Κυριακή 16 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Ανοχύρωτη η Αττική στο έλεος των πλημμυρών

Η έρευνα του «Ρ» που ξεκινά σήμερα για την αντιπλημμυρική προστασία του Λεκανοπεδίου αναδεικνύει ότι τα περισσότερα από τα αναγκαία έργα έχουν μείνει στα χαρτιά!

Οι κάτοικοι των περιοχών κοντά στον Κηφισό ετοιμάζονται και φέτος να ζήσουν αντίστοιχες με τα προηγούμενα χρόνια στιγμές...
Οι κάτοικοι των περιοχών κοντά στον Κηφισό ετοιμάζονται και φέτος να ζήσουν αντίστοιχες με τα προηγούμενα χρόνια στιγμές...
Ανύπαρκτα, επί της ουσίας, παραμένουν τα αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική. Το Λεκανοπέδιο, για μια ακόμη χρονιά, είναι ανοχύρωτο. Οι εργαζόμενοι της πόλης αναμένουν τις πρώτες βροχές με το φόβο της πλημμύρας. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν από λίγες βδομάδες, ένα φθινοπωρινό μπουρίνι δημιούργησε τεράστια προβλήματα σε όλη την πρωτεύουσα.

Η έρευνα που ξεκινά σήμερα ο «Ρ» είναι αποκαλυπτική. Το πρώτο που διαπιστώσαμε είναι ότι από πέρσι - που πραγματοποιήσαμε αντίστοιχο ρεπορτάζ - μέχρι και φέτος έχουν γίνει ελάχιστα έργα.

Συγκεκριμένα:

  • Τα αντιπλημμυρικά έργα στον Κηφισό (από τα πλέον ακριβοπληρωμένα) παρουσιάζουν σωρεία κακοτεχνιών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με υπερχείλιση, σε περίπτωση μεγάλης - σε ένταση και έκταση - βροχόπτωσης.
  • Τα μπαζωμένα ρέματα και οι ελάχιστοι ελεύθεροι χώροι οξύνουν το πρόβλημα.
  • Η τσιμεντοποιημένη επιφάνεια στην Αττική έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα ακόμη και μια μικρή σχετικά βροχή να δημιουργεί τεράστια προβλήματα.
  • Πολλά από τα κρίσιμα έργα για την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής βρίσκονται είτε σε φάση δημοπράτησης, είτε σε φάση εκπόνησης μελέτης.
  • Και, τέλος, οδικοί άξονες - όπως η Αττικής οδός - κατασκευάστηκαν χωρίς την απαραίτητη συνοδευτική αντιπλημμυρική υποδομή...

Οι αρμόδιοι ευελπιστούν τα προστατευτικά τοιχία για την υπερχείλιση να κρατήσουν τα νερά
Οι αρμόδιοι ευελπιστούν τα προστατευτικά τοιχία για την υπερχείλιση να κρατήσουν τα νερά
Και όλα αυτά, όταν λίγες μέρες μετά τις μεγάλες πλημμύρες στην Αττική, τον Αύγουστο του 2002, η τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου προχώρησε σε εξαγγελίες για τα «αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα και μελέτες στην Περιφέρεια Αττικής περιόδου 2003-2008».

«Είμαστε στις μελέτες...»

Ο «Ρ» απευθύνθηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ για τα έργα που είχαν χαρακτηριστεί τότε υψηλής προτεραιότητας, όπως το ρέμα του Αγ. Ιωάννη στη «Χαλυβουργική», η περιοχή της Γλυφάδας και τα αντιπλημμυρικά της Αττικής οδού. Οπως προκύπτει από τις απαντήσεις των αρμοδίων, ελάχιστα είναι τα έργα που έχουν γίνει και αυτά σε επίπεδο... μελετών! Αναλυτικά:

  • Η μελέτη για το ρέμα του Αγίου Ιωάννη είχε εκπονηθεί από την ΕΥΔΑΠ σε προμελέτη. Στη συνέχεια η αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΧΩΔΕ την τροποποίησε για να κάνει την οριστική μελέτη. Σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ, το ρέμα του Αγ. Ιωάννη στο ύψος της «Χαλυβουργικής» δημοπρατήθηκε στις 16/12/2004. Το συμφωνητικό εργολαβίας υπογράφηκε στις 24/6/2005. Ο συνολικός εκτιμώμενος χρόνος για την εκπόνηση του έργου είναι ...12 μήνες. Το ΥΠΕΧΩΔΕ ισχυρίζεται ότι θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα.

Την ίδια στιγμή, όπως αποκάλυψε ο «Ρ», άρχισαν εργασίες από το ΥΠΕΧΩΔΕ στο ίδιο σημείο για την αντιπλημμυρική προστασία. Οπως μας είπαν από το υπουργείο, το έργο αυτό είναι προσωρινό και ουδεμία σχέση έχει με τη μελέτη για τη συνολική αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής. Οπως διευκρίνισαν, πρόκειται για προσωρινό έργο, το οποίο απλά θα «ανακουφίσει τους κατοίκους», αλλά σίγουρα δε θα λύσει το πρόβλημα.

  • Η περιοχή της Γλυφάδας, όπως είναι γνωστό, είναι από τις πρώτες που θα υποστούν τις συνέπειες της έλλειψης της αντιπλημμυρικής προστασίας. Μάλιστα, τις πλημμύρες θα τις προκαλέσει το ίδιο το... τραμ, το οποίο έχει κόψει τη ροή των νερών κατά μήκος της λεωφόρου Μεταξά, καθώς δεν έχει προβλεφτεί κανένα αντιπλημμυρικό έργο και δεν αποκλείεται πλέον να χρειαστεί να ξηλωθούν ακόμη και οι γραμμές του σε αυτό το σημείο. Από το ΥΠΕΧΩΔΕ παραδέχονται το πρόβλημα, αλλά το μόνο που έχουν κάνει είναι να ανταλλάξουν... αλληλογραφία με το υπουργείο Μεταφορών. Σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ, το αρμόδιο υπουργείο είναι το Μεταφορών.
  • Η ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων κινδυνεύει, καθώς μέρος των ομβρίων από τα αντιπλημμυρικά έργα της Αττικής οδού οδεύουν στο ρέμα της Ραφήνας, το οποίο όμως δεν μπορεί να τα αντέξει μιας και ακόμη δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα έργα διευθέτησης. Από το ΥΠΕΧΩΔΕ, μας απάντησαν ότι βρισκόμαστε ακόμη στη φάση της σύνταξης του... μαθηματικού ομοιώματος για την υδρολογική λεκάνη του ρέματος. Δηλαδή, ακόμη στο αρχικό στάδιο της μελέτης. Οπως ξεκαθάρισαν, η μελέτη αυτή την περίοδο συντάσσεται και αποτελεί επικαιροποίηση παλιότερης προμελέτης της ΕΥΔΑΠ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ