Τετάρτη 19 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΑΣ ΟΤΑ
Στην απεργία με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ

Στην πλατεία Βάθης, στις 11 το πρωί, η απεργιακή προσυγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων στις 21 του Οκτώβρη

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην 24ωρη απεργία στους παιδικούς σταθμούς στις 21 του Οκτώβρη, στη στάση εργασίας την ίδια μέρα (11 π.μ. - 2 μ.μ.) για τους υπόλοιπους εργαζόμενους στους ΟΤΑ και στην απεργιακή προσυγκέντρωση που διοργανώνει, απευθύνει με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΤΑ, σημειώνοντας ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να μετατρέψουν την απεργία σε βήμα αποφασιστικής καταγγελίας της πολιτικής των κυβερνήσεων και των δημάρχων, που εκλέχθηκαν με τα ψηφοδέλτια της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ.

Πριν λίγα χρόνια, τα κόμματα του κεφαλαίου ψήφισαν να περάσουν οι παιδικοί σταθμοί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, διώχνοντας, έτσι, από το κράτος την όποια ευθύνη του για τη διαπαιδαγώγηση, την ανάπτυξη και την προστασία του παιδιού. Πολιτική που αποδέχεται και στηρίζει η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας. Οι εργαζόμενοι, υπογραμμίζει, δεν μπορούν να εμπιστευτούν την επιτυχία της απεργίας στους συμβιβασμένους συνδικαλιστές - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΣΚ (ΣΥΝ) - που κήρυξαν την 24ωρη απεργία μόνο για τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς. Σπάζοντας τον κλάδο σε κομμάτια και αποδυναμώνοντας, έτσι, τους αγώνες του.

Καταλήγοντας, επισημαίνει ότι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για την επιτυχία της κινητοποίησης, για τη διεκδίκηση ενιαίου πλαισίου αγωγής και φροντίδας του παιδιού στην ευθύνη του κράτους, δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών, κατάργηση των τροφείων, κατώτερο μισθό 1.300 ευρώ, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, κ.ά.

Θεσσαλονίκη

Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση των παιδικών σταθμών στο Νομό Θεσσαλονίκης - εξαιτίας της εφαρμοζόμενης αντεργατικής, αντιλαϊκής πολιτικής από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - σε συνέντευξη Τύπου ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης, που τη μέρα της απεργίας καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι εργαζόμενοι, 52 παιδικοί σταθμοί είναι κρατικοί, 10 ανήκουν στο ΠΙΚΠΑ και ΚΕΦΟ, άγνωστο πόσοι στις δημοτικές επιχειρήσεις. Το περιβάλλον των παιδικών σταθμών είναι άθλιο και οι χώροι ακατάλληλοι, δεν τηρούνται κανόνες υγιεινής, δεκάδες παιδιά στοιβάζονται σε μικρούς χώρους. Πολλοί παιδικοί σταθμοί στεγάζονται σε παλιά μαγαζιά και καφενεία, κάθε τμήμα μπορεί να ξεπερνάει τα 25 παιδιά, όπου αντιστοιχεί ένας παιδαγωγός κι ένας βοηθός!

Η αθλιότητα των χώρων ξεπερνάει κάθε λογική αφού μπορεί δεκάδες παιδιά, ακόμα και πάνω από 100, να στοιβάζονται σαν τα κοτόπουλα σε μερικά τετραγωνικά ενός μαγαζιού ή ενός διαμερίσματος από τις 7 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Δε σιτίζονται καλά, δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στις περισσότερες περιπτώσεις. Είναι σχεδόν αδύνατο να εφαρμοστούν παιδαγωγικές μέθοδοι σε τέτοιες συνθήκες.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι γονείς είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν δυσβάσταχτα τροφεία, που κυμαίνονται από 30 ευρώ το μήνα, στην καλύτερη των περιπτώσεων, μέχρι και 200 ευρώ! Τέλος, όσοι εργαζόμενοι είναι με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την καταβολή των δεδουλευμένων τους και το ύψος των συμβάσεων που τους επιβάλλονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ