όπως εκτιμήθηκε στη σύσκεψη, διογκώνεται, ως αποτέλεσμα της πολιτικής εξυπηρέτησης των εφοπλιστικών συμφερόντων για μεγαλύτερα κέρδη με λιγότερο «κόστος», που ακολουθούν τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ.

Η αντιναυτεργατική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, τονίστηκε στη σύσκεψη, αποτελεί συνέχεια των αντίστοιχων επιλογών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και με μειώσεις των οργανικών συνθέσεων, επιδόματα ντροπής και αόριστες παραπλανητικές υποσχέσεις οδηγεί χιλιάδες ναυτεργάτες στο κοινωνικό περιθώριο. Στο πλευρό των ανέργων στάθηκαν για μια ακόμα φορά οι πρόεδροι των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» Σ. Τσιμπόγλου και Γ. Μανουσογιαννάκης.

«Τα ήδη οξυμένα προβλήματα θα οξυνθούν ακόμα περισσότερο, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται και στον τομέα της ναυτιλίας προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου», τόνισε στην ομιλία του ο Σάββας Τσιμπόγλου, επισημαίνοντας τη σημασία που έχει ο συντονισμένος αγώνας των ναυτεργατών προκειμένου να αναχαιτιστεί η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται και σε βάρος τους.

Στην ομιλία του ο Μαν. Μυλωνάς, μέλος της Επιτροπής Ανέργων Ναυτεργατών, αφού παρουσίασε τη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πλέον στο χώρο, τόνισε την ανάγκη του συντονισμού της δράσης όλων των ναυτεργατών προκειμένου να διεκδικήσουν δυναμικά το δικαίωμά τους στην εργασία και να ανατρέψουν τη σημερινή κατάσταση.

Μόλις ολοκληρώθηκε η σύσκεψη, οι άνεργοι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) όπου εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την απουσία - παρά τις δεσμεύσεις που είχαν προηγηθεί - του γενικού γραμματέα Γ. Χαλά και τόνισαν ότι αδιαφορεί συνειδητά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες, βάζοντας πλάτη να περάσουν μια σειρά αντεργατικά μέτρα σε βάρος τους. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ).

Η χτεσινή κινητοποίηση ήταν το πρώτο βήμα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που ξεκινούν οι άνεργοι ναυτεργάτες, οι οποίοι διεκδικούν:

  • Αμεση απορρόφηση όλων των ανέργων, καθορισμό οργανικών συνθέσεων των πλοίων με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες. Αναδιοργάνωση του ΓΕΝΕ.
  • Επιδότηση των ανέργων με το 80% του βασικού μισθού και ελάχιστο επίδομα 960 ευρώ χωρίς περιορισμούς και προϋποθέσεις.
  • Κατώτερος μισθός 1.200 ευρώ.
  • Ο χρόνος ανεργίας να προσμετριέται σαν συντάξιμος χρόνος.
  • Ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλο το διάστημα της ανεργίας για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
  • Πάγωμα όλων των οφειλών, για δάνεια, των ανέργων προς τις τράπεζες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ