Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Εκθέσεις προόδου...

Τις εκθέσεις της για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, αλλά και τη γνωμοδότηση στην αίτηση ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ, τις τακτικές εκθέσεις προόδου για την ΠΓΔΜ, την Κροατία, την Αλβανία, τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και τη Σερβία - Μαυροβούνιο που περικλείει και το Κόσσοβο, δίνει σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις Βρυξέλλες.

Η τακτική έκθεση προόδου και η αναθεωρημένη εταιρική σχέση, είναι τα δύο κείμενα που αφορούν την Τουρκία και σύμφωνα με πληροφορίες, χρησιμοποιούν σκληρή γλώσσα για την Αγκυρα και τα όσα πρέπει ακόμα να κάνει, προκειμένου να προχωρήσει στην «ευρωπαϊκή» της πορεία...

Πληροφορίες θέλουν την έκθεση προόδου της Τουρκίας, που είναι και το αναλυτικότερο των δύο κειμένων και συντάσσεται αποκλειστικά από την Κομισιόν, να κάνει αναφορά στην πρόοδο της Τουρκίας στα ανθρώπινα δικαιώματα, στις μειονότητες, τη δημοκρατία, την ανάγκη απομάκρυνσης του στρατού από την πολιτική, τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Διπλωματικοί κύκλοι κάνουν λόγο και για την ανάγκη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς όμως να τίθεται σαφές χρονικός περιορισμός σ' αυτό. Η έκθεση κάνει λόγο και για την τουρκική οικονομία, χαρακτηρίζοντάς την ως «λειτουργική οικονομία της αγοράς», σημειώνοντας ωστόσο ότι για την ένταξη στην ΕΕ απαιτείται σημαντική βελτίωση στα πολιτικά κριτήρια.

Στο κείμενο της αναθεωρημένης εταιρικής σχέσης, που θα παρουσιαστεί επίσης στις 9 Νοέμβρη και η οποία συζητείται και στο συμβούλιο των μόνιμων αντιπροσώπων, παρατίθεται ο κατάλογος των προϋποθέσεων που πρέπει να εκπληρώσει η Τουρκία για την ένταξή της στην ΕΕ, κατά τη χρονική περίοδο 2006 - 2007. Σε αυτά περιλαμβάνεται η υιοθέτηση και ουσιαστική εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Αγκυρας, η Σχολή της Χάλκης, η προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων, ο έλεγχος του στρατού από το Κοινοβούλιο και όχι το αντίστροφο, η εξάλειψη των βασανιστηρίων, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, το άνοιγμα των λιμανιών, η κατάργηση περιορισμών στο εμπόριο.

Πέρα των βραχυπρόθεσμων στόχων η αναθεωρημένη εταιρική σχέση θα περιλαμβάνει και τους μεσοπρόθεσμους στόχους που πρέπει να φτάσει η Αγκυρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως επισημαίνουν διπλωματικοί κύκλοι, τα κείμενα αυτά χρησιμοποιούνται ανάλογα με την πολιτική βούληση, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. Ετσι η ΕΕ προωθεί το δημοκρατικό της προφίλ, χρησιμοποιώντας τόσο το θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και τα σοβαρά πολιτικά προβλήματα, που υφίστανται στην Τουρκία, ανάλογα με τα συμφέροντά της. Τα περιλαμβάνει μεν σε κείμενα που μπορούν να ανακόψουν την ενταξιακή της πορεία, δεν τα έθεσε όμως ως προϋποθέσεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων το Δεκέμβρη, ενώ εξακολουθεί να ανέχεται και να παραβλέπει εισβολή και κατοχή από την Τουρκία στην Κύπρο, που είναι κράτος - μέλος της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ