Τρίτη 8 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
5ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΕΚΙΔΕ
Νέα αυξημένα καθήκοντα

Πρωτιά και άνοδος των ταξικών δυνάμεων του κλάδου, με τους εργαζόμενους να βάζουν ψηλά τον πήχη στους αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους

Από τις εργασίες του συνεδρίου της ΟΕΚΙΔΕ. Στο βήμα, ο Δ. Θεοδώρου
Από τις εργασίες του συνεδρίου της ΟΕΚΙΔΕ. Στο βήμα, ο Δ. Θεοδώρου
Με τις ταξικές δυνάμεις να αναδεικνύονται για τέταρτη συνεχόμενη τριετία στο τιμόνι του δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου, κερδίζοντας 13 από τις 21 έδρες στο νέο ΔΣ, ολοκληρώθηκε την Κυριακή το 5ο Τακτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού και Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ). Ενα συνέδριο που επισφράγισε την αταλάντευτη ταξική συνέχεια της Ομοσπονδίας, μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ, καθώς στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι σύνεδροι εργάτες και εργάτριες ψήφισαν για μια ακόμη φορά υπέρ της υιοθέτησης από την ΟΕΚΙΔΕ του πλαισίου διεκδικήσεων του Πανεργατικού Μετώπου.

Δύο γραμμές σε σύγκρουση

Οι διήμερες εργασίες του συνεδρίου ήταν αποκαλυπτικές των δύο γραμμών που βρίσκονται σε διαρκή αντιπαράθεση μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα: Από τη μια, η ταξική γραμμή σύγκρουσης με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, με μπούσουλα τις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και με στόχο τον αγωνιστικό συντονισμό όλης της εργατικής τάξης, όπως εκφράστηκε από τις τοποθετήσεις της πλειοψηφίας των συνέδρων και τους εκπροσώπους της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας ΚΙΔΕ. Κι από την άλλη, η γραμμή της συναίνεσης και της υποταγής, του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, που προσπαθεί να αδρανοποιήσει την Ομοσπονδία, να ποτίσει τη συνείδηση των εργαζομένων με τη λογική της ταξικής συνεργασίας και να εγκλωβίσει το κίνημα στα ακίνδυνα, για την κυρίαρχη πολιτική, στεγανά του κοινωνικού διαλόγου, δίνοντας αέρα στα πανιά του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφραστών.

Οι παρατάξεις της συναίνεσης (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Αυτόνομη Παρέμβαση), σε όλη τη διάρκεια του συνεδρίου αναλώθηκαν σε μια απλή περιγραφή των προβλημάτων, συγκαλύπτοντας τις πραγματικές πολιτικές αιτίες, αλλά και τις βαρύτατες δικές τους ευθύνες. Ενώ ανέδειξαν ομόφωνα σαν κύριο εχθρό τους το ΠΑΜΕ και τους αγώνες του, επισφραγίζοντας την απόλυτη ταύτιση των αντιδραστικών τους απόψεων με την εκλογική συνεργασία στις αρχαιρεσίες ανάμεσα στην Αυτόνομη Παρέμβαση και την ΠΑΣΚΕ. Η συνεργασία διευρύνθηκε στις εκλογές για αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ από τη ΔΑΚΕ, καθώς οι τρεις παρατάξεις της συναίνεσης κατέβηκαν σε κοινό ψηφοδέλτιο. Στόχος τους ήταν - όπως οι ίδιοι οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι ομολόγησαν - να αλωθεί με οποιονδήποτε τρόπο ο ταξικός χαρακτήρας της Ομοσπονδίας και να χτυπηθεί το ΠΑΜΕ.

Πλούσια η πείρα των ταξικών αγώνων

Στον αντίποδα, η πλειοψηφία των αντιπροσώπων εργαζομένων μετέφερε στην αίθουσα του συνεδρίου την πείρα από τους αγώνες που εξελίχθηκαν και συνεχίζονται στους χώρους δουλιάς, για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλιά και το μεροκάματο, για την ουσιαστική προστασία των ανέργων. Εργάτριες από τη «Σεξ Φορμ» και τη «Φάνκο» στην Κομοτηνή, κλωστοϋφαντουργοί από τα «Κλωστήρια Νάουσας», εργάτριες και εργάτες από τη Λάρισα, την «Ηλιοφίν» της Θεσσαλονίκης και άλλες επιχειρήσεις του κλάδου, κατήγγειλαν την πολιτική που, στα πλαίσια των συναποφάσεων στην ΕΕ, πετάει τους εργαζόμενους στο δρόμο, εξασφαλίζοντας τη μέγιστη κερδοφορία στους μεγαλοβιομηχάνους.

Δείχνοντας τον πραγματικό ένοχο για τα δεινά της τάξης τους, οι σύνεδροι τόνισαν την αναγκαιότητα να περιφρουρηθούν και να ενισχυθούν τα ταξικά χαρακτηριστικά της Ομοσπονδίας, ώστε πιο αποτελεσματικά να παίξει το ρόλο της στο συντονισμό και στον προσανατολισμό των αγώνων του κλάδου, στην ταξική συμπόρευση με το σύνολο των εργαζομένων που πλήττονται από την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική. Σημαντικά ήταν τα συμπεράσματα που καταγράφηκαν και για την αξία της αλληλεγγύης στους εξελισσόμενους αγώνες, αλλά και για την αναγκαιότητα της ανάπτυξης κοινών αγώνων με τα άλλα λαϊκά στρώματα, τους μικρούς ΕΒΕ, τους φτωχούς αγρότες, τη νεολαία.

Αυτά ήταν τα συμπεράσματα που κυριάρχησαν και στην εισήγηση και τον απολογισμό δράσης από τον απερχόμενο πρόεδρο της ΟΕΚΙΔΕ Δήμο Θεοδώρου την πρώτη μέρα του συνεδρίου, αλλά και του αναπληρωτή γραμματέα Θύμιου Ευθυμίου, που παρουσίασε εκ μέρους της ΔΑΣ την προγραμματική διακήρυξη της ταξικής παράταξης.

Σταθμός το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ

Με τις τοποθετήσεις και την ψήφο τους στις αρχαιρεσίες που ακολούθησαν, οι εργάτες και εργάτριες σύνεδροι έβαλαν ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων από την Ομοσπονδία και τα σωματεία της, με στόχο να αντιστοιχηθούν οι αγώνες στο ύψος της κλιμακούμενης επίθεσης που δέχονται σήμερα τα δικαιώματά τους. Παράλληλα, επιβεβαίωσαν για μια ακόμη φορά ότι μέχρι και το Σάββατο θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, ώστε ο κλάδος να φωνάξει μαζικό και βροντερό «παρών» στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ.

Εκτός από το πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑΜΕ, με συντριπτική πλειοψηφία, το συνέδριο υιοθέτησε τρία ψηφίσματα, για την καταδίκη των ιμπεριαλιστικών σχεδίων ΗΠΑ και ΕΕ, για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών και για την έκφραση της αλληλεγγύης στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων του κλάδου που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.

Το συνέδριο χαιρέτισαν εκ μέρους του ΚΚΕ ο Γ. Σκιαδιώτης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, ενώ από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ χαιρετισμό απηύθυνε ο Δ. Κουμπούρης. Χαιρέτισαν επίσης ο Θ. Πέπας, από την ΚΕ του ΔΗΚΚΙ, ο Σ. Σώκος από το ΣΥΝ και ο Θ. Βούρας από τη ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ