Κυριακή 28 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τα προσχήματα

Ειδική επιστημονική μελέτη, για την αποτελεσματικότητα των κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης σε δημόσιους χώρους, έχει εκπονήσει το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, λοιπόν, τα αποτελέσματα είναι ιδιαιτέρως αποθαρρυντικά, σε σχέση με την ασφάλεια των πολιτών. Συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε ότι στις περισσότερες περιοχές, όπου υπήρξε εγκαταστημένο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης, η εγκληματικότητα δε μειώθηκε και ότι, όπου μειώθηκε, αυτό δεν είναι βέβαιο ότι οφειλόταν στην παρουσία καμερών. Η μελέτη έδειξε, επίσης, ότι οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θεωρούσαν πως η παρουσία των καμερών δεν τους έκανε να νιώθουν ασφαλέστερα.

Ολα τα παραπάνω αναφέρονται στην πρόσφατη απόφαση της «Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα» (ΑΠΔΠΧ). Παρ' όλ' αυτά, όμως, η ΑΠΔΠΧ έδωσε και πάλι την έγκρισή της, για τη λειτουργία εκατοντάδων ηλεκτρονικών καμερών. Κι όχι μόνον αυτό, αλλά υποσχέθηκε να εξετάζει ειδικά κάθε αίτημα των αρχών, σχετικό με τη λειτουργία των καμερών και τη χρήση των δεδομένων, για «άλλο σκοπό», πέραν αυτού της ρύθμισης της κυκλοφορίας. Οπως ακριβώς κάνει και η βρετανική κυβέρνηση. Μπορεί η μελέτη να αποκαλύπτει την αναποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών συστημάτων παρακολούθησης, η βρετανική κυβέρνηση όμως έχει κάνει τη Μ. Βρετανία πρωταθλήτρια στις κάμερες σε όλη την Ευρώπη.

Δεν είναι ακατανόητα, βέβαια, όλ' αυτά. Δε βάζουν τους «ηλεκτρονικούς χαφιέδες», για να αντιμετωπίσουν την εγκληματικότητα ή για να αισθανθούν ασφαλέστερα οι πολίτες. Αυτά είναι απλά και μόνο τα προσχήματα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ