Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΥΓΕΙΑ
ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
Υποσχέσεις πρόληψης και προσδοκίες κερδών

Συμπράξεις και ανταγωνισμοί μεταξύ των εταιριών για την κατάκτηση της αγοράς

ΠΑΡΙΣΙ (Του απεσταλμένου μας Γιώργου ΜΟΥΣΓΑ).--

Ενα εμβόλιο με υποσχέσεις για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, αλλά και την πραγματοποίηση υψηλών κερδών για τις εταιρίες που το παράγουν ανακοινώθηκε στις 31/10/2005 στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ογκολογίας (ECCO 13), που έγινε στο Παρίσι. Το εμβόλιο - λέγεται Γκαρντασίλ (Gardasil) - και όπως, αναφέρθηκε τόσο στο συνέδριο όσο και σε συνεντεύξεις Τύπου, έχει αποτελεσματικότητα 100%, όπως έδειξε έρευνα στην οποία πήραν μέρος πάνω από 12.000 γυναίκες ηλικίας 16-23 χρονών.

Καθημερινά στην Ευρώπη πεθαίνουν 50 γυναίκες απ' τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αναφέρθηκε απ' τους επιστήμονες. Για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ενοχοποιείται ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV, που μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή και ειδικότερα τα στελέχη 6, 11, 16 και 18. Τα στελέχη 16 και 18 θεωρούνται υπεύθυνα για το 70% των περιπτώσεων της νόσου αυτής.

Με το νέο εμβόλιο όπως επισημάνθηκε δίνεται η δυνατότητα να μην προσβάλλονται οι γυναίκες απ' τον καρκίνο της μήτρας όταν κάνουν το εμβόλιο πριν την έναρξη της σεξουαλικής ζωής. (Δηλαδή στην ηλικία των 10-15 χρονών). Επίσης, όπως υποστήριξαν γιατροί, δίνεται η δυνατότητα πρόληψης τόσο του γυναικείου όσο και του ανδρικού πληθυσμού απ' τα κονδυλώματα. Το πιο πιθανό είναι να κυκλοφορήσει το εμβόλιο στο τέλος του 2006 με αρχές του 2007.

Χωριστά, μαζί και ...ανταγωνιστικά!

Εξίσου ενδιαφέρον με τα επιστημονικά δεδομένα ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επιχειρηματική δραστηριότητα γύρω απ' την παραγωγή και τη διάθεση των εμβολίων.

Το εμβόλιο παράγουν οι εταιρίες Sanofi και Merk. Για την προώθηση του εμβολίου στην Ευρώπη, οι εταιρίες αυτές συγκρότησαν την κοινοπραξία Sanofi Pasteur MSD. Δηλαδή, οι εταιρίες παραγωγοί εκτός Ευρώπης θα πωλούν ξεχωριστά - αλλά στην Ευρώπη θα προωθούν από κοινού το εμβόλιο αυτό. Στην Ελλάδα αντιπρόσωπος της κοινοπραξίας για την εισαγωγή και κυκλοφορία του εμβολίου είναι η εταιρία «Βιανέξ».

Εκτός όμως απ' τις συμπράξεις υπάρχει και ο ανταγωνισμός: Ετσι, παρόμοιο εμβόλιο για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ετοιμάζει και η εταιρία Glaxo. Η διαφορά τους βρίσκεται ότι εμβόλιο της Sanofi είναι τετραδύναμο και της Glaxo αντιμετωπίζει δύο στελέχη του ιού.

Οι εκπρόσωποι των εταιριών δεν απάντησαν στο ερώτημα για το ύψος της τιμής του νέου εμβολίου. «Θα είναι στα συνηθισμένα επίπεδα των εμβολίων» είπε εκπρόσωπος της εταιρίας.

Πάντως, Ελληνες γιατροί έλεγαν ότι αυτά τα φάρμακα είναι πανάκριβα. Την άποψη αυτή επιβεβαίωσαν και Γάλλοι γιατροί που έλεγαν ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες ίσως να μην μπορέσουν να προμηθευτούν ποτέ αυτό το εμβόλιο, λόγω υψηλής τιμής. Φαίνεται, δηλαδή, ότι οι εταιρίες στοχεύουν εν πρώτοις στην ευρωπαϊκή αγορά -όπως δείχνει άλλωστε και η σύμπραξη των παραγωγών εταιριών.

Ακόμα οι γιατροί θεωρούν καταστροφικό να σταματήσουν τα προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου - που κι αυτά δεν μπορούν να εφαρμοστούν, καθώς δεν υπάρχουν οργανωμένα συστήματα πρωτογενούς πρόληψης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ