Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Νέες συμφωνίες στην Ενέργεια

Σε νέο πακέτο ξεχωριστών συμφωνιών κατέληξε η Βενεζουέλα με τη Βραζιλία και την Αργεντινή και προβλέπει επενδύσεις σε διυλιστήρια στις δύο αυτές χώρες της Νοτίου Αμερικής.

Καταρχήν, Βενεζουέλα και Βραζιλία συμφώνησαν στην επένδυση 2,5 δισεκατομμυρίων για τη δημιουργία νέου διυλιστηρίου στο Περναμπούκο της νοτιοανατολικής Βραζιλίας. Η ιδιοκτησία θα είναι κατά το ήμισυ στις δύο χώρες και θα παράγει τουλάχιστον 200.000 βαρέλια ημερησίως και η παραγωγή θα ξεκινήσει το 2011. Αλλα σχέδια που περιλαμβάνει η συμφωνία, είναι η συμμετοχή της Βραζιλίας για την εξόρυξη φυσικού αερίου στο θαλάσσιο χώρο της Βενεζουέλας καθώς και η κοινή εξόρυξη 150.000 βαρελιών βαρέως - αργού πετρελαίου στον ποταμό Ορινόκο.

Η συμφωνία με την Αργεντινή, περιλαμβάνει την κοινή αγορά του διυλιστηρίου La Rhasa, που ήδη παράγει 8.000 βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα και σύμφωνα με τον επικεφαλής της «which PDVSA» Ραφαέλ Ραμίρες, θα προμηθεύει το πετρέλαιο στα βενζινάδικα που σκοπεύει να αγοράσει η εταιρία στην Αργεντινή και την Ουρουγουάη.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Συνόδου των χωρών της Νοτίου Αμερικής που έλαβε χώρα στην Μπραζίλια, ότι «εξαιτίας των απειλών» η Βενεζουέλα αποσύρει όλα τα αποθεματικά της κεφάλαια από αμερικανικές τράπεζες και σε ομοσπονδιακά ομόλογα και τα μεταφέρει σταδιακά σε ευρωπαϊκές τράπεζες. Μάλιστα πρότεινε στη Σύνοδο τη δημιουργία Επενδυτικής Τράπεζας Νοτίου Αμερικής, όπου θα δραστηριοποιείται και στην Ασία και την Αφρική, για την «απεξάρτηση» από τις τράπεζες της δύσης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ