Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Αφαίμαξη στο όνομα της ανταγωνιστικότητας

Με αύξηση της τοκογλυφίας των τραπεζών, της έμμεσης φορολογίας και άλλα μέτρα «απαντά» η ΕΕ στις πληθωριστικές πιέσεις

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ έξω από το Ζάππειο Μέγαρο, όπου οι εκπρόσωποι του τραπεζικού κεφαλαίου έδωσαν χτες συνέντευξη Τύπου
Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ έξω από το Ζάππειο Μέγαρο, όπου οι εκπρόσωποι του τραπεζικού κεφαλαίου έδωσαν χτες συνέντευξη Τύπου
Μέτρα στην κατεύθυνση ενίσχυσης της κερδοφορίας και της «ανταγωνιστικότητας» του μεγάλου κεφαλαίου «προτείνει» η διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία συνεδρίασε χτες στην Αθήνα. Ενόψει της κατάθεσης των κρατικών προϋπολογισμών για το επόμενο έτος (2006) οι τραπεζίτες επανέρχονται στο αντιλαϊκό τροπάρι της «δημοσιονομικής εξυγίανσης», η οποία, σύμφωνα με τους ίδιους, θα «προχωρεί με τον κατάλληλο ρυθμό και θα εντάσσεται σε μια καλά σχεδιασμένη και περιεκτική στρατηγική μεταρρυθμίσεων».

Από τα λεγόμενα του διοικητή της ΕΚΤ, Ζ. Κ. Τρισέ, προκύπτουν σαφώς οι επιδιώξεις της ευρω-πλουτοκρατίας στο πλαίσιο του ευρωμονόδρομου. Πρώτος στόχος τους παραμένει η λεγόμενη συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων, η οποία, όπως ομολογείται και από τους ίδιους, είναι εξαιρετικά αβέβαιη και «επιβεβαιώνει την ανάγκη έντονης επαγρύπνησης». Σε αυτό το πλαίσιο η ΕΚΤ αφήνει πλέον να εννοηθεί σαφώς ότι επίκειται αύξηση στα βασικά επιτόκια του ευρώ. Μια τέτοια εξέλιξη θα δώσει το ελεύθερο στους τραπεζίτες να προχωρήσουν σε αύξηση της τοκογλυφίας σε βάρος των υπερδανεισμένων λαϊκών νοικοκυριών.

Τα σπασμένα της καπιταλιστικής ανάπτυξης καλούνται να πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα. Σύμφωνα με τους ιθύνοντες της ΕΚΤ, οι «κίνδυνοι αφορούν τις συνεχιζόμενες αβεβαιότητες στην αγορά πετρελαίου». Επιπλέον, επισημαίνουν πως πρέπει να «ληφθούν υπόψη οι πιθανές αυξήσεις των διοικητικά καθοριζόμενων τιμών και των έμμεσων φόρων». Είναι φανερό πως οι κυβερνήσεις των κρατών της ευρωζώνης έχουν διαμηνύσει στους τραπεζίτες τις προθέσεις τους για αυξήσεις στα τιμολόγια δημόσιων υπηρεσιών αλλά και για την περαιτέρω αύξηση της έμμεσης φορολογίας.

Τους χάλασαν τη φιέστα

Τη φιέστα των ντόπιων και ξένων εκπροσώπων του τραπεζικού κεφαλαίου χάλασαν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, με τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν έξω από το Ζάππειο Μέγαρο, την ώρα της συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χτες οι μεγαλοτραπεζίτες. Τα στελέχη του ΠΑΜΕ ξεδίπλωσαν ένα πανό όπου έγραφε «Ακρίβεια, Ανεργία, Αυταρχισμός, αυτή είναι η Ευρώπη των τραπεζιτών». Με συνθήματα, όπως, «Αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή, με αγώνες ταξικούς θα ανατραπεί», «Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη», έκαναν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους και συνάμα «ενοχλητική» για τους εκπροσώπους του ευρωπαϊκού τραπεζιτικού κεφαλαίου, αφού σχεδόν αμέσως οι πόρτες του κτιρίου έκλεισαν και μπροστά τους παρατάχθηκαν αστυνομικές δυνάμεις. Ενώ μετά το τέλος της συνέντευξης οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ έφυγαν από την πίσω πόρτα!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ