Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Υποκρισία και ατολμία

Λείψανα από το Μακρά Τείχη, στον Πειραιά, στην ακτή Θεμιστοκλέους
Λείψανα από το Μακρά Τείχη, στον Πειραιά, στην ακτή Θεμιστοκλέους
Η υποκρισία διαδέχτηκε την ατολμία του κράτους να απελευθερώσει από την ασυδοσία των ιδιωτικών συμφερόντων και να αναδείξει το Κονώνειο Τείχος, στην ακτή Θεμιστοκλέους, στον Πειραιά. Ετσι, μόλις ένα μήνα μετά τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) υπέρ της έγκρισης λειτουργίας του εστιατορίου «Αχινός» στην ακτή Θεμιστοκλέους, που πρακτικά σημαίνει υπονόμευση της ανάδειξης του τείχους, το ΚΑΣ (στις 24/10) ενέκρινε προμελέτη αποχωμάτωσης της ακτής... για την «αποκατάσταση και συνολική ανάδειξη του Κονωνείου Τείχους»!

Παρά το γεγονός ότι το κατώτερο τμήμα του τείχους σώζεται και θα μπορούσε να αναδειχτεί, η προμελέτη που εγκρίθηκε προβλέπει την αποχωμάτωση 540 μέτρων, από την ακτή Θεμιστοκλέους 116 μέχρι περίπου τα «περίφημα» 7 εστιατόρια, που υποτίθεται ότι δε θα έπρεπε να υπήρχαν, σύμφωνα με αποφάσεις του ίδιου του ΥΠΠΟ. Το έργο προϋπολογίζεται στα 3 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει και τις ανασκαφές της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων. Το αξιοπερίεργο της υπόθεσης είναι ότι κανένα μέλος του ΚΑΣ δεν έθεσε το ζήτημα των 7 εστιατορίων, που θα έπρεπε να είχαν ήδη απομακρυνθεί.

Για την ιστορία να πούμε ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει προσπαθήσει να καθαρίσει τις επιχωματώσεις που έγιναν επί δημαρχίας Σκυλίτση και Ανδριανόπουλου, ενώ το 1982 έγινε ολόκληρη η κήρυξη του Τείχους ως αρχαιολογικού χώρου. Αμέσως μετά την κήρυξη αποχωματώθηκαν 2 χλμ ακτής και απομακρύνθηκαν 18 καταστήματα. Αυτή ήταν και η τελευταία «επίδειξη πυγμής» του ελληνικού κράτους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ