Σάββατο 22 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΗΜΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Παρέμβαση από αγωνιστικές παρατάξεις

Κάλεσμα στους δημάρχους Πειραιά, Κερατσινίου, Κορυδαλλού, Περάματος και Δραπετσώνας να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους εργαζόμενους στην Αναπτυξιακή Δήμων Πειραιά ΑΕ (ΑΝΔΗΠ) απευθύνουν, με κοινή ανακοίνωσή τους, ο Γιάννης Πατσιλινάκος βουλευτής Πειραιά του ΚΚΕ, ο δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος, και οι επικεφαλής των αγωνιστικών δημοτικών Κινήσεων «Πειραιάς - Αναγέννηση» Κώστας Τζατζάνης, «ΔΑΣ Κερατσινίου» Δημ. Μουρίκης, «Δημοκρατικής Ενότητας Κορυδαλλού» Απόστολος Συρίγος και της «Ενότητας» Δραπετσώνας Νίκος Μπεάζογλου.

Η ΑΝΔΗΠ ΑΕ δημιουργήθηκε το 1988 από τους 5 δήμους της Β' Πειραιά (Κερατσίνι, Νίκαια, Κορυδαλλός, Δραπετσώνα, Πέραμα), περίοδο κατά την οποία οι διοικήσεις τους ήταν προσανατολισμένες σε αγωνιστική, διεκδικητική κατεύθυνση, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων.

«Στα πλαίσια αυτά, αναφέρει η κοινή ανακοίνωση, υπήρχε η ανάγκη, οι ευρύτερης σημασίας διεκδικήσεις αυτές, να υποστηρίζονται από τεκμηριωμένες επιστημονικές θέσεις και μελέτες (αναβάθμιση περιβάλλοντος με την αναδάσωση του Ορους Αιγάλεω, αποκατάσταση χωματερής, απομάκρυνση εγκαταστάσεων πετρελαίου, απομάκρυνση εργοστασίου ΔΕΗ, περιορισμός δραστηριοτήτων ΟΛΠ, κατασκευή παραλιακού δρόμου, αξιοποίηση - αποκατάσταση Τσελεπίτσαρι, αξιοποίηση - αποκατάσταση Λατομείων Κορυδαλλού και Νίκαιας, ανάπλαση περιοχών προσφυγικών κατοικιών κλπ). Πολλά από τα θέματα αυτά δρομολογήθηκαν, από την περίοδο εκείνη, με ουσιαστική συμβολή των εργαζομένων. Σήμερα, 16 χρόνια μετά, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν αποδεχτεί την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου με την εφαρμογή της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων, του ρόλου μάνατζερ κλπ. Οι επιπτώσεις αυτής της πολιτικής στη λειτουργία της ΑΝΔΗΠ ήταν καθοριστικές. Την περίοδο αυτή, εμείς, περιορίσαμε εκ των πραγμάτων το ρόλο μας στο πεδίο κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Οκτώ μήνες απλήρωτοι

Σήμερα, οι εργαζόμενοι της ΑΝΔΗΠ παραμένουν επί 8 μήνες απλήρωτοι και οι δήμοι (πλην Νίκαιας) τής οφείλουν ποσά που καλύπτουν τα δεδουλευμένα. Το χειρότερο όμως είναι ότι μεθοδεύεται το κλείσιμο της εταιρίας με τη μη εκλογή νέας διοίκησης, που θα οδηγήσει σε πτώχευση τη διαδημοτική εταιρία, με αποτέλεσμα να βρεθούν στο δρόμο οι εργαζόμενοι και με τον κίνδυνο να μην πληρωθούν ούτε τα δεδουλευμένα.

Για την κατοχύρωση και εξόφληση των εργαζομένων οι αγωνιστικές δημοτικές κινήσεις των δήμων - μετόχων και η διοίκηση του Δήμου Νίκαιας κατέθεσαν στις 10 Οκτώβρη 2005, στη Γενική Συνέλευση της ΑΝΔΗΠ συγκεκριμένη πρόταση:

Να υπογραφούν συμβάσεις έργου μεταξύ ΑΝΔΗΠ και Δήμων για την απασχόληση των εργαζομένων, έως ότου γίνει νομοθετική ρύθμιση που να επιτρέπει τη μετάταξή τους. Να εκλεχτεί νέα διοίκηση με τη συμμετοχή των έξι δημάρχων με σκοπό τη λειτουργία της ΑΝΔΗΠ για την εξόφληση των εργαζομένων και την εξασφάλιση της εργασίας τους. Να καταβληθούν άμεσα τα χρέη των Δήμων προς την ΑΝΔΗΠ για την πληρωμή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους και να καταβληθούν άμεσα κατά αναλογία από τους Δήμους των υποχρεώσεων προς την ΑΝΔΗΠ που αφορούν φόρους και ΙΚΑ.

Η εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, μπορεί να πραγματοποιηθεί στη συνεχιζόμενη Γενική Συνέλευση στις 24/10/05. Στην περίπτωση που δε γίνει αποδεκτή η πρόταση και δεν εκλεγεί νέο ΔΣ, η ΑΝΔΗΠ οδηγείται σε κλείσιμο και οι εργαζόμενοι απλήρωτοι στο δρόμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ