Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2005
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΓΣΕΕ
Στην ίδια αντεργατική ρότα

Ιδια αντεργατική ρότα. Αυτό είναι το συμπέρασμα για την πολιτική της κυβέρνησης τη νέα χρονιά, από μια ακόμα εθιμοτυπική συνάντηση που είχε χτες ο πρωθυπουργός με αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ ενόψει της ΔΕΘ. Και το αντιλαϊκό αυτό έργο της κυβέρνησης γίνεται ακόμα πιο εύκολο, με δεδομένη τη στάση και τη στρατηγική της ΓΣΕΕ, όπως αποτυπώθηκε και στο υπόμνημα με τα «αιτήματα» που παρουσίασε η πλειοψηφία της, αλλά και τον γενικότερο προσανατολισμό της στη γραμμή της συναίνεσης. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα απ' αυτή την κυβέρνηση υπογράμμισε - δίνοντας το στίγμα της συνάντησης - ο Γιώργος Μαυρίκος και τους κάλεσε να δώσουν αγωνιστική απάντηση συμμετέχοντας μαζικά στα συλλαλητήρια που διοργανώνει το ΠΑΜΕ.

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι συναρμόδιοι υπουργοί υπερασπίστηκαν την αντιλαϊκή πολιτική τους, πρόβαλαν τα αντεργατικά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση της ΝΔ ως το «φάρμακο» που θα δώσει λύση στα λαϊκά προβλήματα και υποσχέθηκαν... νέα αναπτυξιακή ώθηση, όμως όπως πάντα σε όφελος των ολίγων. Την ίδια στιγμή οχυρώθηκαν πίσω από τα γνωστά επιχειρήματα (π.χ. αύξηση τιμών πετρελαίου, προβλήματα που κληρονόμησαν) για να νομιμοποιήσουν τη νέα αντεργατική επίθεση που εξυφαίνουν.

Κυριολεκτικά παραδομένη μπροστά στην ασκούμενη πολιτική, αλλά και αυτή που σχεδιάζει η κυβέρνηση, εμφανίστηκε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Πέραν των ψευτο-αιτημάτων που παρουσίασε στον πρωθυπουργό - αυτά που ήδη έχει δημοσιοποιήσει στη συνέντευξη στη Θεσσαλονίκη - είναι χαρακτηριστικό το πνεύμα με το οποίο προσπαθεί δήθεν να αντικρούσει την πολιτική της κυβέρνησης. Ετσι η πλειοψηφία διαπιστώνει ότι «ο επιβαλλόμενος διάλογος γίνεται ως επί το πλείστον προσχηματικά και με επικοινωνιακά τεχνάσματα». Και πως «οι εφαρμοζόμενες πολιτικές δεν είναι αποτέλεσμα σύνθεσης... ώστε να έχουν την απαραίτητη κοινωνική συναίνεση». Το πρόβλημα, λοιπόν, για τους εργαζόμενους εντοπίζεται στην έλλειψη γνήσιου διαλόγου και ότι δεν εξασφαλίζει η κυβέρνηση την απαραίτητη κοινωνική συναίνεση.

Αυτή άλλωστε η ιδεολογική και πολιτική σύμπλευση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ με την κυβέρνηση, της επιτρέπει την ώρα που προκλητικά σηκώνει το αντεργατικό μαστίγιο να εμφανίζεται και με το καρότο των «παροχών», όπως την αύξηση του επιδόματος ανεργίας κατά 10%, που είναι πιθανό να εξαγγείλει, όπως άφηνε να εννοηθεί ο υπουργός Απασχόλησης.

Καμία αυταπάτη

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της συνάντησης ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σημείωσε:

«Συναντήσαμε τον κ. Καραμανλή να προσκυνά τα ίδια εικονίσματα που προσκυνούσε χρόνια ο κ. Σημίτης. Παραγωγικότητα, ανταγωνιστικότητα, κέρδη βιομηχάνων. Αρα καμία προσδοκία ούτε αυταπάτη πρέπει να πιάσει τους εργαζόμενους για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, για έλεγχο της ακρίβειας και της ανεργίας. Τίποτα.

Ολοι λοιπόν να στείλουμε το εργατικό μήνυμα από το μεγάλο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ το άλλο Σάββατο από το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις 6.30 μ.μ. Κι ακόμα με πούλμαν, με ΙΧ, με πλοία, με τρένα και αεροπλάνα όλοι στις 12 Νοέμβρη στην Αθήνα. Στη λαοσύναξη του ΠΑΜΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ