Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΥΓΕΙΑ
ΑΠΟΑΣΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΩΝ
Τα βάρη σε ασθενείς και οικογένειες!

Η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο για νέα κίνητρα προς τους εθελοντές, αλλά και την αξιοποίηση των εισοδημάτων και των περιουσιών των ψυχικά πασχόντων

Την εμβάθυνση της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και την παραπέρα μετάθεση της ευθύνης της φροντίδας των ψυχικά πασχόντων στις οικογένειες, παράλληλα με τη διάλυση των όποιων υπαρχόντων δημοσίων δομών, επεξεργάζεται η κυβέρνηση επιδιώκοντας τη μείωση των κονδυλίων που διατίθενται για τον ευαίσθητο αυτό τομέα.

Οι πλευρές αυτές αναδείχτηκαν χτες σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η διοίκηση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ), παρουσιάζοντας το έργο του νοσοκομείου στον τομέα της αποασυλοποίησης ασθενών. Οπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση, το ΨΝΑ τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει περισσότερες από 110 εξωνοσοκομειακές δομές για την αποασυλοποίηση ασθενών. Οι περισσότερες απ' τις μισές δομές λειτουργούν από ιδιώτες που κερδοσκοπούν στον ευαίσθητο αυτό τομέα, ενώ υπάρχουν και καταγγελίες ότι προκειμένου να απορροφηθούν τα κοινοτικά κονδύλια γίνεται «αποασυλοποίηση» ακόμα και ασθενών με μηδενικές πιθανότητες βελτίωσης και ένταξης στην κοινότητα.

Οι δομές αυτές έχουν ενταχθεί σε διάφορα Κοινοτικά Προγράμματα και χρηματοδοτούνται για 18 μήνες κατά 75% από την Ευρωπαϊκή Ενωση και κατά 25% από το ελληνικό κράτος, ενώ μετά το τέλος του 18μηνου η χρηματοδότηση περνά στον Τακτικό Προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας. Κάθε ασθενής - ένοικος κοστίζει (!) όπως τονίστηκε χτες 3.000-3.400 ευρώ το μήνα. Ασφαλείς πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας θέλουν την ηγεσία του να επεξεργάζεται νομοσχέδιο που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2005, επιδιώκοντας τη μείωση των δαπανών για τη φροντίδα των ψυχικά πασχόντων. Το νομοσχέδιο θα κινείται σε δυο κατευθύνσεις: Στην παροχή κινήτρων στους εθελοντές και τις οικογένειες των ψυχικά πασχόντων προκειμένου να πάρουν απ' τα ψυχιατρεία τους ασθενείς, αλλά και την «αξιοποίηση» των εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων των ψυχικά πασχόντων!

Ξυλοδαρμός νοσηλευτή στο Ηράκλειο

Εκφραση των παρενεργειών της δήθεν αποασυλοποίησης αποτελεί και ο ξυλοδαρμός νοσηλευτή από ασθενή στην ψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Το περιστατικό συνέβη στις 18 Οκτώβρη 2005, όταν νοσηλευόμενος της μονάδας οξέων περιστατικών που βρισκόταν σε ψυχωσική διέγερση επιτέθηκε και τραυμάτισε νοσηλευτή και εργαζόμενο από το προσωπικό ασφαλείας του νοσοκομείου.

Οι εργαζόμενοι της ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου καταγγέλλουν ότι «έχουν καταστρατηγηθεί οι εργασιακές συνθήκες και έχει τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια ασθενών και εργαζομένων». Σε ανακοίνωσή τους, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζουν ότι κακώς η διοίκηση του νοσοκομείου δέχτηκε να λειτουργήσει το τμήμα οξέων περιστατικών χωρίς καν να υπάρχει επαρκής αριθμός νοσηλευτικού προσωπικού για να εκτελέσει βασικές ιατρικές εντολές - κυρίως την αυξημένη επίβλεψη - χωρίς καν να επανεκπαιδευτεί πρώτα το υπάρχον προσωπικό, χωρίς στοιχειώδη ψυχιατρική εκπαίδευση το (ούτως ή άλλως σε μικρό αριθμό) νεοπροσλαμβανόμενο προσωπικό.

Επίσης αναφέρουν ότι το τμήμα οξέων περιστατικών λειτουργεί χωρίς να έχουν ξεκινήσει ταυτόχρονα και οι απαραίτητες δομές στην κοινότητα, οι οποίες (στελεχωμένες με το κατάλληλο προσωπικό σε αριθμούς και εκπαίδευση) θα έπρεπε να πλαισιώνουν και να υποστηρίζουν τη λειτουργία της κλινικής.

Από τη μεριά του, με προκλητικό τρόπο, ο αναπληρωτής διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, Χρήστος Μελάς, με δηλώσεις του σε τοπική εφημερίδα, σημειώνει ότι τέτοια περιστατικά συνέβαιναν, συμβαίνουν και θα συμβαίνουν, αναφέροντας μάλιστα ότι ίσως το συγκεκριμένο οφείλεται στο γεγονός ότι ενδεχομένως δεν έγινε σωστή ιατρική εκτίμηση για την κατάσταση του ασθενούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ