Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συναίνεση με ... απόδειξη

Προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή θα ζητήσει η κυβέρνηση για να αποδείξει ότι δεν υπάρχουν διαφορές που τη χωρίζουν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Με στόχο να αποδείξει ότι η πολιτική που ακολουθεί έναντι της Τουρκίας εξασφαλίζει τη συναίνεση και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Την πρόθεση της κυβέρνησης ανακοίνωσε μετά τη χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης.

Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών θεωρούν καιροσκοπική την κριτική που ασκεί το ΠΑΣΟΚ για τους χειρισμούς στην υπόθεση της συζήτησης για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και εκτιμούν ότι η συζήτηση στη Βουλή θα αποδείξει πόσο κοντά βρίσκεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις επιλογές της κυβέρνησης. Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι μόνο με την άσκηση βέτο θα μπορούσε η ελληνική πλευρά να παγώσει την έναρξη των τουρκικών διαπραγματεύσεων μέχρι να εξασφαλίσει την αναγνώριση της Κύπρου από την Τουρκία. Ομως, κάτι τέτοιο, για την κυβέρνηση, αλλά και για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θεωρείται αδιανόητο.

Ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τις τελευταίες εξελίξεις, ανέφερε, μετά το τέλος της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής δήλωσε ότι «εκτός απροόπτου στις 3 Οκτωβρίου η Τουρκία θα αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ». Επισήμανε δε πως «οι θέσεις και οι επιδιώξεις της Ελλάδας και της Κύπρου έχουν πλήρως κατοχυρωθεί στα δύο κείμενα, το διαπραγματευτικό πλαίσιο και την αντιδήλωση της ΕΕ».

Ο Π. Μολυβιάτης επιβεβαίωσε ωστόσο πως παραμένουν ανοιχτά ορισμένα θέματα για το διαπραγματευτικό πλαίσιο και για την εναρκτήρια δήλωση της προεδρίας κατά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αγκυρας, αλλά σημείωσε ότι δε σχετίζονται με ελληνικές ή κυπριακές επιδιώξεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών δε θέλησε να απαντήσει στην κριτική που ασκείται από την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα για τα ανοιχτά θέματα με την Τουρκία, λέγοντας ότι θα απαντηθούν όλα αυτά στη Βουλή.

Ο Π. Μολυβιάτης, που ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για όλες τις πτυχές της εξωτερικής πολιτικής και τις τελευταίες εξελίξεις, υπενθύμισε ότι την προσεχή Πέμπτη θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Ο υπουργός υποστήριξε επίσης ότι με την έναρξη των διαπραγματεύσεων θα ανοίξει σταδιακά και βαθμιαία ο δρόμος για μια νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μια εποχή ειρήνης και συνεργασίας, που θα είναι προς όφελος των δύο λαών και της περιοχής, όπως είπε.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι είναι γνωστές οι ελληνικές θέσεις μετά την αποδοχή και της πρότασης Νίμιτς. Απαντώντας δε σε ερώτηση αν επίκειται νέα πρόταση, ο Π. Μολυβιάτης άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, λέγοντας: «Ο κ. Μάθιου Νίμιτς στη συνάντηση που είχαμε δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες συνδιαλλαγής με τους εκπροσώπους και των δυο πλευρών».

ΠΑΣΟΚ: «Ελλιπής προσπάθεια...»

Ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Αμυνας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσής, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Π. Μολυβιάτη, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ελλιπή προσπάθεια στους χειρισμούς στις υποθέσεις των Σκοπίων και των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Ο ίδιος δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει «σταθερά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας και την ενταξιακή της προοπτική» και σημείωσε ότι «η αντιδήλωση της ΕΕ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τη νομικά δεσμευτική ισχύ του διαπραγματευτικού πλαισίου, καθώς με βάση τις συγκεκριμένες προβλέψεις του θα κρίνεται η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ