Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Ερευνες για την ταξική υποταγή

Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
Οταν η επιστημονική έρευνα γίνεται τσούλα του κεφαλαίου, παύει να είναι επιστημονική έρευνα!

Ετσι, απλά, χυδαία, ναι χυδαία, γιατί χυδαίοι, από την κορφή ως τα νύχια, είναι όλοι αυτοί που μοστράρουν τα πτυχία τους, για να πουν στον εργάτη ότι για τη φτώχεια του δε φταίει ο καπιταλισμός, αλλά άλλοι εργάτες, που μάλιστα βαπτίζονται και ...πλούσιοι!

Οτι επικρατεί φτώχεια και των γονέων, δε χρειάζεται κανείς να του το πουν απέξω. Οτι ο φτωχόκοσμος δεν μπορεί να σπουδάσει τα παιδιά του είναι βίωμα, ότι φτώχεια φέρνουν οι ίδιοι οι χαμηλοί μισθοί είναι, επίσης, γνωστό. Ποιο είναι, λοιπόν, το νέο που έφερε η έρευνα του ΕΚΚΕ, που μετά βαΐων και κλάδων παρουσιάστηκε προχτές;

Εφερε σα νέο το ίδιο παλιό «συμπέρασμα», την κατεύθυνση, δηλαδή, που θέλουν να περάσουν στην κοινωνία: Οτι, για να πάψουν να είναι φτωχοί 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι, πρέπει να περικοπούν κοινωνικά επιδόματα από τους «πλούσιους» εργαζόμενους, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να αναλάβει και τη χορήγηση του περίφημου «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», να λειτουργήσει, δηλαδή, και ως πτωχοκομείο και, τέλος, να ξεχαστεί κάθε διεκδίκηση για πραγματικά δωρεάν Παιδεία και να βολευτούν τα εργατόπαιδα με κάποιο επίδομα - άλλοθι.

Ε, λοιπόν, να το ξαναπούμε: Τέτοιου είδους έρευνες δεν έχουν καμιά σχέση με την επιστήμη που πάει μπροστά τον άνθρωπο. Καμιά απολύτως! Είναι έρευνες για την παραπέρα υποδούλωση των εργατών. Είναι έρευνες κατά παραγγελία των αστών.

Οτι οι εργάτες θα βομβαρδίζονται καθημερινά με πλήθος στοιχείων, που θα τους πείθουν ότι φταίνε οι ίδιοι για το κακό το ριζικό τους, να θεωρείται βέβαιο.

Αλλά αυτό δεν μπορεί να μένει και αναπάντητο. Οποιον μανδύα κι αν φορά. Γιατί δεν μπορείς, κύριε, να μοστράρεις στην πρώτη σελίδα ρακένδυτους στο Μπαγκλαντές και να ισχυρίζεσαι ότι μαθαίνουν από τον τοπικό τραπεζίτη πώς θα ξεφύγουν από την απόλυτη φτώχεια. Το μόνο που μαθαίνουν είναι πώς θα δέσουν ακόμα πιο σφιχτά τη ζωή τους στο άρμα του πλέον παρασιτικού κεφαλαίου, του χρηματοπιστωτικού.

Δεν μπορείς, επίσης, να πλασάρεις ως λύση την «κοινωνική οικονομία», αυτήν την απάτη που έχει ήδη γερές βάσεις στην Ευρώπη του κεφαλαίου, όταν εσύ ο ίδιος κρατάς στα χέρια σου στοιχεία, που σου λένε πως στην πιο «προοδευτική» εκδοχή της σημαίνει 4ωρα και 400 ευρώ μισθό, για να ξεγελιέται η ανεργία και να απαλλάσσονται οι καπιταλιστές από το κόστος συντήρησης της εργατικής δύναμης, στο μεσοδιάστημα που δεν τους είναι απαραίτητη για πλήρη χρήση.

Εννοείται πως δε μας διακατέχει κανενός είδους θλίψη για τον «αυτοκρατορικό αυτισμό». Αλλοι έχουν καημό για τον πνευματικό τους πατέρα. Για τις αμερικανικές βάσεις που απλώνονται στα βόρεια της χώρας μας, ναι, έχουμε έγνοια. Είναι πάντα για κακό η παρουσία τους.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ