Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Να κλείσουν τα Λευκά Κελιά»

Εκκληση να κλείσουν το συντομότερο τα λευκά κελιά της απομόνωσης στις φυλακές υψίστης ασφαλείας τύπου F απευθύνει ο Σααντέντ Μπετζερικλί, διευθυντής στην επαρχία Μπατμάν της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) της Τουρκίας, ώστε να γίνει σεβαστή η αξιοπρέπεια των κρατουμένων. «Οι φυλακές αυτές», λέει ο Μπετζερικλί, «αντιτίθενται σε θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες». Η χρήση των Λευκών Κελιών από το 2000, όταν - σε μια βάρβαρη, θεαματική και αιματηρή επιχείρηση - χιλιάδες, στην πλειοψηφία τους πολιτικοί κρατούμενοι μεταφέρθηκαν βίαια σε αυτές, προκαλούν αντιδράσεις σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο από οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κόμματα της αριστεράς.

Η αντιμετώπιση των πολιτικών κρατούμενων με τον εγκλεισμό τους σε κελιά όπου πρακτικά επικρατεί συνεχής απομόνωση, αποτελεί κατάφωρη αδικία και άνιση μεταχείριση σε σύγκριση με τις συνθήκες που επικρατούν όσον αφορά τους ποινικούς κρατούμενους, προσθέτει ο Μπετζερικλί. «Θέλουμε να προστατεύεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια όλων των κρατουμένων και καταδίκων, χωρίς να διαχωρίζονται οι ποινικοί από τους πολιτικούς κρατούμενους», εξηγεί.

Ο Μπετζερικλί καλεί να αναφέρονται οι υποθέσεις βασανισμών κρατουμένων και οι υπεύθυνοι να τιμωρούνται, να επεκταθούν οι κοινοί χώροι διαβίωσης των κρατουμένων στις φυλακές τύπου F, να σταματήσουν οι εξωδικαστικές συλλήψεις και φυλακίσεις που τον τελευταίο καιρό πολλαπλασιάζονται στην επαρχία Μπατμάν, ενώ επισημαίνει ότι παρά τον «εξευρωπαϊσμό» του νομικού πλαισίου της Τουρκία, εξακολουθούν να ακολουθούνται διοικητικές πρακτικές που αρνούνται στους πολίτες την ελευθερία της έκφρασης, της οργάνωσης και των πεποιθήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ