Σάββατο 3 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΛΥΚΕΙΟΥ
Προβλήματα και ευτράπελα φέρνει... η Εκθεση

Το θέμα - πρόκληση της Ελληνικής Γραμματείας στο οποίο εξετάστηκαν οι μαθητές της Γ' Λυκείου προχτές, πέρα από την πρωτοφανή ιδεολογική χειραγώγηση που προωθεί, έφερε και μία σειρά προβλήματα που γεννούν ερωτήματα για το ίδιο αδιάβλητο των εξετάσεων. Σύμφωνα με επιτηρητές και βαθμολογητές, πολλοί μαθητές παρασύρθηκαν στο να υπογράψουν την επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας που τους ζητήθηκε να γράψουν, κάτι για το οποίο βέβαια δεν ευθύνονται οι μαθητές αλλά το ίδιο το θέμα, που όπως είχαν τονίσει εξαρχής φιλόλογοι δεν προσφερόταν για τέτοιου είδους εξετάσεις.

Στο μεταξύ χτες, το υπουργείο Παιδείας έστειλε οδηγία στα βαθμολογικά κέντρα, καλεί τους βαθμολογητές εκπαιδευτικούς - οι οποίοι βρίσκονται σε ανάλογο πολιτικό δίλημμα με τους μαθητές - να κρίνουν ανάλογα με την ορθότητα της σκέψης και της διατύπωσης.

Στο 205 βαθμολογικό κέντρο σημειώθηκε το εξής τραγελαφικό. Οταν δόθηκε το θέμα της έκθεσης στους μαθητές, δεν τους είχε δοθεί και οδηγία να υπογράψουν την επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας με ψεύτικα στοιχεία. Μετά το τέλος της εξέτασης, όταν η επιτροπή του βαθμολογικού κέντρου συνειδητοποίησε ότι μπορεί οι μαθητές να έβαλαν τα αληθινά τους στοιχεία, μάζεψαν τα γραπτά και άρχιζαν να σβήνουν τα ονόματα. Αποτέλεσμα ήταν αντί η διόρθωση των γραπτών να ξεκινήσει προχτές, άρχισε χτες το μεσημέρι.

Ενα φαινόμενο μάλιστα που παρατηρήθηκε ήταν οι περισσότεροι μαθητές να υπογράφουν με τη φράση «με αγάπη, ο...», ενώ δεν έλειψαν και «λιβανιστήρια» προς τον υπουργό Παιδείας, για το πόσο καλή είναι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Χαρακτηριστική η έκφραση σε ένα γραπτό, όπου έλεγε ότι το καινούριο σύστημα είναι πολύ καλό, για να μπορούν οι μαθητές να ανταγωνιστούν τους Ευρωπαίους έτσι ώστε...«να μη χάσουμε το τρένο του εκσυγχρονισμού». Βέβαια, η φράση αυτή ήταν διανθισμένη με πολλά ορθογραφικά λάθη (!).

Με την εξέταση στο μάθημα Ιστορία γενικής παιδείας για τους μαθητές της Β' Λυκείου και Μαθηματικά - Στοιχεία Στατιστικής της Γ' Λυκείου, συνεχίζονται σήμερα Σάββατο οι εξετάσεις.

Οι εξετάσεις θα συνεχιστούν την Τρίτη 6 του Ιούνη με Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία - Εκφραση Εκθεση γενικής παιδείας για τη Β' Λυκείου. Την ίδια μέρα οι μαθητές της Γ' Λυκείου εξετάζονται στην Ιστορία των Επιστημών και της Τεχνολογίας γενικής παιδείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ