Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Ογκώδης απεργιακή προειδοποίηση

Από τη μεγάλη διαδήλωση στη Μασσαλία

Associated Press

Από τη μεγάλη διαδήλωση στη Μασσαλία
ΠΑΡΙΣΙ.--

Παρέλυσε, χτες, η Γαλλία από την απεργία που κήρυξαν πέντε συνδικάτα σε όλους τους κλάδους του δημόσιου τομέα. Σχολεία, ταχυδρομεία, δημόσιες υπηρεσίες, αεροπορικές πτήσεις και συγκοινωνίες δε λειτούργησαν, σχεδόν καθόλου, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερες από 150 πόλεις.

Η πιο ογκώδης συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου σύμφωνα με τα συνδικάτα συμμετείχαν τουλάχιστον 150.000 διαδηλωτές. Οι απεργοί ζητούν αύξηση μισθών, πρόσληψη εργαζομένων, εγκατάλειψη των σχεδίων ιδιωτικοποίησης δημόσιων επιχειρήσεων και συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, απορρίπτοντας, ουσιαστικά, το σχέδιο που υιοθέτησε στα μέσα καλοκαιριού η κυβέρνηση ντε Βιλπέν, το οποίο διευκολύνει τους επιχειρηματίες στις απολύσεις και τους ενισχύει χρηματικά στις προσλήψεις με επαχθείς όρους εργασίας.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν ιδιαίτερα στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Κορσική, στην οποία συμμετείχαν και οι εργαζόμενοι στις κρατικές πορθμιακές γραμμές. Οι ναυτεργάτες βρίσκονται σε κινητοποιήσεις όλες τις τελευταίες μέρες διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση ιδιωτικοποίησης των γραμμών. Χτες, συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις και για ώρες οι δρόμοι καλύφθηκαν από τα δακρυγόνα.

Οι ηγεσίες των συνδικάτων διαμήνυσαν στην κυβέρνηση ντε Βιλπέν ότι η «περίοδος χάριτος» έλαβε τέλος και ότι, εντός των επομένων ημερών, αναμένουν συγκεκριμένες κινήσεις, απειλώντας με νέες γενικές απεργίες πολύ ευρύτερες και πολύ μεγαλύτερης διάρκειας από τη χτεσινή. Ο πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν προσπάθησε να κατευνάσει την οργή, δηλώνοντας ότι «εισάκουσε το μήνυμα των εργαζομένων» και θα προσπαθήσει «να απαντήσει ικανοποιητικά».

Γεγονός, πάντως, είναι ότι το κλίμα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικό για την κυβέρνηση. Ενα από τα βασικά συνθήματα των απεργών, χτες, το οποίο εμφανίστηκε και σε πανό, καλούσε τη γαλλική ηγεσία «να δείξει επιτέλους ότι σέβεται το ΟΧΙ» που είπαν οι Γάλλοι πολίτες στο «ευρωσύνταγμα», υπονοώντας ξεκάθαρα ότι η πλειοψηφία απέρριψε την οικονομική πολιτική που η Συνθήκη πρεσβεύει. Με βάση, μάλιστα, δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν, η πλειοψηφία των πολιτών, 72%, τάσσεται υπέρ των απεργιακών κινητοποιήσεων θεωρώντας τες «αναγκαίες για τη διαφύλαξη των στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων». Επίσης, το 62% των Γάλλων διαφωνεί με τις οικονομικές επιλογές της κυβέρνησης ντε Βιλπέν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ