Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Γκάλοπ - εργαλεία αντιλαϊκής επίθεσης

Το «σταθερό προβάδισμά» της στα γκάλοπ χρησιμοποιεί η κυβέρνηση προκειμένου να στηρίξει τις αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις», ισχυριζόμενη ότι τα αντιλαϊκά μέτρα της τυγχάνουν της αποδοχής ή της ανοχής του ελληνικού λαού!

Το κυβερνητικό επιτελείο εκμεταλλεύεται στο έπακρο ότι τα τελευταία γκάλοπ δείχνουν ότι η «ψαλίδα» με το ΠΑΣΟΚ κυμαίνεται μεταξύ δύο και τριών μονάδων, προκειμένου να υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση «αντέχει» παρά τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνει. Και αυτό τη στιγμή που τα ίδια τα γκάλοπ δείχνουν καθαρά ότι η συντριπτική πλειοψηφία της «κοινής γνώμης» αποδοκιμάζει τόσο το «έργο» όσο και κυρίως την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Τα κυβερνητικά επιτελεία δεν το λένε ευθέως, πράγμα που αναλαμβάνει να το κάνει ο φιλοκυβερνητικός Τύπος. Στο πλαίσιο αυτό αξιοποίησε την τηλεφωνική δημοσκόπηση της εταιρίας GPO που παρουσίασε προχτές το βράδυ το «Μέγκα», που δείχνει προβάδισμα 2,5 μονάδων του κυβερνώντος κόμματος. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει την προτίμηση του 34,3% των ερωτηθέντων, το ΠΑΣΟΚ το 31,8%, το ΚΚΕ φτάνει το 6,6%, ο Συνασπισμός το 3,9% και ο ΛΑΟΣ το 3,3%, ενώ η λεγόμενη «αδιευκρίνιστη ψήφος» (δε γνωρίζω - δεν απαντώ) ανέρχεται στο 12,3%.

Σε ερώτηση όμως όσον αφορά την αξιολόγηση του έργου της κυβέρνησης, το 58,9% έχει αρνητική και μάλλον αρνητική γνώμη, ενώ το 40,5% θετική και μάλλον θετική γνώμη. Τα αντίστοιχα ποσοστά αρνητικών και θετικών απόψεων για το ΠΑΣΟΚ είναι 65,2% και 32,7%. Σε ανάλογα επίπεδα κυμαίνονται οι απαντήσεις αναφορικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής. Το 57% των ερωτηθέντων έχει αρνητική και μάλλον αρνητική άποψη, ενώ το 39,7% έχει θετική και μάλλον θετική γνώμη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε χτες να σχολιάσει τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, επαναλαμβάνοντας τη στερεότυπη, όταν βολεύει την κυβέρνηση, φράση περί «σημαντικών εργαλείων που αποτυπώνουν τη στιγμή». Περισσότερο λαλίστατες οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες: «Σε μία συγκυρία που θεωρήθηκε η χειρότερη για την κυβέρνηση, εξαιτίας της "θύελλας" της σκανδαλολογίας, οι δείκτες - στη νέα δημοσκόπηση - ελάχιστα επηρεάστηκαν: Η ΝΔ εξακολουθεί να προηγείται με 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με την έρευνα της GPO που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Mega», αποφαίνεται ο «Ελεύθερος Τύπος».

«Σταθερό προβάδισμα εξακολουθεί να διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΠΑΣΟΚ, σε μία δύσκολη χρονική περίοδο για την κυβέρνηση, εν μέσω μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών», υποστηρίζει η «Απογευματινή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ