Σάββατο 3 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Φωτιές» ανάβει στα ΤΕΙ η απόφαση του ΣτΕ

Φωτιές ανάβει στο χώρο της Παιδείας η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με την οποία κρίνεται παράνομο το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Παιδείας, που ορίζει χρόνο σπουδών για τις σχολές των ΤΕΙ μεγαλύτερο της τριετίας.

Η ίδια απόφαση του ΣτΕ κλείνει το δρόμο στο «τέχνασμα» του υπουργείου Παιδείας, το οποίο κατέθεσε εσπευσμένα τροπολογία και μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, όπου στα λόγια αναβάθμισε τις σχολές των ΤΕΙ, αποσκοπώντας στο να «μπαλώσει» τα πράγματα και να δώσει μια προσωρινή λύση στα πρόβλημα της επαγγελματικής τεχνικής εκπαίδευσης. Το υπουργείο Παιδείας ήθελε και την «πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο». Δηλαδή, να καλοπιάσει τους σπουδαστές των ΤΕΙ, αλλά και να μην προξενήσει μεγάλες αντιδράσεις στις «παράλληλες σχολές» των ΑΕΙ.

Τελικά, αποδεικνύεται το σαθρό οικοδόμημα των ΤΕΙ, που έχει ως συνέπεια την ομηρία χιλιάδων σπουδαστών και την υποβάθμιση της γνώσης στο επίπεδο της κατάρτισης.

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ζητώντας την ακύρωση του 227/95 Προεδρικού Διατάγματος κατά το μέρος που ορίζει τη διάρκεια των σπουδών στα Τμήματα Ενεργειακής Τεχνικής Ορυχείων και Πληροφορικής της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών των ΤΕΙ σε οκτώ εξάμηνα. Παρεμβάσεις υπέρ του Προεδρικού Διατάγματος είχαν κάνει τα ΤΕΙ Αθηνών, Λάρισας και Κοζάνης, καθώς και σύλλογοι σπουδαστών των ΤΕΙ.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ, με την υπ' αριθμό 1958/2000 απόφαση, έκρινε ότι το Σύνταγμα κάνει σαφή διάκριση μεταξύ ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης και δεν μπορεί να καταστρατηγηθεί έμμεσα αυτός ο διαχωρισμός με την αλλαγή του προγράμματος ή του χρόνου σπουδών. Ειδικότερα, η απόφαση του ΣτΕ αναφέρει ότι «ο διαχωρισμός αυτός δεν μπορεί να ματαιωθεί ούτε αμέσως από τον κοινό νομοθέτη (δηλαδή με νόμο ή ΠΔ) με την εξίσωση των δύο σχημάτων, ούτε και να καταστρατηγηθεί εμμέσως με την παράταση του χρόνου σπουδών, πέραν της συνταγματικής οριζόμενης τριετίας και την ταυτόχρονη αλλοίωση του προγράμματος σπουδών, ώστε να μην παρέχεται σε αυτές η επιτασσόμενη από το Σύνταγμα επαγγελματική ή άλλη ειδική εκπαίδευση, αλλά εκπαίδευση προσομοιάζουσα προς την παρεχόμενη από τα ΑΕΙ».

Η ίδια απόφαση αναφέρεται και στην αποστολή των ΑΕΙ και ΤΕΙ, όπως προκύπτει από το άρθρο 16 του Συντάγματος. Η ανώτατη και η ανώτερη εκπαίδευση ανήκουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά διακρίνονται ως προς την αποστολή και την οργάνωση. Την τεχνολογική, αλλά και την επαγγελματική εκπαίδευση παρέχουν τα ΤΕΙ, που, σύμφωνα με το νόμο 1404/83, αποτελούν τη συνέχεια των ΚΑΤΕΕ.

Πάντως, παρά τις επισημάνσεις του ΣτΕ από το 1995 για την αντισυνταγματικότητα Προεδρικών Διαταγμάτων, το υπουργείο Παιδείας δημιουργούσε φρούδες ελπίδες στους σπουδαστές, υποστηρίζοντας ότι αυτά τα θέματα θα λυθούν με την κοινοτική οδηγία 89/48/ΕΟΚ, η οποία, όμως, ισοπεδώνει όλα τα πτυχία, χωρίς να αφορά μόνο τα ΤΕΙ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ