Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΗΤΗ
Ολλανδοί ΝΑΤΟικοί από το Αφγανιστάν στη Σούδα

Εχουν προσβληθεί από τη νόσο λεϊσμανίαση και μεταφέρθηκαν απροειδοποίητα για θεραπεία

Από παλαιότερη κινητοποίηση ενάντια στη βάση της Σούδας
Από παλαιότερη κινητοποίηση ενάντια στη βάση της Σούδας
Με πλήρη μυστικότητα και χωρίς να ενημερωθεί καμία υγειονομική αρχή της Κρήτης, μεταφέρονται τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες κατά ομάδες στο πεδίο βολής στη Σούδα Ολλανδοί ΝΑΤΟικοί στρατιώτες από το Αφγανιστάν οι οποίοι έχουν προσβληθεί από τη νόσο λεϊσμανίαση. Οι στρατιώτες έφτασαν σταδιακά με μεταγωγικά αεροσκάφη C 130, κάτω από άκρα μυστικότητα, στη Σούδα, ενώ η μεταφορά τους πίσω στην πατρίδα τους βρίσκεται στο τελικό της στάδιο.

Η λεϊσμανίαση είναι ένα επικίνδυνο μεταδιδόμενο νόσημα με το οποίο ο άνθρωπος προσβάλλεται μέσω τσιμπήματος από διάφορα είδη σκνιπών. Τις παραπάνω πληροφορίες επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων, Μανώλης Αλιφιεράκης, ο οποίος σε δηλώσεις του στον τοπικό Τύπο τόνισε ότι θα έπρεπε να είχαν ενημερωθεί εγκαίρως.

Η εν κρυπτώ και άρον άρον μεταφορά, κατά ομάδες, των, περίπου, 850 Ολλανδών στρατιωτών από το Αφγανιστάν έχει προκαλέσει την ανησυχία και τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας των Χανίων, ιδιαίτερα μετά την πληροφορία ότι οι κυπριακές αρχές είχαν απορρίψει αντίστοιχο αίτημα για προσωρινή φιλοξενία των στρατιωτών σε εγκαταστάσεις δικές τους μέχρι την αντιμετώπιση του προβλήματος της υγείας τους.

Οπως όλα δείχνουν, λοιπόν, οι Ολλανδοί στρατιώτες μεταφέρθηκαν για νοσηλεία στη Σούδα μετά από τη σύμφωνη γνώμη του ΓΕΕΘΑ, χωρίς να ενημερωθεί καμία υγειονομική αρχή, μονάδα ή νοσοκομείο της Κρήτης. Για την περίθαλψή τους έχουν μεταφερθεί στο πεδίο βολής 30 Ολλανδοί γιατροί.

Για τη συγκεκριμένη νόσο ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων σημείωσε ότι είναι σοβαρή ασθένεια που τυπικά είχε εξαλειφθεί από τον δυτικό κόσμο. «Ελάχιστα περιστατικά είχαν αναφερθεί τις τελευταίες δεκαετίες». Μάλιστα, για την κατάσταση των στρατιωτών ανέφερε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που και ο ίδιος έχει το ένα τέταρτο των Ολλανδών που μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις του πεδίου βολής Κρήτης είχε εκδηλώσει τη δερματική μορφή της νόσου που είναι από τις πιο ελαφριές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ