Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
Αντιμέτωποι με την αντεργατική ρομφαία

Απόφαση για μείωση των αποδοχών μέχρι και 282 ευρώ (!) και περικοπή άλλων παροχών

Τα δικαιώματα των εργαζομένων στα ιδρύματα της Εκκλησίας οδηγούνται σε στενωπό
Τα δικαιώματα των εργαζομένων στα ιδρύματα της Εκκλησίας οδηγούνται σε στενωπό
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τις αμοιβές των εργαζομένων στα προγράμματα αποασυλοποίησης των ψυχικά άρρωστων αποτελεί καίριο χτύπημα στα δικαιώματα των εργαζομένων. Ομως, αυτήν την απόφαση, όπως αποκάλυψε χτες ο «Ρ», η Εκκλησία τη μετέτρεψε σε ρομφαία κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων που δουλεύουν εδώ και δεκαετίες στα ιδρύματά της, καθώς αποφάσισε να εφαρμόσει αυτήν και όχι τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφει η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ).

Το περασμένο καλοκαίρι, η Αρχιεπισκοπή Αθηνών ειδοποίησε τους εργαζόμενους στη «Στέγη Κατακοίτων Γερόντων» (οδός Λαοδάμαντος, στο Λόφο Σκουζέ) ότι για τις αμοιβές τους θα αρχίσει να εφαρμόζεται η Υπουργική Απόφαση για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση.

Το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών - Εργαστηρίων Γηροκομείων - Οίκων Ευγηρίας - Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων ζήτησε συνάντηση με εκπρόσωπο της Αρχιεπισκοπής και συνάντησε άρνηση. Ετσι, το Σωματείο έκανε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας και ζήτησε τριμερή συνάντηση, η οποία και έγινε την περασμένη Δευτέρα (3/10/2005). Προχτές οι εργαζόμενοι πήραν την απόφαση της Επιθεώρησης Εργασίας με την εξής διαπίστωση: «Από τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας προκύπτει ότι ο εργοδότης δεν μπορεί δυνάμει του διευθυντικού δικαιώματος να καταργεί συμβατικά δικαιώματα των εργαζομένων και μάλιστα να μεταβάλλει μονομερώς τη σύμβαση εργασίας. Οταν από τη μεταβολή αυτή βλάπτονται τα συμφέροντά τους, υλικά ή ηθικά, άμεσα και έμμεσα, η κρίση για το αν η μονομερής μεταβολή είναι βλαπτική ανήκει στα δικαστήρια, στα οποία και μπορεί να προσφύγουν οι εργαζόμενοι».

Μειώσεις μέχρι και 282 ευρώ!

Η εφαρμογή της ΚΥΑ θα σημάνει εν πρώτοις τη μείωση των αποδοχών από 10 - 282 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει ο κάθε ο εργαζόμενος και σε συνδυασμό με την προϋπηρεσία στα διάφορα ιδρύματα.

Παράδειγμα, οι χειριστές των ακτινολογικών μηχανημάτων:

  • Ενας χειριστής με υπηρεσία 12-15 χρόνια υπηρεσίας θα έπρεπε να αμειφθεί με 1.270 ευρώ με βάση τη ΣΣΕ της ΟΣΝΙΕ, ενώ με την ΚΥΑ θα αμειφθεί με 1.149 ευρώ. Δηλαδή, με 121 ευρώ λιγότερα.
  • Ενας χειριστής με 33-35 χρόνια υπηρεσίας θα έπρεπε να αμειφθεί με 1.641 ευρώ με βάση τη ΣΣΕ της ΟΣΝΙΕ, ενώ με την ΚΥΑ θα αμειφθεί με 1.359 ευρώ. Δηλαδή, με 282 ευρώ λιγότερα. «Εκτός απ' αυτήν τη σημαντική μείωση των αποδοχών, αυτή η επιλογή θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και στη συνταξιοδότηση, καθώς το ποσό της σύνταξης καθορίζεται απ' τις αποδοχές της τελευταίας πενταετίας», υπογραμμίζει στο «Ρ» ο Βασίλης Γκλεζάκος, πρόεδρος της ΟΣΝΙΕ.

Εκτός όμως απ' τη μείωση βασικών μισθών, η επιλογή για την εφαρμογή της ΚΥΑ θα σημάνει την κατάργηση μιας σειράς παροχών και αναίρεση δικαιωμάτων για τους εργαζομένους:

- Καταργείται το επίδομα τροφοκατοικίας, που ανέρχεται σε 6% επί του βασικού μισθού σε κάθε κατηγορία.

- Οι αργίες, μετ' αποδοχών, που είχε πετύχει η ΟΣΝΙΕ είναι περισσότερες απ' αυτές που είχε πετύχει η ΓΣΕΕ. Με την ΚΥΑ θα ισχύσει η συμφωνία της ΓΣΕΕ.

- Τα επιδόματα για τα παιδιά θα περιοριστούν σε 5% για κάθε ένα παιδί μέχρι τα τρία παιδιά, ενώ με τη ΣΣΕ της ΟΣΝΙΕ είναι 5% για όλα τα παιδιά.

- Καταργούνται οι επιπλέον άδειες με αποδοχές για τις πλύστρες, τις σιδερώτριες, τις ράπτριες, τις νοσηλεύτριες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τα αιμοδυναμικά εργαστήρια. Ειδικά στα αιμοδυναμικά εργαστήρια, καταργούνται και τα ειδικά επιδόματα για όλους τους εργαζόμενους, που προέβλεπε η ΣΣΕ της ΟΣΝΙΕ.

«Το Σάββατο, 12 Νοέμβρη, θα πάμε με το ΠΑΜΕ, για να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των βασικών αναγκών των εργαζομένων», τόνισε ο Β. Γκλεζάκος για να προσθέσει: «Ετοιμαζόμαστε για τη διαπραγμάτευση της νέας ΣΣΕ και είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε με τους θεούς και τους δαίμονες της εργοδοσίας, που στρέφονται κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ