Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιβάλλουν «νομοθετικά» το «Σύνταγμα»
  • Με εξωφρενικές τροποποιήσεις που πέρασαν στο «Κοινοβούλιο» Σιίτες και Κούρδοι κάνουν αδύνατη την απόρριψή του
  • Νέες σφαγές από τον αμερικανικό στρατό και τους συνεργάτες του στις δυτικές περιοχές

«Σκούπα» συλλήψεων των Αμερικανών στην Μπαακούμπα

Associated Press

«Σκούπα» συλλήψεων των Αμερικανών στην Μπαακούμπα
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Λάδι στη φωτιά» έριξε το «ιρακινό Κοινοβούλιο» υιοθετώντας μετατροπές στον εκλογικό νόμο τέτοιες που καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την απόρριψη του «σχεδίου Συντάγματος» στο επικείμενο δημοψήφισμα στις 15 Οκτώβρη. Η έκταση της πρόκλησης και της παρανομίας είναι τόσο μεγάλη, που αναγκάστηκε να παρέμβει και ο ΟΗΕ, του οποίου οι νομικοί εκπρόσωποι στο Ιράκ κάλεσαν το «Κοινοβούλιο» να ανακαλέσει άμεσα τις τροποποιήσεις αυτές, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση το δημοψήφισμα «δε θα τηρεί τους διεθνείς κανονισμούς και δε θα μπορεί το αποτέλεσμά του να είναι αξιόπιστο».

Η πλειοψηφία των Σιιτών και Κούρδων βουλευτών υιοθέτησαν άρθρο που προβλέπει ότι για να επικρατήσει το «ναι» στο δημοψήφισμα θα πρέπει να ψηφιστεί από τους μισούς από όσους προσέλθουν στις κάλπες - ψηφίσαντες. Αντίθετα, για να απορριφθεί το «σχέδιο Συντάγματος» θα πρέπει να ψηφίσουν «όχι» τα 2/3 των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους σε 3 επαρχίες. Το ενδεχόμενο αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο αν λάβει κανείς υπόψη ότι οι εκλογικοί κατάλογοι δεν έχουν ανανεωθεί από τη διεξαγωγή των «εκλογών» της 30ής Ιανουαρίου (έκτοτε οι νεκροί Ιρακινοί ιδιαίτερα στις σουνιτικές επαρχίες είναι αμέτρητοι) ενώ το χάος και οι αλλεπάλληλες κατοχικές επιχειρήσεις στις περιοχές αυτές, αναμφιβόλως, θα εμποδίσουν πολλούς ψηφοφόρους από το να προσεγγίσουν τα εκλογικά τμήματα.

Με την κίνηση αυτή είναι ξεκάθαρο ότι η ηγεσία Σιιτών και Κούρδων προσπαθεί, έστω και την τελευταία στιγμή, να εξασφαλίσει την έγκριση του «σχεδίου Συντάγματος». Και αυτό γιατί με βάση τον προϋπάρχοντα εκλογικό νόμο, αρκούσε να καταψηφιστεί το «σύνταγμα» από τα 2/3 των ψηφοφόρων 3 επαρχιών που θα προσέλθουν στις κάλπες, για να απορριφθεί. Οι σουνίτες έχουν τη συντριπτική πλειοψηφία σε 4 επαρχίες και θεωρούνταν σχεδόν βέβαιο ότι θα απέρριπταν το «Σύνταγμα».

Επιπλέον, το «Κοινοβούλιο» προχώρησε, κατά πλειοψηφία, και σε υιοθέτηση ενός σκληρότατου αντιτρομοκρατικού νομοσχεδίου, που προκάλεσε αντιδράσεις και σε μερίδα Σιιτών εκπροσώπων, οι οποίοι αποχώρησαν τονίζοντας ότι «ο όρος τρομοκρατία όπως διατυπώνεται είναι τόσο ευρύς που μπορεί να χωρέσει τα πάντα». Σύμφωνα με το νέο νόμο, όσοι «κατηγορούνται για πραγματοποίηση τρομοκρατικών επιθέσεων, πρόκληση τέτοιων επιθέσεων ή χρηματοδότησή τους, απειλούνται με θανατική ποινή».

Ευρύτατες κατοχικές σφαγές

Τη μεγαλύτερη επιχείρησή τους (θεωρητικώς, κατά της «αλ Κάιντα») από την έναρξη της κατοχής εξαπέλυσαν χτες οι αμερικανικές δυνάμεις στο δυτικό Ιράκ. Στην επιχείρηση, με ονομασία «River Gate», συμμετέχουν 2.500 Αμερικανοί στρατιώτες, μαζί με ιρακινές δυνάμεις. Στο επίκεντρο οι πόλεις Χαντίθα, Χακλανίγια και Μπαρουάνα, από όπου χτες ήταν αδύνατη η συλλογή ανεξάρτητων πληροφοριών, ενώ εντείνονταν οι καταιγιστικές αεροπορικές κατοχικές επιδρομές. Παράλληλα, συνεχίστηκαν χτες για 4η ημέρα οι ανάλογες κατοχικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Κάιμ, στα σύνορα με τη Συρία, όπου ανεξάρτητες πηγές μιλούσαν για ανθρωπιστική τραγωδία, έλλειψη πόσιμου νερού και τροφίμων, μάχες στους δρόμους, καταλήψεις σπιτιών, έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ογκώδη προσφυγικά κύματα.

Επισήμως, στις περιοχές των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων έχουν σκοτωθεί 5 Αμερικανοί στρατιώτες, το τελευταίο 24ωρο ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των νεκρών πολιτών και ανταρτών. Μάχες με αντάρτες, όμως, ξέσπασαν χτες και νοτίως της Βαγδάτης, στη Γιουσουφίγια, όπου, επισήμως, σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν 30 αντάρτες. Για πολλοστή ημέρα συνεχίζονταν οι συγκρούσεις και στο Ραμάντι. Παραλλήλως, από επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην «Πράσινη Ζώνη» (πρόκειται για την καλύτερα φρουρούμενη περιοχή) στη Βαγδάτη, σκοτώθηκαν 3 Ιρακινοί αστυνομικοί και τραυματίστηκαν 6 φρουροί ασφαλείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ