Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ για τη Νεολαία
Μερικές σκέψεις για τη Συνδιάσκεψη για τη Νεολαία

Ανοίγοντας το ζήτημα της νεολαίας, νομίζω πως έχουμε τόσα να πούμε και να συζητήσουμε, που σίγουρα μια προετοιμασία μηνών δεν μπορεί, παρά να είναι μόνον η αρχή για προβληματισμό, δράση και μελέτη. Είναι ελπιδοφόρο πως το Κόμμα σήμερα κρίνει πως έχει τη δυνατότητα να κοιτάξει σε βάθος τη σημερινή κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί για ό,τι αφορά τη νεολαία και το κίνημά της.

Οι μηχανισμοί προπαγάνδας και ιδεολογικής παρέμβασης του κεφαλαίου σήμερα, 15 χρόνια μετά την ανατροπή της ΕΣΣΔ, συνειδητά ή ασυνείδητα, παίρνουν χαρακτηριστικά σταθερά. Οσο ο σοσιαλισμός ήταν ζωντανή πραγματικότητα, έκρυβαν την αλήθεια. Σήμερα, τη διαστρεβλώνουν και ξαναγράφουν την Ιστορία. Στη θέση της επιστήμης και της αντικειμενικής πραγματικότητας, σπέρνουν την ανασφάλεια και το σκοταδισμό. Ο κατακερματισμός των κλάδων της επιστήμης, εκτός από την παραγωγή εργατικού δυναμικού στα καλούπια των αναγκών της κερδοφορίας, εξυπηρετεί και αυτόν το σκοπό. Από αυτήν την πλευρά η εκλαΐκευση της κοσμοθεωρίας του μαρξισμού - λενινισμού και η πλατιά διάδοσή της στη μάζα της νεολαίας είναι μια αναγκαιότητα και μια ευθύνη, που πρέπει να σηκώσει το Κομμουνιστικό Κόμμα και η ΚΝΕ.

Η παρέμβαση της Σπουδάζουοας, με τη βοήθεια και την καθοδήγηση του Κόμματος, πρέπει να ενισχυθεί. Να δοθεί ένας προσανατολισμός τέτοιος και να εξετάσουμε τρόπους και μεθόδους - όπως οι μαρξιστικές ομάδες - που θα 'χουν τη δυνατότητα να αντιπαλέψουν και να φρενάρουν τη χειραγώγηση των επιστημών, τη διαστρέβλωσή τους. Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχουν αυτές οι ομάδες; Αυτό νομίζω πως μπορούμε να το δούμε ανά χώρο. Μια τέτοια ομάδα στους χώρους του πανεπιστημίου μπορεί να περιλαμβάνει ομάδες μελέτης της Ιστορίας, ομάδες Πολιτικής Οικονομίας, ομάδες Φιλοσοφίας. Σε ένα βάθος χρόνου, μπορεί να γίνει δυνατή και η βοήθεια από τη Σπουδάζουσα KNE προς τους εργαζόμενους, ίσως με την παρουσίαση μαθημάτων ή την κοινή μελέτη. Αυτό θα δώσει και τη δυνατότητα στους αυριανούς επιστήμονες να συνδέσουν το αντικείμενό τους με την πραγματικότητα - κάτι, που προσπαθούν να αποφύγουν οι δυνάμεις του κεφαλαίου και να επιβεβαιώσουν έτσι το μαρξισμό και ίσως να εμβαθύνουν. Απ' την πλευρά των νέων εργαζόμενων, αυτό θα λειτουργήσει ενισχυτικά, φέρνοντας πιο κοντά, στη νομοτελειακή κίνηση της κοινωνίας και τον ιστορικό ρόλο της εργατικής τάξης, τα στρώματα αυτά που οι ταξικοί φραγμοί αποκόβουν από την επιστημονική γνώση. Ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δοθεί στους μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές. Να τους φέρουμε σε επαφή με την KOMEΠ, τα «Θέματα Παιδείας». Να κάνουμε γνωστή τη «Σύγχρονη Εποχή» και τις εκδόσεις της στα πανεπιστήμια.

Ισχυρό μέσο προπαγάνδας είναι και ο κινηματογράφος. Σαν μέσο ψυχαγωγίας, ξαναγνωρίζει μια άνθηση τα τελευταία χρόνια όπου οι νέες τεχνολογίες (DVDας πούμε) έγιναν προσιτά, στο μεγαλύτερο κομμάτι του λαού. Εως και τη δεκαετία του '70, παρά τη βιομηχανία του Χόλιγουντ υπήρχαν ρεύματα και τάσεις, που στο επίπεδο ανάπτυξης της ταξικής πάλης αμφισβητούσαν, έθεταν ερωτήματα, παρουσίαζαν την πραγματικότητα. Τα τελευταία χρόνια, είναι λίγες οι τάσεις αυτές και είναι ελάχιστες αυτές που φτάνουν στις αίθουσες των πολυεθνικών - πολυκινηματογράφων. Η ιδεολογική παρέμβαση, τα ιδεολογήματα που αναπαράγουν αυτά τα χολιγουντιανά τερατουργήματα είναι τεράστια και πολύ καλοδουλεμένα! Ο ατομικισμός, ο τυχοδιωκτισμός, ο ιδεαλισμός σε κάθε μορφή του! Παρουσιάζουν τη φύση σαν δύναμη Θεού, ανεξέλεγκτη και παντοδύναμη, διαστρεβλώνουν την Ιστορία, αθωώνουν στη συνείδηση της νεολαίας τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, προβάλλοντας τη βία, αναπαράγουν τη λογική της υποταγής και της συναίνεσης. Η επιστήμη αναπτύσσεται επειδή υπάρχει στρατός, το κεφάλαιο και η εκμετάλλευση δε βρίσκονται πουθενά ή το πολύ πολύ είναι αθώοι συνένοχοι. Δε φταίει ο τρόπος παραγωγής, αλλά ο σατανικός πλούσιος. Υπάρχει ένα τέτοιο πρότυπο σε κάθε αμερικάνικη ταινία. Η ΕΕ έχει δώσει και αυτή μία παρόμοια κατεύθυνση στις ευρωπαϊκές παραγωγές.

Στον αντίποδα πρέπει να δούμε τι μπορούμε να προβάλλουμε από τα μέσα που διαθέτουμε. Τον «902», το «Ριζοσπάστη», τον «Οδηγητή». Υπήρξε σοβιετικός κινηματογράφος που παρά τις αδυναμίες του δεν πρέπει να ξεχαστεί. Υπήρξε τηλεόραση. Αυτά νομίζω ότι πρέπει να τα προβάλλουμε σαν αντιπαράδειγμα. Επίσης πρέπει να ενισχύσουμε την προσπάθεια που κάνουν νέοι δημιουργοί, στα πλαίσια συγκρότησης - ενίσχυσης του ΑΑΔΜ. Η αντίληψη περί «κουλτουριάρικου» κινηματογράφου και τέχνης για τους λίγους είναι λάθος. Το βαφτίζουν έτσι αυτές οι δυνάμεις που θέλουν το λαό και τη νεολαία αμόρφωτους, πειθαρχημένους, στρατιωτάκια για τις μηχανές τους! Ο «902» μπορεί να αναπτυχθεί στα πρότυπα των αστικών μέσων (τεχνολογίες, διάρθρωση προγράμματος, εκπομπές), για να είναι πιο προσιτός σε μεγαλύτερα τμήματα της νεολαίας. Να προβάλλει ταινίες, να γυρίσει ντοκιμαντέρ. Ο «Οδηγητής» πρέπει να στηριχτεί και από το «Ριζοσπάστη» και από το Κόμμα σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο, στη διακίνηση. Να κάνει μια καλύτερη μελέτη το ΚΚΕ με τη βοήθεια πανεπιστημιακών, για τις επιπτώσεις, τους τρόπους που παρεμβαίνει ιδεολογικά ο κινηματογράφος, η τηλεόραση στους νέους, καθώς και τα Ιντερνετ - καφέ, οι νέες τεχνολογίες, με σκοπό και να συζητηθεί και να εξετάσουμε και τρόπους παρέμβασης. Το άρθρο του Λιόση στην τελευταία ΚΟΜΕΠ είναι μια καλή αρχή.

Μια καλύτερη προσέγγιση ίσως πρέπει να γίνει και στο θέμα των ναρκωτικών. Σε κάποια τμήματα της νεολαίας, καλλιεργείται ένα πρότυπο και μια στάση ζωής τέτοια, που δημιουργεί μια προδιάθεση προς αυτά. Η ναρκω-κουλτούρα και η κουλτούρα του αλκοόλ μπορεί να μην έχουν ενεργό ρόλο στη συγκρότηση μιας συνείδησης, αλλά μπορούν να τη φρενάρουν. Σε μεγάλο κομμάτι των νέων, το χασίς είναι απενοχοποιημένο, είναι κάτι φυσικό και λογικό να συμβαίνει και συνοδεύεται και από μια στάση ζωής, που αναπαράγει κάθε αστικό πρότυπο και ιδεολόγημα που κατευθύνει την αντίδραση σε κανάλια ανώδυνα για το κεφάλαιο.

Τέλος, νομίζω πως πρέπει να δοθεί ένας προσανατολισμός τέτοιος, ώστε η ΚΝΕ να γίνει φορέας της ιστορίας του Κόμματος, των κατακτήσεων του λαού μας έως σήμερα. Να πάρουμε το παράδειγμα, από την πορεία 9 δεκαετιών, να συγκεντρώσουμε την πείρα του κινήματος. Η δύναμη του παραδείγματος ασκεί επιρροή στη νεολαία μερικές φορές μεγαλύτερη και από την καθημερινή πείρα και δράση. Μπορούν να αξιοποιηθούν τα αρχεία του Κόμματος, να γίνουν διαλέξεις, συζητήσεις από παλαιότερα στελέχη, μέλη, συνδικαλιστές. Σε κάθε γωνιά αυτής της χώρας, έχουν ματώσει κομμουνιστές, την ιστορία τους πρέπει και μπορούμε να τη μάθουμε και να τη μελετήσουμε. Η επαφή με την ιστορία του ΚΚΕ θα ενισχύσει το ρεύμα αυτομόρφωσης, θα σπάσει αντιλήψεις που καλλιεργεί το σύστημα και μπορεί να γίνει καθημερινά ο φάρος προς τον τελικό μας στόχο, την κατάργηση της εκμετάλλευσης και την ανατροπή του καπιταλισμού, προς το νέο κόσμο, το Σοσιαλισμό!

Δημήτρης Σκαράκης, ΟΒ Μαθηματικού

Σπουδάζουσα KNE Παν/μίου Ιωαννίνων

Μέλος ΝΣ Σπουδάζουσας Ιωαννίνων της ΚΝΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με την πρόταση του ΚΚΕ, για να δοθεί απάντηση και στις παραμελημένες ανθρωπιστικές επιστήμες (2024-04-25 00:00:00.0)
«Ξεκίνα! Πρέπει όλα να τα ξέρεις! Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία!» (2016-09-04 00:00:00.0)
Να φέρουμε το όραμα του σοσιαλισμού όσο γίνεται πιο κοντά (2008-03-19 00:00:00.0)
Εχουμε «πλάτες» την Ιστορία του Κόμματος (2007-12-11 00:00:00.0)
Μπροστά στη Συνδιάσκεψη (2005-10-19 00:00:00.0)
«Καταφύγιο» των νέων η οικογένεια... (2005-10-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ