Τετάρτη 19 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στο Πεδίον του Αρεως η θέση κάθε γυναίκας

Στο όνομα της ισοτιμίας και της στήριξης των γυναικών παίρνονται και γενικεύονται άγρια αντιλαϊκά μέτρα. Το κεφάλαιο χρόνια τώρα «αξιοποιεί» για δικό του όφελος τη γυναίκα. Οταν χρειαζόταν εργατικά χέρια την έβγαλε στην παραγωγή και τώρα που θέλει περισσότερα κέρδη χρησιμοποιεί τη γυναίκα ως Δούρειο Ιππο για να καταργήσει τα εργασιακά δικαιώματα και να ισοπεδώσει όλες τις λαϊκές κατακτήσεις.

Η κατάργηση της μόνιμης και σταθερής εργασίας, η εμπορευματοποίηση των κοινωνικών παροχών και υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, η συρρίκνωση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης και η υποβάθμισή της, η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, η κατάργηση της απαγόρευσης της νυχτερινής εργασίας στις μητέρες επιβαρύνουν τη θέση της γυναίκας, της μειώνουν δραματικά τον ελεύθερο χρόνο και της αφαιρούν τη δυνατότητα να φροντίζει τον εαυτό της και την οικογένειά της.

Σήμερα η ανεργία στις γυναίκες ξεπερνά το 16% επίσημα. Από τους μακροχρόνια ανέργους το 61,5% είναι γυναίκες και νέοι κάτω των 25 χρόνων. Η κυβέρνηση, πλέον, δε μιλά για θέσεις εργασίας, αλλά για «ευκαιρίες απασχόλησης»... Η πλειοψηφία των εργαζόμενων γυναικών εξαναγκάζονται από την εργοδοσία και τις νέες ευρωπαϊκές οδηγίες να συμμορφωθούν στις ευέλικτες μορφές εργασίας (έκτακτη απασχόληση, 3μηνα 7μηνα), στα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, στις Ατομικές Συμβάσεις Εργασίας, στις Συμβάσεις Εργου κλπ. Οι εργαζόμενες γυναίκες στον ιδιωτικό τομέα αμείβονται με το 70% περίπου των αντρών συναδέλφων τους και ο βασικός μισθός μιας εργαζόμενης με μερική απασχόληση κυμαίνεται από 300-450 ευρώ.

Με την ψήφιση του νόμου για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την κατάργηση στην ουσία της κυριακάτικης αργίας, οι γυναίκες καταπονούνται με τα εξοντωτικά ωράρια και ή αναγκάζονται να παραιτηθούν ή στερούνται και τον ελάχιστο χρόνο που διέθεταν για τον εαυτό τους, την οικογένεια και τα παιδιά τους. Στερούν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης της γυναίκας. Ακόμη κάνουν ό,τι μπορούν για να την αποτρέψουν από τη συμμετοχή της στα εργατικά συνδικάτα και την ενεργό εμπλοκή της σε μορφές διεκδίκησης.

Στις 12 Νοέμβρη όλες οι εργαζόμενες γυναίκες, οι άνεργες, οι νέες, οι συνταξιούχες, οι μετανάστριες έχουν θέση στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ.

Κανένας εργαζόμενος, καμία γυναίκα δεν έχει την πολυτέλεια να μένουν αδιάφοροι και να παρακολουθούν αμέτοχοι τους νόμους για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, ούτε να περιμένουν την εφαρμογή της «οδηγίας Μπολκεστάιν», σύμφωνα με την οποία η επιχείρηση θα βρίσκεται στην Ελλάδα, αλλά θα μεταχειρίζεται τους εργαζόμενους με όρους Ταϊβάν ή οποιασδήποτε άλλης χώρας. Καμιά γυναίκα δεν πρέπει να δεχτεί την οδηγία, που τη θέλει να βγαίνει στη σύνταξη στα 65 και να πεθαίνει νωρίς, για να μην κοστίζει πολύ στα ασφαλιστικά ταμεία που πλήρωνε μια ζωή.

Είναι απαραίτητο να δυναμώσει η αλληλεγγύη στις απολυμένες εργάτριες της «Sex Form», στις οικογένειες των απολυμένων από τα «Κλωστήρια Ναούσης», της «Σωληνουργίας Κορίνθου» και γενικά σε όλους τους εργαζόμενους που ζουν με τον «πέλεκυ» της απόλυσης να κρέμεται πάνω από το κεφάλι τους.

Οι γυναίκες έχουν χιλιάδες λόγους να βρεθούν στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 12 Νοέμβρη. Για τη ζωή τους, το σήμερα και το αύριο των παιδιών τους. Για την υποστήριξη του συντρόφου τους. Για την επιβίωση της οικογένειάς τους.

Εχουν χιλιάδες λόγους να συμπορευτούν με τα λάβαρα του ΠΑΜΕ και να στείλουν μήνυμα καταδίκης όχι μόνο στην κυβέρνηση και την εργοδοσία, αλλά και στους συμβιβασμένους συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που άλλο δεν κάνουν από το να γλείφουν τα κόκαλα που πετάει ο ΣΕΒ και οι κάθε λογής Αμερικανοευρωπαίοι συμβουλάτορες.

Εχουν χιλιάδες λόγους να παλέψουν για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και να διεκδικήσουν με όλη την Εργατική Τάξη την υλοποίηση του πλαισίου αιτημάτων του ΠΑΜΕ που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.


Χρυσούλα ΛΑΜΠΟΥΔΗ
Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και επικεφαλής της Γραμματείας Γυναικών του ΠΑΜΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ