Σάββατο 3 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ
Πολιτική υποβάθμισης από την κυβέρνηση

Με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκαν απόφοιτοι βιβλιοθηκονομίας των ΤΕΙ

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχαν χθες απόφοιτοι του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας των ΤΕΙ που δουλεύουν σε σχολικές βιβλιοθήκες. Από την πλευρά του ΚΚΕ, τους νέους βιβλιοθηκονόμους δέχτηκαν και συζήτησαν μαζί τους η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Παιδείας και ο Λάζαρος Σορόπουλος, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οι βιβλιοθηκονόμοι που δουλεύουν στις σχολικές βιβλιοθήκες είναι 49 στον αριθμό, μια και τόσες είναι οι βιβλιοθήκες που στήνονται, ενώ άλλες 500 υπάρχουν στα χαρτιά, αλλά ουσιαστικά είναι ακόμα ανοργάνωτες. Οι 49 βιβλιοθηκονόμοι προσλήφθηκαν σ' αυτές με το πρόγραμμα χρηματοδότησης ΕΠΕΑΕΚ, με σύμβαση έργου που λήγει μέσα στο 2000. Ουσιαστικά, αυτοί κάνουν όλη τη «δύσκολη» δουλιά της οργάνωσης των βιβλιοθηκών, αλλά δε θα απασχοληθούν σ' αυτές και στη συνέχεια για να τις λειτουργήσουν. Η κυβέρνηση διοργανώνει σεμινάρια για να βάλει καθηγητές να λειτουργούν τις σχολικές βιβλιοθήκες, καθηγητές που θα «περισσέψουν» από τις συγχωνεύσεις σχολείων, κι όχι να προσλάβει τους βιβλιοθηκονόμους που είναι οι ειδικοί γι' αυτήν τη δουλιά. Ομως, ο ρόλος του εκπαιδευτικού και η σχέση του με τη σχολική βιβλιοθήκη είναι και πρέπει να είναι διαφορετικός και όχι ρόλος βιβλιοθηκονόμου.

Μ' αυτήν την τακτική υποβάθμισης από την πλευρά της κυβέρνησης των σχολικών βιβλιοθηκών, κανένας δεν εγγυάται, αν αυτές θα λειτουργήσουν κανονικά ή αν θα ακολουθήσουν την τύχη πολλών άλλων βιβλιοθηκών, που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το κοινό λόγω κακής λειτουργίας.

Παρουσιάζοντας την παραπάνω κατάσταση με τα προβλήματα που αυτή συνεπάγεται, για το εργασιακό καθεστώς και την αβεβαιότητα του μέλλοντός τους, οι απόφοιτοι των ΤΕΙ βιβλιοθηκονομίας, που απασχολούνται στις σχολικές βιβλιοθήκες, ζητούν να συνεχίσουν να δουλεύουν σ' αυτές και να τις λειτουργήσουν. Γιατί αν οι βιβλιοθηκονόμοι δε λειτουργούν τις βιβλιοθήκες, τότε δεν έχει κανένα νόημα η ύπαρξη της ειδικότητάς τους και το αντίστοιχο τμήμα στα ΤΕΙ.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ τόνισε ότι κυβέρνηση προωθεί την άμεση εμπλοκή και τον έλεγχο των σχολικών προγραμμάτων από τις μεγάλες εκδοτικές επιχειρήσεις και το κεφάλαιο, γενικότερα. Στην κατεύθυνση αυτή, έχει προχωρήσει στην κατάργηση του ΟΕΔΒ στην έκδοση και κυκλοφορία των βιβλίων και αναθέτει την επιλογή των βιβλίων στις σχολικές επιτροπές από το ελεύθερο εμπόριο. Το μέτρο αυτό οδηγεί ταυτόχρονα και στην κατάργηση των δωρεάν βιβλίων.

Σ' αυτή τη λογική, εκτιμάται ότι θα εντάξει και τις σχολικές βιβλιοθήκες, με μια προοπτική να πηγαίνει ο μαθητής να δανείζεται απ' αυτές τα σχολικά του βιβλία, που δε θα διανέμονται δωρεάν.

Η θέση του Κόμματος απέναντι στο πρόβλημα είναι ότι για να αποκτήσει ουσιαστικό ρόλο η σχολική βιβλιοθήκη χρειάζεται ένας άλλος τύπος σχολείου, που δε θα λειτουργεί ανταγωνιστικά όπως σήμερα. Απέναντι στο πρόβλημα των νέων βιβλιοθηκονόμων, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ τόνισε ότι πρέπει να στελεχωθούν όλες οι σχολικές βιβλιοθήκες με βιβλιοθηκονόμους και δεσμεύτηκε να στηρίξει το αίτημα, κάνοντας σχετική Ερώτηση στη Βουλή, αλλά και με άλλους τρόπους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ