Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συλλήψεις και επιθέσεις

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΚΑΝΤΑΧΑΡ. Ο αυτοαποκαλούμενος εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στο Πακιστάν, Αμπντούλ Λατίφ Χακίμι, «συνελήφθη» χτες στο Πακιστάν, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας αυτής, που έκαναν λόγο για «μεγάλη επιτυχία» τους. Το αξιοπερίεργο είναι ότι ο Χακίμι βρισκόταν στο Μπαλουχιστάν του Πακιστάν από το 2001 - και συνελήφθη χτες, όταν σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή «χρησιμοποίησε ένα πακιστανικό τηλέφωνο» και εξ αυτού «εντοπίστηκε». Δεν έχει αποφασιστεί σε ποιον θα παραδοθεί, ωστόσο μοιάζει πιθανότερο το να καταλήξει στα χέρια των Αμερικανών. Πάντως, η «αξία» της σύλληψης αμφισβητείται ακόμα και από τους ίδιους τους Αμερικανούς, καθώς οι δεσμοί του με την ηγεσία των Ταλιμπάν είναι κάθε άλλο παρά δεδομένοι και η αξιοπιστία των πληροφοριών που έδινε ελεγχόμενη.

Ενδεικτικό για τη μεταχείριση της οποίας θα τύχει ο «εκπρόσωπος» ήταν η μαρτυρία που έδωσε χτες ο πρώην «πρεσβευτής» των Ταλιμπάν στο Πακιστάν, ο μουλάς Αμπντούλ Σαλάμ Ζαΐφ, ο οποίος δήλωσε ότι έχασε το ένα του αυτί από τα βασανιστήρια των Αμερικανών στο Πακιστάν και στο Γκουαντάναμο.

Επίσης χτες, δύο άνθρωποι, περιλαμβανομένου ενός παιδιού, σκοτώθηκαν και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν από την έκρηξη βόμβας στη μεθόριο Αφγανιστάν - Πακιστάν. Δύο φερόμενοι ως Ταλιμπάν σκοτώθηκαν χτες και ένας «αξιωματούχος» τους συνελήφθη, σύμφωνα με τις αρχές. Ενώ νέος απολογισμός των συγκρούσεων των τελευταίων ημερών κάνει λόγο για 40 νεκρούς Ταλιμπάν.

Επίσης χτες, στο «ελεύθερο» (υπό κατοχή) Αφγανιστάν, συνελήφθη ο Μοχακίκ Νάσαμπ, επικεφαλής του περιοδικού «Hoqooq Zan» («Γυναικεία Δικαιώματα»), επειδή δημοσίευσε άρθρα «βλάσφημα στο Ισλάμ».

Τέλος, χτες, ο πρόεδρος Χάμιντ Καρζάι από τη Γαλλία, όπου βρισκόταν, υποσχέθηκε να «εξαλείψει» το εμπόριο ναρκωτικών «σε πέντε έως δέκα χρόνια». Η δήλωση έχει μόνο προπαγανδιστική αξία: Ηδη άρχισε η καλλιέργεια οπίου για τη σοδειά της επόμενης χρονιάς και οι «δουλιές», όπως δήλωσε ναρκέμπορος στην «Boston Globe» με ακριβό σακάκι και χρυσό ρολόι, «πάνε πολύ καλά»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ