Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΝΩΣΗ ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Καταγγελίες για διάλυση της «Ενωσης» απ' τον Τζουκάνοβιτς...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.- Το «Κίνημα για το Κοινό Ευρωπαϊκό Κράτος Σερβίας - Μαυροβουνίου» κατήγγειλε χτες την κυβέρνηση του πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς ότι πυροδοτεί το διχασμό, με στόχο την ανεξαρτητοποίηση του Μαυροβουνίου και τη διάλυση της Ενωσης με τη Σερβία.

Συγκρίνοντας την τωρινή κατάσταση στο Μαυροβούνιο με την εκείνη που επικρατούσε στην Κροατία στις αρχές της δεκαετίας του '90, το «Κίνημα για το Κοινό Ευρωπαϊκό Κράτος Σερβίας -Μαυροβουνίου» παρατηρεί σε ανακοίνωσή του πως «δημιουργείται ατμόσφαιρα έκτακτης κατάστασης και πυροδοτούνται υπάρχουσες διχόνοιες, όχι μόνον μεταξύ πολιτικών κομμάτων, αλλά ακόμη και μεταξύ οικογενειών». Διαπιστώνει πως η κυβέρνηση Τζουκάνοβιτς στο Μαυροβούνιο «χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα μέσα για να επιβάλει, με οποιοδήποτε τίμημα, την εφαρμογή ενός σχεδίου απόσχισης που είναι αντίθετο με το συμφέρον του μαυροβουνιακού λαού» (που αριθμεί περίπου 600.000 άτομα).

Η αντίδραση της παραπάνω οργάνωσης εκδηλώνεται λίγες μέρες αφότου η κυβέρνηση Τζουκάνοβιτς δημοσιοποίησε πως σχεδιάζει δημοψήφισμα για διάλυση της Ενωσης με τη Σερβία την άνοιξη του 2006.

«Ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο;»

Η «μη κυβερνητική» οργάνωση Κοσσοβάρων Αλβανών με την επωνυμία «Φόρουμ 2015» ζήτησε χτες απ' τον ΟΗΕ να επισπεύσει τις προσπάθειες καθορισμού του στάτους κβο της περιοχής στην τροχιά (εξυπακούεται...) της «ανεξαρτησίας», επειδή αυτή είναι τάχα η «μόνη ειρηνική λύση». Σε παρουσίαση της έκθεσης με τον τίτλο «Γιατί ανεξαρτησία;» που έγινε στην ...πρωτεύουσα της Αλβανίας, ο εκπρόσωπος της οργάνωσης ισχυρίστηκε πως οι όποιες καθυστερήσεις στις συνομιλίες για το στάτους κβο του Κοσσυφοπεδίου «θα προκαλέσουν προβλήματα» στη διαδικασία ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης και άλλων βαλκανικών χωρών.

Το ίδιο 24ωρο πάντως στο νοτιοδυτικό Κοσσυφοπέδιο μία αναίμακτη έκρηξη σε όχημα αστυνομικού της αποστολής του ΟΗΕ έμοιαζε να υπογραμμίζει τις πιέσεις των Κοσσοβάρων Αλβανών έναντι των δυνάμεων κατοχής...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ