Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αδιευκρίνιστες οι σχέσεις Αριστερού Κόμματος - ΒΑΣΓΚ

Οι διαφωνίες μεταξύ του Αριστερού Κόμματος (πρώην Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού) και της ΒΑΣΓΚ(Εκλογική Εναλλακτική Επιλογή για Εργασία και Κοινωνική Δικαιοσύνη) σχετικά με τον τρόπο και το χρόνο συγχώνευσής τους συνεχίζεται και με καθημερινές δηλώσεις στελεχών των δύο κομμάτων γίνονται περισσότερο αδιευκρίνιστες.

Ο πρόεδρος του Αριστερού Κόμματος, Λόταρ Μπίσκι, δήλωσε τη Δευτέρα στο Βερολίνο ότι με το συνέδριο του κόμματος στις 10 και 11 του Δεκέμβρη στη Δρέσδη θα γίνει η εισαγωγή της συγχώνευσης των δύο κομμάτων. Το κομματικό συνέδριο, είπε ο Μπίσκι, «πρόκειται να ανοίξει πλατιά την πόρτα για μια παγγερμανική Αριστερά». Θα προταθεί στους συνέδρους, δήλωσε, να πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2006 μια δημοσκόπηση των μελών ώστε η «συνένωση να γίνει έως τον Ιούνη του 2007». Η Εθνική Διεύθυνση, πρόσθεσε ο Μπίσκι, θα προτείνει στη ΒΑΣΓΚ μια «συμφωνία - πλαίσιο» ώστε τα δύο κόμματα να μην κατέλθουν στις ενδιάμεσες εκλογές κρατιδίων ως ανταγωνιζόμενα κόμματα.

Στο μεταξύ, η «Νόιες Ντόιτσλαντ» της Τρίτης (25/10) δημοσιεύει πληροφορίες από τη ΒΑΣΓΚ εντελώς διαφορετικού περιεχομένου: «Στη ΒΑΣΓΚ οι γνώμες για την επιδιωκόμενη συγχώνευση με το πρώην ΚΟΔΗΣΟ συνεχίζουν να διίστανται».

Ως πιο πρόσφατο γεγονός η εφημερίδα αναφέρει τη διακοπή του συνεδρίου της ΒΑΣΓΚ στην Πομερανία - Μεκλεμβούργο, το περασμένο Σάββατο και την παραίτηση της διεύθυνσης της τοπικής οργάνωσης. Αιτία υπήρξε η διαφωνία ως προς την ανεξάρτητη κάθοδο στις εκλογές του 2006. Στο κρατίδιο αυτό το πρώην ΚΟΔΗΣΟ συγκυβερνά με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, προτάσεις που υποβάλλονται στα διευθυντικά όργανα της ΒΑΣΓΚ «δείχνουν πόσο διίστανται οι γνώμες. Μια πρόταση από το Μεκλεμβούργο απορρίπτει τη συγχώνευση με το ΚΟΔΗΣΟ "μέχρι νεωτέρας". Οι διευθύνσεις των οργανώσεων της Βαυαρίας και της Βάδης - Βιρτεμβέργης αντίθετα χαιρετίζουν τη διαδικασία συγχώνευσης. Ομως, από το Σλέσβιγκ - Χολστάιν υπάρχει πρόταση να κηρυχτεί άκυρη η έως τώρα συμφωνία συνεργασίας μεταξύ κομματικών κορυφών».

Η κορυφή της ΒΑΣΓΚ - καταλήγει η εφημερίδα - μπροστά στις διαφορετικές θέσεις μέσα στις γραμμές της και στην «πίεση του Αριστερού Κόμματος να μπει μπροστά η συγχώνευση την άνοιξη του 2006, τοποθετείται στο χρυσό κέντρο: Η συμπόρευση των δύο κομμάτων να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, αλλά τόσο προσεκτικά και ανοιχτά όσο είναι αναγκαίο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ